Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. december 7., szerda

Szaftos és ropogós: disznótoros – hurka, kolbász - cserépben sütve





Ugye, hogy mindenki belefutott már nyúlósbőrű, vizenyősre sütött hurkába, száradásig vagy alul sütött kolbászba valahol? Olyan egyszerűnek tűnik hurkát és kolbászt sütni, és valójában az is, csak ezt is megfelelően kell csinálni.

Nekem a tepsis változat is bejött korábban a hurka és kolbászsütésre, az utóbbi időben viszont befogom a cserépedényeimet erre a célra.

Az a tapasztalatom, hogy cserépben a hurka és a kolbász szaftos marad, mégis szép ropogósra sül. Fogalmam sincsen, hogy az én verzióm-e a legjobb, de hogy finom disznótoros kerül ki a sütőmből, az egyszer már biztos.

A sült kolbásznak való most nem házi vágásból volt, hanem a csabai kolbász fesztiválon vettünk, sajnos nem sokat. Már nem emlékszem, hogy melyik kolbászmesternél vettük, de ilyen finom kolbászt még házi vágásból sem kaptunk.

Vettünk még vastag kolbászt is, sajnos néhány nap alatt a végére jártunk.

(A képen még egy gyönyörűséges füstölt marhanyelv díszeleg, ezt a születésnapi, baráti vacsoránkra rendeltem. Fantasztikus - hagyományos - menüvel készültem, de olyan sok fogást készítettem 12 főre, hogy nem volt lehetőségem sem fotózni, sem később beszámolni erről a vacsoráról. )






A hurkát a piacon vettem, van egy kedvenc hentesem, aki hagyományos eljárással füstölt disznóságokat és húskészítményeket árul. Szombaton kígyózik előtte a sor, mert van rá kereslet!

Mindig csak annyi hurkát és kolbász sütök, hogy egy vacsorára megegyük, másnap pedig kolbászzsíros kenyeret uzsonnázok zöldpaprikával. Minden héten megbírnám enni!

Visszatérve az én technológiámra, nincs benne semmi extra. A tepsit vagy cserepet kikenem vékonyan mangalica vagy libazsírral, a kolbász alá löttyentek egy kevés vizet, tényleg csak 0,5-1 dl legyen, és beteszem a 180 C fokra (forró levegőn, úgyhogy hagyományos sütőben lehet 190-200 C fok is!), előmelegített sütőbe. Úgy kétszer forgatom meg a hurkákat és a kolbászokat, hogy alul és felül is szép sült legyen.

45-50 perc alatt sütöm körülbelül készre, de különösen cserépben nem kell aggódni, hogy kiszárad, így addig kell sütni, míg ropogós nem lesz kívül. Akár egy órán át, de szerintem nem tovább.

Friss – kovászos - kenyér ecetes torma és magyar mustár illik hozzá.

A karácsonyi, ünnepi és a havas időszakon túlmenően a disznótoros ételekért szeretem még olyan nagyon a telet! :)




8 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki! Ezt a fajta cserépedényt hol lehet megvásárolni? Nekem 2 is van, de abba pl levest nem tudok készíteni!

    VálaszTörlés
  2. Mit értettél hagyományos és nem hagyományos sütő alatt?
    Köszi

    VálaszTörlés
  3. Névtelen: A hagyományos sütőkben nincs forró levegő funkció. Hagyományosan alsó-felső fűtés van a sütőben. A forró levegő nagyobb teljesítményre képes, így hagyományos üzemmódban magasabb hőfokra kell állítani a sütőt, ugyanolyan teljesítmény elérése érdekében.

    Edus, én azt hiszem kaptam, de láttam például ugyanezt a márkát a Metroban. Van kisebb is és nagyobb is, sőt, én mintha láttam volna szuflé formát, olyan szögletes lasagne tálat is belőle. Belül mázas.

    Noe, ha közelebb lennél hozzám, ilyenkor meghívnálak uzsonnára! :))

    VálaszTörlés
  4. Még mindig értetlenkedek:-) Bocs. Úgy érted légkeverés, vagy ez a forró levegő funkció valmai más?
    Megmondom őszintén, hogy feltételeztem, hogy a sütési időket a sima alsó-felső sütésre adják meg, és külön jelzik, ha légkeveréses sütőben készül.
    Kata (A névtelen)

    VálaszTörlés
  5. Kata: ... semmi gond, lehet, hogy én nem vagyok világos. :)

    A forró levegő funkció alatt a légkeveréses üzemmódot értem (így is, úgy is hívják:) én mindig ezt használom, alapértelmezett programként.

    Ha nem ezt használom, akkor oda szoktam írni, hogy hagyományos üzemmódban ...

    A kényérsütésnél is kitapasztaltam már, hogy légkeveréses/forró levegő üzemmódban tudjak kenyeret sütni.

    Úgyhogy nálam a blogban is ( mint ahogyan a gyakorlatban van) légkeveréses üzemmódra van mindig megadva a hőmérséklet, mert én ezt használom.

    Máshol lehet, hogy alsó-felső sütést használnak, azért adják meg erre a leírást, de én nem azt használok. :)

    Ahogy látom - olyan leírásokban -, ahol megadják hagyományos sütési módra is a hőmérsékletet, hogy olyan 15-20 C fokkal kell följebb állítani a teljesítményt, mintha légkeveréses programot használnának.

    VálaszTörlés
  6. Nekem már évek óta van cserépedényem (fedél nélküli) - végre tudom, mit kezdjek vele! Kösz!! :D

    VálaszTörlés
  7. Bármilyen cserép edény jó ? A tetejét nem kell rá tenni ?

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails