Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. december 15., csütörtök

Savanyú krumplifőzelék libazsírban sült krumpligolyóval, kolbászchipsszel







Vannak ételek, melyekben nem a gyermekkoromban megszokott megoldásokat keresem, hanem a magam ízlése szerint, továbbgondolva készítem el.
Nagymamám isteni savanyú krumplifőzeléket főzött, nem az inspirált, hogy változtassak, mert nem voltam vele elégedett.

A savanyú krumplileves és krumplifőzelék nálam tipikusan a „nincs más itthon, mint szalonna és krumpli”, legyen hát krumplileves, krumplifőzelék vagy a kettő közötti egytálétel.




Hozzávalók 4 adaghoz:


80 dkg sárga krumpli

1 evőkanál libazsír

10 dkg füstölt, húsos szalonna

2-3 szalonnabőr

1 vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

2 babérlevél

csipet szerecsendió, kurkuma

½ teáskanál őrölt koriander

1 csokor zellerlevél

1 vékony karika citrom

só, frissen őrölt bors



2 dl tejföl


1 evőkanál libazsír
2 dkg vaj

20 dkg közepesen száraz füstölt vagy lángolt kolbász


Először is a meghámozott krumplikból karalábé vájóval annyi golyót vájtam ki, amennyit tömör golyókban kibírtam vájni. A maradék krumplit összevágtam, a golyókat is és az összevágott krumplit is hideg vízbe tettem. Annyiba, amennyi kétujjnyira ellepi. A krumpli áztatólevét is felhasználtam.

Libazsíron üvegesre dinszteltem a hagymát, majd a húsos szalonnát, hozzáadtam a babérlevelet és a lecsöpögetett krumplit és magas lángon üvegesre sütöttem. Közben hozzáadtam a zúzott fokhagymát, de arra vigyáztam, hogy a pirításnál ne égjen meg. Hozzáadtam a zeller csokrot, a fűszereket, sóztam, és felöntöttem a krumpli áztatólevével. Körülbelül 20-25 perc alatt ízletes és színes krumpli alapot készítettem. Az utolsó 10 percre hozzáadtam a citromot is, akkor felöntöttem a krumpligolyók áztatólevét is, hiszen nekiálltam a sütéséhez.












Közben vastagaljú serpenyőben felhevítettem a kétféle zsirídékot és magas lángon megpirítottam krumpligolyókat. Amikor már kívülről jól átsültek, szép barnára kapta őket a pirítás, akkor sóztam, borsozta és felöntöttem fél dl vízzel. Vigyázat, mert a serpenyő forró és a gőz felcsap! A gőz nagy része ekkor távozik, csak annyi marad a serpenyőben, amennyire szükségünk van. Lefedve, kicsi lángon 5-10 percig pároltam az elősütött krumpligolyókat.





Zsiradék hozzáadása nélkül addig sütöttem a vékony karikára vágott kolbászt, amíg a zsírját el nem kezdte kiengedni. Ekkor levettem a tűzről, hiszen a serpenyő melegétől még így is tovább sül, nem szabad kiszárítani. 




Az alapból kihalásztam a zellercsokrot, a szalonnabőr darabokat, a babérleveleket és a citromkarikát. Az alapot botmixerrel habosra turmixoltam.
2 dl szobahőmérsékletű tejfölbe egy merőkanál forró főzeléket mertem, alaposan elkevertem és ezzel behabartam a főzeléket. Csak semmi liszt, hiszen szükségtelen! 





Néhány perc alatt „beforraltam” a tejföllel, majd a frissen kisült krumpligolyókkal és kolbásszal tálaltam fel.

Egyszerű, színes, ízletes egytálétel. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails