Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. február 24., hétfő

Olívás-többmagvas svájci gyökérkenyér (Pain Paillasse)







Imádok kenyeret sütni, mert mindig valami új sül ki belőle. Igaz, kicsit mindig variálok, így minden alkalommal várakozással tölt el, amikor leveszem a fedőt és megpillantom a legújabb kenyérkémet.

Általában előre gondolkodom, hogy milyen ételekhez fogom felhasználni, így formailag és ízben is eszerint választok.
Most zöld olívabogyóval és kevert magvakkal sütöttem gyökérkenyeret, mert tervbe vettem egy szendvicskrémet, amihez úgy gondoltam, hogy kiválóan passzol majd ez a mediterrán ízesítés.

Hozzávalók 2 gyökérkenyérhez:

45 dkg kenyérliszt BL 80
¼ teáskanál (1 g) szárított élesztő
3,8 dl langyos víz
2 teáskanál só

20 szem zöld olívabogyó összevágva
4-6 evőkanál vegyes mag a szóráshoz: tökmag és napraforgómag durvára vágva, lenmag és szezámmag

A lisztet elkevertem a sóval és az élesztővel majd hozzáadtam a vizet és kanállal addig kevertem, míg éppen csak összeállt a tészta. Folpackkal lezártam a tálat és 16 órán át hagytam szobahőmérsékleten kelni.

Amikor az idő letelt, a ragacsos tésztát erősen lisztezett deszkára borítottam és kipaskoltam olyan 3-4 cm magasra és megszórtam az összevágott olívabogyóval, majd a magvak kétharmadával. Meghajtogattam: fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra, majd illesztéssel lefelé a deszkán hagytam pihenni 1 órán át.

1 óra múlva kettévágtam a tésztát és megformáztam a kenyereket. Először rúdformára, majd 4-5-ször megtekertem. Konyharuhát megszórtam teljes kiőrlésű búzaliszttel és ebbe csomagoltam a gyökérkenyeret. Mindkét formázott és csomagolt gyökérkenyeret szögletes jénaiba tettem és 1 órán át kelesztettem. 

Félidőben 300 C fokra kapcsoltam a sütőt, a fedeles tepsit a sütőbe toltam, a sütő aljába két vízzel töltött cseréptálat tettem, hogy megfelelő gőz keletkezzen.





Amikor letelt az utolsó kelesztés kivettem a fedeles tepsit és óvatosan beleborítottam a két kenyeret, hogy az alakjuk ne sérüljön. 
Megspricceltem őket hideg vízzel, majd megszórtam a magvakkal. A fedőt is megspricceltem, befedtem a tepsit és betoltam a sütőbe. Azonnal 280 C fokra vettem vissza a hőt, majd 20 perc múlva 260 C fokra. Még 20 percig sültek 260 C fokon a gyökérkenyerek. 1 órán át rácson hagytam hűlni őket.



Aranybarna, ropogós, belül pedig könnyű, levegős kenyereket sütöttem ismét. Imádok kenyeret sütni. Folyamatos sikerélmény. J



2 megjegyzés:

  1. Igazán nagyon csodálatossan néz ki! Gyönyörü aranybarna és ropogós.
    Jo étvágyat kivánunk:)
    Judit és Corina

    VálaszTörlés
  2. Kedves Alexa!

    A kenyerek fantasztikusak! Engem az érdekelne, hogyan lehetne ezt éjszakai kelesztéssel elkészíteni? A formázás után esetleg mehetne éjszakára a hűtőbe????

    Üdv:Hajni

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails