Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. szeptember 5., szerda

Tőkehalmáj pástétom - gyökérkenyérrel



 Fogalmam sincsen róla, mennyire népszerű alapanyag a tőkehalmáj, én minden esetre nagyon szeretem. Jellegzetes bukéja miatt mostanság lényegesen ritkábban kerül fel az alapanyaglistára, gyermekkoromban viszont szinte hétről hétre a vacsoraasztalra került kevés friss citromlével meglocsolva, pirítóssal és zöld-, vagy lilahagymával körítve.

Akkoriban persze nem voltunk ilyen érzékenyek a természetes vagy különleges illatokra, ízekre, mint a mai világban. Uniformizált ízekre és illatokra vagyunk „oktatva”, van, aki a tanyasi csirkét kerüli, mert annak van jellegzetes illata, a brojlercsirke szintetikus szagtalanságával szemben.
Gyermekkoromban szinte mindig lapult egy kocka pálpusztai a hűtőben, apukám nagyon szerette. Volt bukéja rendesen, de ez is egy élelmiszer volt a sok közül, ami a hűtőbe bekerült. A napokban hozzájutottam egy normandiai sajtmester érett camambert korongjához, míg felhasználásra nem kerül, addig hallgattam naponta többször a családtól, hogy büdös van a hűtőben. No, erről ennyit.

Egy ideje kifejezetten kerültem a kenyérfélék fogyasztását, én hárklis vagyok arra, hogy nyáridőben ne legyen rajtam, vagy lehetőleg minél kevesebb legyen a fölösleg. Nagyon szeretek enni, éppen ezért ilyenkor olyan ételeket fogyasztok, melyek ínycsiklandóak, de megfelelnek a karcsúsítás feltételeinek. Egy-két hét után már nem jelent gondot kikerülnöm a kenyérféléket és magas szénhidráttartalmú köreteket, még akkor sem, ha a családnak így tálalom fel az ételeket.
Nyár végére mindig visszanyerem az ideális testsúlyomat, ilyenkor lazítok kicsit, és visszatérek a vegyes étrendre.
A nyaralásból hazaérkezve rögtön bekerült a családi menübe néhány gazdag és tartalmas szendvicstál, ennek volt egyik fénypontja ez a tőkehalmáj pástétom.
Most is gyönyörű szendvicseket készítettem, de ezeket most nem örökítettem meg, viszont akik szívesen bepillantanának szendvicsbáramba, azok igen nagy számban találkozhatnak hideg és melegszendvics variációkkal itt.

Számtalan kenyérféleséggel is találkozhattok az oldalon, én azt vallom, hogy az egyes ételekhez próbáljuk meg a legmegfelelőbb kenyeret megsütni vagy beszerezni és felkínálni. Ahogyan halászléhez nem szívesen ennék bajor rozskenyeret, bruschettához és tapashoz pedig ritkábban használnék békebeli fehérkenyeret, úgy, ehhez a tőkehalmáj pástétomhoz elsősorban gyökérkenyeret ajánlok. Ezek közül is elsősorban a dagasztott, kovászos változatot.

Természetesen tovább lehet válogatni gyökérkenyereim közül, a kovászos bagettet valamint a zöldfűszeres és olívabogyós gyökérkenyereket külön kiemelném ehhez a pástétomhoz.

A recept roppant egyszerű, ezért nem átallottam ilyen hosszas bevezetőt tartani előtte.

Hozzávalók 2 adaghoz:

1 doboz tőkehalmáj (12 dkg) – lecsöpögtetve, friss citrommal meglocsolva
2 keményre főzött tojás finomra reszelve
1 mogyoróhagyma (salotta) apróra vágva – zsenge lilahagymával helyettesíthető
1 evőkanál lecsöpögtetett kapribogyó apróra vágva
1 evőkanál aioli – helyettesíthető többféle krémesítő alapanyaggal, mint Philadelphia sajt, mascarpone, tejföl vagy majonéz (az aioli viszont a krémesítés mellett visz némi fokhagymás ízt a pástétomba)

Só, frissen őrölt bors, mogyorónyi mustár, mely el is hagyható, nem kell minden szendvicskrémben ordítania a mustárnak.






Az alapanyagokat keverőtálban keverjük össze, halmozzuk egy kis kínáló tálba és alaposan hűtsük le fogyasztás előtt. Gyökérkenyérrel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá, remélem, hogy sokan kipróbáljátok, elkészítitek, mert különleges, mégis egyszerű és nem utolsó sorban nagyszerű pástétom! 




5 megjegyzés:

  1. Gyönyörű, ínycsiklandó fotók, szinte a számban érzem az ízét ennek a szendvicsnek:))
    Christi! Írhatnál a fotótechnikádról is: mivel kattintgatsz?

    VálaszTörlés
  2. Mindazon dolgok közül, amik kapcsolatba hozhatók a tőkével… ez a legjobb :-)))

    VálaszTörlés
  3. Még mindig meglep, hogy mennyire hasonló az ízlésünk:-))
    Nagyon szeretem a tőkehalmájat:-)) Régen a luxus csúcsa volt nekem. Simán a dobozból kitudom kanalazni. Ezt a kencét biztos megcsinálom:-))

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a receptet! Zseniális! Bogyó helyett kapri gyümölcsöt használtam.

    VálaszTörlés
  5. Imádjuk a kencéket, a tőkehalmájat meg magában különösen, úgyhogy nem volt kérdés, hogy kipróbáljuk. Eszközöltem benne némi változást, de alapjaiban nem "bántottam" a receptet. Megszületett az egyik új kedvencünk. Köszi az ötletért

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails