Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. február 25., kedd

Gyors házi leveles tészta – sokoldalú, egyszerű, élesztőmentes




Nem vagyok egy sütemény tündér, valószínűleg azért mert rettenetesen kevés édességet eszem. Így viszont, amikor eszem, vagy készítek, akkor csakis kifinomult ínyencségeket készítek.

Nincs túl sok édesség vagy sütemény a blogon, de azok úgy érzem egyszerűek és minőségiek. A piskóta például nem nagyon izgat, annál inkább a francia vajas tészták. A francia és bécsi vajas sütemények azok, melyeket alkalomadtán szívesen elmajszolok.

Még egy nagyszabású hagyományos croissant bejegyzéssel is tartozom, ami valóban nem tartozik a „még a sminkem sem kenődött el közben” receptek sorába. Nem úgy, mint ez a vajas, leveles tészta.

Kíváncsi voltam, hogy a hagyományos francia leveles tésztához képest mennyivel árnyaltabb végeredményhez vezet ez az extra gyorsan elkészíthető módozat. Hittem Michel Roux-nak, aki egy igazi tészta és sütemény virtuóz és elkészítettem gyors leveles tészta változatát.

Hozzávalók 1,2 kg leveles tésztához:

50 dkg finomliszt BL 55
50 dkg nagyon hideg, jó minőségű vaj 82% zsírtartalmú
1 teáskanál só
2,5 dl jéghideg víz

A lisztet elkevertem a sóval és a deszkára borítottam. A közepébe mélyedést készítettem és beleborítottam a kis kockára vágott vajat. Tipp: kockázzuk fel a vajat előre és tegyük vissza a hűtőbe fél órára, mert míg vágjuk is melegszik.
Az egyik kezemmel gyorsan morzsoltam a liszttel a vajat, a másikkal pedig hordtam a művelethez a lisztet. Dolgozzunk gyorsan és biztosan, amíg olyan borsónyi vajdarabok maradnak csak a lisztes morzsalékban. Ekkor apránként adagoljuk hozzá a jéghideg vizet, de arra törekedjünk, hogy a vizet vegye fel, ne pedig, hogy a vajat még inkább kidolgozzuk a tésztából. Ez is gyorsan megy.

Formázzunk labdát belőle és lefedve tegyük be 20 percre a hűtőbe.

20 perc múlva *kinyújtottam 40x20 cm-es téglalapra és meghajtottam: a balszélső harmadot a középsőre, majd a jobbszélső harmadot a középsőre. 90 fokkal elfordítottam, újra kinyújtottam 40x20 cm-es téglalapra és megint meghajtottam. * Ekkor folpackba csomagoltam és betettem 30 percre a hűtőbe.
30 perc múlva ismét elvégeztem a nyújtást és a hajtást a fenti módon (csillagtól csillagig), majd 30 percre ment a tészta becsomagolva a hűtőbe.

Még egyszer elvégeztem mindezt és 30 percre betettem a hűtőbe.
A fél óra elteltével készen áll a tészta számtalanféle édes és sós sütemény elkészítésére. A variációk száma szinte végtelen. 





Nem volt egy eget rengető mutatvány és kaptam 1,2 kg első osztályú leveles tésztát. Izgatottan vártam, hogyan fog viselkedni az általam elképzelt süteményekben.
Csak másnap használtam fel, hűtőben 3 napig, fagyasztóban 4 hétig is eredeti minőségében eláll.


Vaníliás-marcipános krémet és narancsos cukormázat főztem és nekiálltam a süteményeknek. De erről legközelebb mesélek! J




1 megjegyzés:

  1. Na, jónapot ! :)
    Pont ezt a receptet készítettem el, először (aztán többször is) 4-5 éve.
    PERFEKT !
    Macerás, de minden "ízében" tökéletes leírás.
    Csak ajánlani tudom mindenkinek.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails