Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. február 13., csütörtök

Dagasztás nélküli kovászos parasztkenyér – kezdőknek is!









A világ legegyszerűbben elkészíthető kenyere. Nem kell sem dagasztani, sem formázni, sem sokat törődni vele, mindössze idő kell hozzá, de ennek a nagy részét átalusszuk, ugyanis éjszaka kelesztjük.

2006-ban debütált ez az eljárás Jim Lahey pékmester által aThe New York Times hasábjain, azóta a fél világ háziasszonyai sütik, úgyhogy nem az én találmányom. J

Természetesen én átírtam természetes kovászra a receptet, de az élesztő mennyiségét is megadom, ennyi ugyanis a különbség, az eljárás ugyanaz. Ergo, a megadott élesztő mennyiségekkel ugyanígy kell elkészíteni. 

Okkal sütöttem, kifejezetten egy magyaros ételhez, ugyanis mostanában nagyon kevés kenyeret eszünk. Nem bánom, ugyanis csinosodnak az érintett családtagok. J

Hozzávalók:

430 g kenyérliszt
120 g aktív kovász (vagy 3,5 g friss élesztő vagy 1 g szárított élesztő)
10 g só
400 g víz

A kovászt feloldottam a vízben, a sót elkevertem a liszttel és kanállal elkevertem a száraz és a nedves hozzávalókat (szárított élesztő esetében az élesztőport a liszttel kell elkeverni). Éppen csak annyira, hogy összeálljon a tészta. A kelesztőtálat műanyag fóliával lefedtem és szobahőmérsékleten (22 C fok) 15 órán át kelesztettem. 12 óra a minimum, 18 óra a maximum, nekem 15 órám volt rá.

Teljes kiőrlésű liszttel alaposan megszórt deszkára borítottam a lágy tésztát és meghajtottam, ahogyan a pogácsát szoktam: fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra. Ekkor az illesztés értelemszerűen felül van. 
Kis átmérőjű, magas műanyag tálat ruhával kibéleltem, a ruhát teljes kiőrlésű búzaliszttel alaposan megszórtam és beleborítottam a tésztát úgy, hogy az illesztés alulra kerüljön. Ez fontos.




Másfél óra múlva bekapcsoltam a sütőt, az öntöttvas wokot a fedelével együtt a sütőbe tettem és 260 C fokra felmelegítettem. Két kis tálkában hideg vizet tettem a sütőbe. Hagytam félórán át alaposan bemelegedni, így a kenyér összesen 2 órát kelt a hajtogatás után.

Ekkor a felforrósított wokba borítottam a kenyeret úgy, hogy most az illesztés kerüljön felfelé. Megspricceltem hideg vízzel a kenyeret is és a wok fedőt is. 260 C fokon 45 percig sütöttem a kenyeret lefedve, de azt tanácsolom, hogy 30 perc után meg kell nézni és akkor látjuk, hogy le kell-e venni a fedőt, illetve meddig kell még sütni.

1 órán át rácson hagytam hűlni, majd megszegtem. Éppen olyan kenyeret sütöttem, mint terveztem, igazi parasztcipót egy igazán magyaros ételhez.


Erről legközelebb mesélek! J





7 megjegyzés:

  1. Kenyérmester vagy! Ez a kenyered is csodás :)
    Én is vadkovászozok; a NoSalty-n van is egy kovászos, dagasztás nélküli kenyerem....meg több más kovászos. Próbáltad már a gyúrt vadkovászos tésztát? FANTASZTIKUS!!!
    Üdv, Torma :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Alexa!

    Kérlek árul el ha tudod, mi a tartalmi különbség a BL80-as és a BL112-es között?
    Diabétesz jeligére...))

    VálaszTörlés
  3. Köszi a receptet, kipróbáltam, nagyon finom lett. Egy gond, hogy a megadott recepttel nagyon lágy a tészta. Persze rakhattam volna bele még lisztet, de így elsőre nem akartam változtatni a recepten. Szeretném a gyökérkenyeret is elkészíteni, de azt így hogy lehet megformázni?

    VálaszTörlés
  4. Nekem nincs sajna wokom, csak mázas fémlábosom amit erre beáldozhatónak gondolok, szerinted azzal is működhet a dolog?

    VálaszTörlés
  5. Nekem nincs sajna wokom, csak mázas fémlábosom amit erre beáldozhatónak gondolok, szerinted azzal is működhet a dolog?

    VálaszTörlés
  6. Szia! Nagyon jók a receptek, köszi, èlvezet sütni őket. Nekem egyetlen gondom van a fenti kenyérrel, hogy bàrmeddig sütöm is, megsül, de ragacsos tapintàsú marad. Teljes kiőrlésű rozskovàsszal csinàlom. Gondolod, hogy az lehet a ludas?
    Köszi, Petra

    VálaszTörlés
  7. Ez nagyon rossz recept. Annyira lágy a tészta, hogy nem lehet hajtogatni, szétfolyik a deszkàn és odaragad.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails