Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. február 28., péntek

Kifli reggelire – békebeli vajas kifli éjszakai kelesztéssel







Örök dilemma, hogyan legyen friss, házi kifli a reggeli asztalon, ha nem akarunk a kakassal, vagy a pékekkel együtt kelni.
Már régen készültem arra, hogy kipróbáljam, vajon éjszakai kelesztéssel lehet-e igazi békebeli, ropogós kiflit sütni. Kicsit átírtam a már jól bevált tejes kifli receptemet és nekivágtam az éjszakai kelesztésű kifliknek:


Visszavettem az élesztőből és tejes helyett vajas-joghurtos kifli tésztát készítettem.

Hozzávalók 4 db 12 dkg-os kiflihez:

30 dkg finomliszt – most Nagyi titka süteménylisztet használtam kelt tésztákhoz
1,5 dl víz
1 dkg élesztő
3 dkg vaj
½ -1 dl görög joghurt
1 teáskanál só

1 evőkanál olaj a dagasztáshoz
2 dkg vaj a kenéshez

Nem futtattam meg az élesztőt, csak elkevertem a vízzel. Az összes hozzávalóból összeállítottam a tésztát, megcsorgattam az olajjal és lefedtem. 10 perc múlva könnyedén, selymesre dagasztottam a tésztát és lefedve 50-60 percig kelesztettem.
4 részre vágtam a tésztát, egyenként vékonyra, oválisra kinyújtottam, megkentem olvasztott vajjal, ahogyan a leveles pogácsát szoktam és feltekertem. Kifli formára hajlítottam és sütőpapírral bélelt tepsire rendeztem őket.
Letakartam duplán konyharuhával, hogy a nedvessége ne illanjon el, folpackkal alaposan lezártam a tepsit és betettem a hűtőbe.
Reggel, mielőtt elindultam a Kisfiammal az iskolába kivettem a tepsit a hűtőből és bekapcsoltam 200 C fokra a sütőt, hogy rendesen előmelegítsem. A sütő aljába két cseréptálban vizet tettem.

Körülbelül 30-40 perc múlva megspricceltem alaposan a kifliket és a fedeles tepsim tetejét hideg vízzel, lefedtem és betoltam a sütőbe. 15 percig lefedve, további 8-10 percig fedő nélkül sütöttem.


Rácson hagytam hűlni, de már alig vártam, hogy megkóstoljam! 






Kívül ropogott, belül pedig könnyű, leveles lett a kifli, éppen, mint gyerekkoromban! J

Én vajas kiflit reggeliztem, a férjem magában, tejeskávéval. A Kisfiam, amikor hazajött az iskolából azt kérte, hadd egyen egy fél sonkás szendvicset a friss kifliből ebéd előtt, mert annyira megkívánta.


Osztatlan siker? Igen! Békebeli vajas kifli éjszakai kelesztéssel … J




8 megjegyzés:

  1. Megsutottem... Egyszeruen fenomenálisan finom! Ezer köszönet erte! :)

    VálaszTörlés
  2. Én is megsütöttem. Igaz pici változtatással,mert én kovászt tettem bele,de igy isteni finom. A család kedvence lett. Most is éppen már melegszik a sütő a mai reggelihez. Köszönöm a szuper recepteket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mennyi kovæszt kell bele tenni?Esetleg a teljes receptet lehtne kérni?Köszönöm.

      Törlés
  3. Kovászal sütöm én is .

    VálaszTörlés
  4. Szia!
    Koszonom a receptet. Ma sutottem meg reggel. Lenne par kerdesem, ha nem baj. A recept elejen irod, hogy osszeallitom a tesztat,/par perc gyurassal/ es 1 kanal olajjal 10 percig pihentetem. Utanna gyurom, dagasztom. Jol ertem?
    A sima kelesztesu kiflinel igy probaltam, de tul lagy lett a tesztam az olajtol. Mar sok volt neki. Ezert gondoltam nem jol ertelmeztem az instrukciodat. Utanna kelesztes elott tettem csak a tetejere az olajat. Melyik variaci a helyes?
    Amikor kiveszed reggel a kiflit a hutobol, dupla nagysagura keleszted ismet a sutes elott?
    Vagy csak 30-40 percig szobahomersekleten pihenteted?
    Miert kell lefedve sutni 15 percig? Sajnos fedeles tepsim nincs de egy sima magas falu tepsit raboritottam. Nem fedte teljesen, de ez volt keznel:)):))A sima kelesztesu kiflit fedel nelkul sutottem vegig. Egyik se lett tokeletes. De ez miattam van. Meg gyakorolom. Ezert kerdezem, hogy miert jo, ha lefedem?
    Elnezest a kerdesek miatt. A receptek nagyon jok. Igy is, hogy hibaztam itt ott, a kiflik nagyon finomak lettek. Meg is lepodtem. Elotte kiprobaltam mar 2-3 receptet. De azok nem jottek be. De a te ket kifli recepted nagyon jo. Koszonom, hogy megosztottad.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails