Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. december 29., csütörtök

Extra omlós, fűszeres-sajtos rúd - bombasiker vendégváró








Bár nálam a leveles pogácsát nemigen lehet túlszárnyalni, ha sós harapnivalóról, vendégváróról van szó. Most mégis már jó előre elhatároztam, hogy karácsonykor sajtos rudat sütök. Egyszerűen elkészíthető, roppant finom és szemrevaló is egyben.

Gyakran említem, hogy kifejezetten nem készítek ilyesmiből nagy mennyiséget, hogy ne sarkalljam állandó nassolásra a családot azzal, hogy mindig van kéznél valami finomság, amit folyamatosan lehet tömni. 
Mások biztosan ennek a mennyiségnek a dupláját is el fogják készíteni, ami részben azért indokolt, mert ez nem kelt tészta, így dobozban akár egy hétig is friss, omlós marad.

Számtalan féle, valamint kétségtelenül finom és egyszerű változat létezik, nekem ez a fűszeres, extra omlós fajta nagyon bejött. Persze sok dicséretet is kaptam érte, így duplán örülhettem.

Ez a mennyiség 2 tepsi, olyan 30 db sajtos rúd elkészítéséhez elegendő, persze ez attól függ, hogy mekkora rudakat vágunk a tésztából. Nos, a precíziós műveletekben nem vagyok túl jó, így nálam mindig olyan készül, amilyen sikerül. Arra soha nincsen időm, hogy nagyon akkurátusan végezhessem az ilyesmit, de végül is mindig üti a kellemes látvány szintet, az igazi siker úgyis az, ha az ízek vannak rendben. Ebben azt hiszem már sokkal jobban szoktam vizsgázni.


Hozzávalók 2 tepsi ~ 30 db sajtos rúdhoz:


15 dkg finomliszt
½ teáskanál sütőpor
20 dkg finomra reszelt vegyes sajt (ementáli és füstölt) ebből 5 dkg a szóráshoz
15 dkg szobahőmérsékletű vaj (lehetőleg 80-82%-os zsírtartalmú)
2 tojássárgája
½ teáskanál só és még egy pici
¼ teáskanál fehérbors, füstös fűszerpaprika (hiányában édes fűszerpaprika) fokhagyma granulátum

Az 5 dkg sajton kívül egy kevés mák és szezámmag a szóráshoz, egy felvert egész tojás a kenéshez.

A tésztát előző nap célszerű összekészíteni, de legalább 3 órával sütés előtt. A lisztet átszitáltam és elkevertem a sütőporral és a sóval. Hozzáadtam az összes többi hozzávalót és robotgépben fél perc alatt „összedúltam”. Igen gyorsan, hogy ne lapogassam és melengessem túl sokat, cipóformára tömörítettem és letakarva betettem a hűtőbe.

Jó kemény tésztát kaptam, a deszkán pihentettem egy kicsit, hogy egyáltalán el tudjam nyújtani. Keresztben kettévágtam a tésztát és két részletben nyújtottam ki, olyan 0,5 cm magasra. Megkentem a felvert tojással, megszórtam, amivel gondoltam és rudakat metszettem belőle derelyemetszővel. 









Sütőpapírral bélelt tepsire rendeztem és betettem a 190 C fokra előmelegített sütőbe. A hőfokot azonnal visszavettem 180 C fokra és körülbelül 10 perc alatt világos barnára sütöttem a rudakat.
Nem érdemes melegen piszkálni, mert extra omlós a tészta. Amikor kihűlt, akkor már bátrabban pakolhatjuk ide-oda.

Biztosan sütök majd másfélét is, sütőpor nélküli, tejfölös változatot, kíváncsi vagyok rá, hogy hozza-e ezt a nagyszerű ízt és állagot. Természetesen, ha kipróbálom, arról is beszámolok, de addig is ezt a verziót szívből ajánlom!


Kapcsolódó receptválogatásaim: 


Karácsonyi menüajánlat: édes és sós töltött kiflik, különleges sós csigák


Nem vagyok mesterszakács receptválogatás: eldőlős leveles pogácsák - karácsonyra, szilveszterre, vendégvárásra ...





2 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails