Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. február 24., hétfő

Jércemell steak cserépben, gazdagon – a belga gazda kedvence






Úgy 10 éve, hetente több alkalom rendeltem ezt a „formációt” a debreceni Belga étteremben, Boros László mesterszakács kreációját. Olyan kellemes, ínycsiklandó összhangban vannak a hozzávalók, hogy hiába kémleltem az étlapot, visszatérően csak egyetlen ételt láttam meg rajta, ezt. J

Kicsit persze a magam módjára alakítottam. Hol karajjal, hol jércemellel is készítem, de több karácsonykor volt már nálunk ez a főfogás, hiszen eredendően pulykamellre szól.
Én cserépben grillezem, hiszen így még szaftosabb marad, mintha tepsire rendezném. A recept egyszerű, no, de nem is kell a jó dolgokat túlbonyolítani.

Ehhez az ételhez sosem használok nagyon érett sajtokat, hiszen az a jó, ha gazdagon beborítja a jókora jércemell szeleteket, amikor is a nagy mennyiségű érett sajt teljesen elnyomná az ízeket. Két, háromféle sajttal az igazi, füstölt sajtnak lennie kell benne.

Hozzávalók 4 adaghoz:

4 ujjnyi vastag, egyenként 15 dkg-os jércemell
1 póréhagyma fehér része
1 nagyobb paradicsom
1 zöldpaprika
4 csík bacon
25-30 dkg vegyes, olvadós sajt (gouda, ementáli, edami, füstölt)

Érdemes valamilyen karakteres fűszerkeveréket használni, én most fajita fűszerkeverékkel fűszereztem az enyhén klopfolt jércemelleket. Vastagaljú serpenyőben hirtelen kisütöttem. Nem kell túlsütni, ne száradjon ki.
Cserépbe rendeztem és meglocsoltam a sütőzsírjával. Erre vékonyra szelt pórét, majd zöldpaprikát, majd paradicsomot halmoztam, végül 1-1 szelet baconnel befedtem.
A markomban tömörítettem a durvára reszelt sajtkeveréket és jókora kupacokban a rakott jércemellre nyomkodtam.


Előre bemelegítettem a sütőt 200 C fokra és sima grill programon, úgy, hogy a fűtőszálakhoz ne legyen nagyon közel a sajt addig grilleztem, míg a sajt megolvadt, az alatta lévő töltelék pedig átsült. olyan 15 percig. 









Párolt zöld színű zöldségekkel és ropogós kockaburgonyával a legfinomabb. Én most ceruzababot, kelbimbót és brokkolit pároltam párolóedényben. 


Frissen, forrón tálaltam.

A Kisfiam azt mondta, amikor meglátta mi a szombati ebéd: anya, de jó, hogy megint eszedbe jutott a belga gazda kedvence ... :) 


4 megjegyzés:

  1. Most vagyok bajban. Mar eldontottem, hogy kfc csirket csinalok, erre itt ez a recept, amit a Parom szeretne nagyon. Majd szepen sorban...

    VálaszTörlés
  2. ez egyszerűnek, de nagyszerűnek tűnik.

    VálaszTörlés
  3. Most raktam össze,tegnap a lányom már elkészítette,magyaros fűszerkeverékkel fűszerezte,szerintük nagyon finom lett.Köszi a receptet :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails