Vannak ételek, melyekben nem a gyermekkoromban megszokott megoldásokat keresem, hanem a magam ízlése szerint, továbbgondolva készítem el.
Nagymamám isteni savanyú krumplifőzeléket főzött, nem az inspirált, hogy változtassak, mert nem voltam vele elégedett.
A savanyú krumplileves és krumplifőzelék nálam tipikusan a „nincs más itthon, mint szalonna és krumpli”, legyen hát krumplileves, krumplifőzelék vagy a kettő közötti egytálétel.
Nem ez az első hasonló étel az oldalon, két-három hasonló megoldással már találkozhattak nálam az olvasók.
Zöldséges-fokhagymás savanyú krumpli krémleves kolbásszal, sajtos pirítóssal
Hétköznapi egytálétel krumpliból és szalonnából: savanyú krumplikrémleves gazdagon.
Retro ételek kicsit másképp: selymes-savanyú krumplifőzelék fűszeres-ropogós húsgolyóval
Zöldséges-fokhagymás savanyú krumpli krémleves kolbásszal, sajtos pirítóssal
Hétköznapi egytálétel krumpliból és szalonnából: savanyú krumplikrémleves gazdagon.
Retro ételek kicsit másképp: selymes-savanyú krumplifőzelék fűszeres-ropogós húsgolyóval
Hozzávalók 4 adaghoz:
80 dkg sárga krumpli
1 evőkanál libazsír
10 dkg füstölt, húsos szalonna
2-3 szalonnabőr
1 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
csipet szerecsendió, kurkuma
½ teáskanál őrölt koriander
1 csokor zellerlevél
1 vékony karika citrom
só, frissen őrölt bors
1 evőkanál libazsír
2 dkg vaj
20 dkg közepesen száraz füstölt vagy lángolt kolbász
Először is a meghámozott krumplikból karalábé vájóval annyi golyót vájtam ki, amennyit tömör golyókban kibírtam vájni. A maradék krumplit összevágtam, a golyókat is és az összevágott krumplit is hideg vízbe tettem. Annyiba, amennyi kétujjnyira ellepi. A krumpli áztatólevét is felhasználtam.
Libazsíron üvegesre dinszteltem a hagymát, majd a húsos szalonnát, hozzáadtam a babérlevelet és a lecsöpögetett krumplit és magas lángon üvegesre sütöttem. Közben hozzáadtam a zúzott fokhagymát, de arra vigyáztam, hogy a pirításnál ne égjen meg. Hozzáadtam a zeller csokrot, a fűszereket, sóztam, és felöntöttem a krumpli áztatólevével. Körülbelül 20-25 perc alatt ízletes és színes krumpli alapot készítettem. Az utolsó 10 percre hozzáadtam a citromot is, akkor felöntöttem a krumpligolyók áztatólevét is, hiszen nekiálltam a sütéséhez.
Közben vastagaljú serpenyőben felhevítettem a kétféle zsirídékot és magas lángon megpirítottam krumpligolyókat. Amikor már kívülről jól átsültek, szép barnára kapta őket a pirítás, akkor sóztam, borsozta és felöntöttem fél dl vízzel. Vigyázat, mert a serpenyő forró és a gőz felcsap! A gőz nagy része ekkor távozik, csak annyi marad a serpenyőben, amennyire szükségünk van. Lefedve, kicsi lángon 5-10 percig pároltam az elősütött krumpligolyókat.
Zsiradék hozzáadása nélkül addig sütöttem a vékony karikára vágott kolbászt, amíg a zsírját el nem kezdte kiengedni. Ekkor levettem a tűzről, hiszen a serpenyő melegétől még így is tovább sül, nem szabad kiszárítani.
Az alapból kihalásztam a zellercsokrot, a szalonnabőr darabokat, a babérleveleket és a citromkarikát. Az alapot botmixerrel habosra turmixoltam.
Néhány perc alatt „beforraltam” a tejföllel, majd a frissen kisült krumpligolyókkal és kolbásszal tálaltam fel.
Egyszerű, színes, ízletes egytálétel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése