Örök dilemma, hogyan legyen friss, házi kifli a reggeli
asztalon, ha nem akarunk a kakassal, vagy a pékekkel együtt kelni.
Már régen készültem arra, hogy kipróbáljam, vajon éjszakai kelesztéssel
lehet-e igazi békebeli, ropogós kiflit sütni. Kicsit átírtam a már jól bevált
tejes kifli receptemet és nekivágtam az éjszakai kelesztésű kifliknek:
Visszavettem az élesztőből és tejes helyett vajas-joghurtos
kifli tésztát készítettem.
Hozzávalók 4 db 12
dkg-os kiflihez:
1,5 dl víz
1 dkg élesztő
3 dkg vaj
½ -1 dl görög joghurt
1 teáskanál só
1 evőkanál olaj a dagasztáshoz
2 dkg vaj a kenéshez
Nem futtattam meg az élesztőt, csak elkevertem a vízzel. Az
összes hozzávalóból összeállítottam a tésztát, megcsorgattam az olajjal és
lefedtem. 10 perc múlva könnyedén, selymesre dagasztottam a tésztát és lefedve
50-60 percig kelesztettem.
4 részre vágtam a tésztát, egyenként vékonyra, oválisra
kinyújtottam, megkentem olvasztott vajjal, ahogyan a leveles pogácsát szoktam
és feltekertem. Kifli formára hajlítottam és sütőpapírral bélelt tepsire
rendeztem őket.
Letakartam duplán konyharuhával, hogy a nedvessége ne
illanjon el, folpackkal alaposan lezártam a tepsit és betettem a hűtőbe.
Reggel, mielőtt elindultam a Kisfiammal az iskolába kivettem
a tepsit a hűtőből és bekapcsoltam 200 C fokra a sütőt, hogy rendesen
előmelegítsem. A sütő aljába két cseréptálban vizet tettem.
Körülbelül 30-40 perc múlva megspricceltem alaposan a
kifliket és a fedeles tepsim tetejét hideg vízzel, lefedtem és betoltam a
sütőbe. 15 percig lefedve, további 8-10 percig fedő nélkül sütöttem.
Rácson hagytam hűlni, de már alig vártam, hogy megkóstoljam!
Kívül ropogott, belül pedig könnyű, leveles lett a kifli,
éppen, mint gyerekkoromban! J
Én vajas kiflit reggeliztem, a férjem magában, tejeskávéval.
A Kisfiam, amikor hazajött az iskolából azt kérte, hadd egyen egy fél sonkás
szendvicset a friss kifliből ebéd előtt, mert annyira megkívánta.
Osztatlan siker? Igen! Békebeli vajas kifli éjszakai
kelesztéssel … J