Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. február 8., szombat

Vajas-omlós reggeli zsemle /English muffin másképp






Többféle angol muffin eljárás is létezik, ez most a másik.
Ha a különbséget kellene érzékeltetnem, akkor azt mondanám, hogy az általam eddig sütött angol muffin amolyan kenyér zsemle, ez a vajas-omlós változat pedig kalács zsemle. A gyerekek teljesen odavoltak érte! J

Olyan sokszínű a felhasználása, hogy tényleg csak a fantáziánk szabhat neki határt. Már a frissen kisült zsemlékből négyféle reggelit dobtam össze a családnak, és holnap ki tudja még hány félét fogok.

Egy nekem tetsző receptet követtem egy külföldi oldalról, de egyből látszott, hogy sántít itt-ott, úgyhogy már élből javítottam rajta, még mielőtt hozzákezdtem. Angol muffinban nem vagyok „kispályás”, úgyhogy már nem lehet megvezetni. Alapjaiban viszont azért tetszett ez a recept, mert nem jár több hókuszpókusszal, mint az eddigi jól bevált receptem. Szombat reggel farkaséhes a család és én nem akarok még hétvégén is hajnalban kelni, úgyhogy ez fontos szempont volt.

Csak egyszer dagasztottam, mert az első kelesztés alatt elugrottam a piacra, utána csak nyújtani kellett, szaggatni (nem formázni, ami lényeges spór) tepsire rendezni és sütni. Ettől nem létezik egyszerűbb!

Hozzávalók 10-12 zsemléhez:

30 dkg kenyérliszt (lehet finomliszt is)
15 dkg finomliszt
2 dkg élesztő
2,5 dl meleg víz (nem langyos, nem forró)
1 púpos evőkanál nádcukor
1 teáskanál só
5 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál olaj a dagasztáshoz
kukoricaliszt a deszka szórásához és a nyújtáshoz

Fél dl meleg vízben elkevertem az élesztőt. 2 dl meleg vízben elkevertem a vajat. A lisztet nem kell átszitálni, elkevertem a sóval és a cukorral. Összeállítottam a tésztát, megcsorgattam olajjal és lefedtem. 10 perc múlva selymesre dagasztottam a rugalmas, nem túl lágy és nem is kemény tésztát.
1 órán át kelesztettem lefedve. Ezután kukoricaliszttel megszórt deszkára borítottam és a tésztát is megszórtam még egy kevéssel. Könnyedén kinyújtottam 1 ½ cm magasra és kiszaggattam. 9 cm átmérőjű fánkszaggatóval. Sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem őket és 30 percig kelesztettem.



190 C fokra előmelegített sütőben az egyik oldalán 10, megfordítva pedig 7-8 percig sütöttem.
Rácson hagytam hűlni 20 percig, majd feltálaltam.


Volt, aki csak vajjal és házi sárgabarack lekvárral, volt, aki megtöltve, és volt, aki tojásreggeli mellé. 




 Most nem árulok el többet róla, mert mind bemutatom. Erről mesélek legközelebb! J





9 megjegyzés:

  1. Imádom a recepteket amit itt olvashatok, holnapra van tervezve az angol muffin sütése,én nagyon szeretem, csak egy dologtól félek nagyon....., hogy rákap a család :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Igen, ez valós dilemma, de ahogyan a muffin sütésbe bele lehet jönni, így abba is, hogy megálljt tudjunk parancsolni a mohóságunknak! Mindig mindenkit erre intek.
      Ma ünnepnap volt! :D

      Törlés
  2. Te jó ég, micsoda tünemények! :-)

    VálaszTörlés
  3. megcsináltam:-) finom nagyon! köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  4. OMG kategória mindegyik recepted! Gratulálok hozzá.Kérdésem az lenne,ha reggelre szeretném vajon hogy legyen a kelesztési idő?

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Végül megoldódott,sütöttem egy adagot vacsira,egy másikat hidegkelesztéssel reggelre,és vittem még a dánvajasod receptjét is:) kineveztem szénhidrátnapnak a tegnapot,éjfélkor meleg tejjel, meleg kiflikkel hmmm

      Törlés
  6. Nálam már rákapott a család! :) Ha nincs idő kenyeret sütni, vagy csak úgy... minden héten kell sütnöm, de rögtön dupla adagot. :)
    Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails