Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. február 22., szombat

Az igazi KFC panír - csirkemell extra ropogós bundában (lisztmentesen)




Amikor úgy másfél éve ráakadtam egy új panírozási eljárásra a világhálón „KFC Korean Fried Chicken” elnevezéssel, már akkor úgy éreztem, hogy ez sokkalta jobban hasonlít a KFC-ben megszokott ízre és textúrára, mint a kukoricapehellyel bevégzett panírozás. 
Másrészt az is „sántított” nekem a corn flakes bundában, hogy az már teljes mértékben elősütött alapanyag, mindig tartottam attól, hogy mire a csirke megsül, addig a kukoricapehely meg ne égjen.

Persze többször is górcső alá vettem már a KFC csirkerészeket és valahogyan az volt az érzésem, hogy olyan lehet az eljárás, mint a sörtészta, nem pedig klasszikusan: liszt, tojás, morzsa.

Az egyik olyan gyorsétterem, ahová egyáltalán hajlandó vagyok betenni a lábamat, ha 10 percem van csak, hogy bekapjak valamit, vagy, ha "szabadnapot" veszek ki. Egyszerűen ízlik a fűszerezése, ízlik a ropogós bunda, nem csoda hát, hogy számtalanféleképpen próbálkoztam már valami hasonlót itthon előállítani:


A napokban kaptam egy levelet egy fiatal olvasómtól, amelyben elárulja nekem, hogy a fentebb említett cégnél dolgozott és elárulja nekem, hogy a KFC panír lényege nem a corn flakes. Bár az összetételét –nyilván – nem tudja, de először lisztes keverékben majd folyadékban mártják meg és szitálják a húsdarabokat, ami sütéskor cseppesedik ki, ropogósra. Köszi Norbi!J

Egyből leesett a tantusz, hogy jó volt anno a megérzésem, hogy az általam korábban kipróbált extra ropogós bunda, vagy ahhoz nagyon hasonló a KFC csirke panírjának lényege.

Nálunk anno és most is tarolt. Extra ropogós, és sokkalta ízletesebb, mint a kukoricapehellyel bevégzett bunda.

Most csak 5 burgerhez paníroztam 5 szelet egyenként 12 dkg-os csirkemellet, úgyhogy ehhez mértem ki a kétfázisú panírozó anyagokat.
A csirkemelleket cajun fűszerkeverékkel megszórtam, de nem sóztam, hiszen majd a keverékbe kerül a só. 

A fűszeres csirkemelleket az alábbi keverékben hempergettem meg:

2 evőkanál kukoricakeményítő
¼ teáskanál sütőpor
1 teáskanál só

Ebben a keverékben minimum 30 percig, maximum egy éjszakán át pácolhatjuk elő a csirkemellet.

Csak közvetlenül sütés előtt vegyük ki a hűtőből a csirkemellet és állítsuk össze a második keveréket:

4 evőkanál kukoricakeményítő
¼ teáskanál sütőpor
4 evőkanál hideg víz

Ebbe a keverékbe tehetünk 1-2 evőkanál vodkát is, úgy még buborékosabb, még borzosabb lesz a bunda.

Megmártottam egyenként a csirkemelleket ebben a folyadékban és rögtön tettem a forró olajba, ahol néhány perc alatt készre sütöttem. 



Szép világos színe marad a bundának, a bundája hihetetlenül ropogós, a hús pedig ízletes és omlós.

Korábban csirkeszárnyakat bundáztam ezzel az eljárással, érdemes ide is benézni:

KFC - Korean Fried Chicken, azaz extra ropogós csirkeszárnyak



A csirkemellek egy új szendvicsbe kerültek, melyről legközelebb mesélek. J


21 megjegyzés:

  1. Hűűűű!!!! Ezt tuti ki kell próbálnom. juj de messze még a hétvége! :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Feltétlenül próbáld ki, mert fantasztikus! :)

      Törlés
    2. Ma fedeztem fel a blogod, de biztos, hogy visszajovok. Ezt a csirket pedig a het vegen kiprobalom.

      Törlés
    3. Ma fedeztem fel a blogod, de biztos, hogy visszajovok. Ezt a csirket pedig a het vegen kiprobalom.

      Törlés
    4. egy nagy baromság

      Törlés
  2. En mindent ugy csinaltam ahogy a recept volt olyan kemeny lett hogy nem tudtuk csak daralva megenni :-) meg vodka is volt,most azt nem tudom hogy a kemenyitő krumplibol volt vagy kukoricabol mert kilora vettem en eresztékre hasznalom ezt,komolyan nem tudom mi a tevedes igy meg nem jartam eddig minden recept sikerult.

    VálaszTörlés
  3. Ma ezt (is) elkészítem ebédre.Nagyon szeretek a receptjeid alapján főzni,mindíg sikert aratok vele!

    VálaszTörlés
  4. :) Megprobalom, bar mar ki kiserleteztem a sajatomat is - de a KFC nem Korean hanem a Colonel receptje utan keszult KENTUCKY FRIED CHICKEN - ma mar csak KFC neven emlegetett. Mikor az oreg kezdte biciklin vitte hazakhoz.

    http://en.wikipedia.org/wiki/KFC

    VálaszTörlés
  5. Attttyaaa ÚÚÚúúúúúristen... Hát ez közel sincs s KFC-s csirkéhez... Egyenesen borzalmas... Vodka???? Keményítő???? Na neeeee... Ezt az eszementséget...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan szívesen válaszolnék, no, de egy Unknown-nak hogyan lehet?????????? :D

      Törlés
  6. azért nem kell a dologért megveszni

    VálaszTörlés
  7. Kipróbáltam, nagyon finom lett, jó ropogós lett a bunda, de nem borzos. A kisfiam aki rajong a KFC csirkéért (velem együtt) mondta, hogy nagyon jó, de legközelebb tudnám-e olyan borzasra mint a KFC-ben. Ha raknék bele corn flakes-t vajon sikerülne a tökéletes leutánzás? Üzenem mindenkinek akinek nem sikerült, hogy a hiba nem a receptben van.

    VálaszTörlés
  8. Ma probaltam ki a receptet es isteni lett, bar en valtoztattam par dolgon.
    A pacba kevertem a fuszerkevereket es egy egesz tojast, majd beletettem a csikokra vagott csirkemellet es hutobe raktam amig a tobbi hozzavalot elokeszitettem.
    A masodik keverekbe repat reszeltem es fokhagymat tortem, valamint aprora morzsolt zabpehellyel kevertem ossze.
    A borzas textura trukkje abban rejlik, hogy amikor a villaval az olajba rakjuk a husit egy kicsit meg kell razni az olajban, de eppen csak annyira, hogy meg ne jojjon le rola a panirbunda apro darabokban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, a tippet, kipróbálom legközelebb és visszejelzek. :)

      Törlés
  9. Sajnos nekem is borzalmas lett, szererncsére nem vártunk vendégeket, mert nagyon leégtem volna vele. A vizes keverék nagyon híg lett, az olajban a panírt a csirke egyből ledobta, leragadt a serpenyő aljára (szerencsére nem égett meg), ami a csirkén maradt, az üveges, nyalókacukor szilárdságúra megkötött, alig lehetett elrágcsálni, a csirkének meg nem tett jót a bő olajban sütés. A végén bánatomban a maradék keverékbe beleborítottam egy adag lisztet, és magában kisütöttem, az valamennyire hasonlít állagra, de addigra a csirke már elfogyott. Ja, és az első keveréken olyan sok a só, hogy attól is szinte ehetetlen lett az egész.

    VálaszTörlés
  10. Nekem sem sikerült, pontosan olyan lett, mint Usedarinak. Fogalmam sincs, hogy ebből a híg löttyből hogyan lesz ilyen borzas bunda. Láthatatlan lett rajta a bevonat, nemhogy borzas...Vékony, kemény, filmszerű bevonat. Nagy csalódás volt. Főleg a fiam bánkódott nagyon...

    VálaszTörlés
  11. Meg akartam csinálni. De nagyon szkeptikus lettem, mert sok mindenkinek nem sikerült. Pedig nagyon tetszene a recept. Valaki irja már meg, hogy akkor most ez jó recept, vagy a kaja majd a kukában végzi, és mindenki éhes marad . Őszinte válaszokat várok. Nem kezdőkét. 55 éves leszek, és nagyon tudok főzni , sütni !

    VálaszTörlés
  12. 100%, hogy a receptben a kukoricakeményítő nem kukuoricaliszt lenne? Nekem is más a végeredmény, mint amire számítottam, de nekem ízlik, semmi baj nincs vele :D

    VálaszTörlés
  13. A recept jó, de egy kicsit változtatni kellett rajta, mert a második keverék túlságosan híg és lefolyik róla. Nekem isteni lett, a lányom imádja:) A következőkép csináltam: A húst(ízlés szerinti fűszerrel szórtam)majd gyengéden besóztam. Mindkét keveréket a leírás szerint készítettem el, csak tápióka keményítővel és egy kis csipet sóval. Aztán az első keverékben megforgattam és fél órát állni hagytam, de mint a képen látszik is, azt teljesen magába szívta. Ezért Közvetlenül sütés előtt mégegyszer megforgattam az első pácba, úgy tettem át a másodikba jól belemártva egy gyors mozdulattal, hogy minél több panír megmaradjon rajta.Kívül nagyon ropogós, belül nagyon puha húst kaptam.Én kicsontozott, két darabra vágott csirkecomb felsőt készítettem már több alkalommal is, viszont a színe valóban világos marad, ezért nem szabad túl soká sütni, mert csak az olajat szívja magába. A vodka határozottan jót tesz neki, és ha a keverék nem elég pótolni kell! Egyébként a kínai büfék is egy hasonló keményítős eljárással pácolják a húsokat, attól lesznek annyira omlósak. Próbáljátok így ki, nem fogtok csalódni.

    VálaszTörlés
  14. Oké hogy csirkemell de mitől lesz omlós akár a csont is. Meg nehezen sül át egy nagyobb darab rész. Már sok felé képen próbálkoztam már volt hogy élő főztem de úgy meg túl készült lett

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails