Az ételek bemutatásának következő állomásához értem.
Gyakran készítünk bundázott halat karácsonykor. Most szeretnék egy olyan verziót bemutatni, amely kifejezetten irdalt pontyból (halból) készíthető el rendkívül látványosan, egészségesen és nagyon finoman!
Az egyszerű saláta köret mellé egy francia krumplipüré is beillene a sorba, de én mondom, hogy ez a ropogósra sütött fenyőmagos pontyrózsa pusztán saláta körettel is megállja a helyét az ünnepi asztalon.
Már két ételt is bemutattam hortobágyi, irdalt ponty alapanyagból:
Pontyfilé Tokaji Aszús-mentás egresmártással, vajas burgonyával
Haltepertő a javából: irdalt hortobágyi tükrös pontyból snidlinges aiollival és zsenge lilahagymával
Sorozatom bevezetője és az alapanyagról néhány komoly gondolat:
Még több halat! Könyv és témaajánló
Szálkakérdés: Hortobágyi ponty –gépi irdalással, akár konyhakészre
Recept 4 személyre:
Hal: 60 dkg konyhakész, hortobágyi pontyfilé csíkformára vágva
2 egész tojás
1 ek tej
2 ek durvára tört fenyőmag
mogyoróolaj a sütéshez
Az irdalással irányban szeletelt pontyfilé csíkokat sózzuk, majd gondosan (az irdalások között is) bevonjuk a tejjel simára kevert tojással. Megszórjuk durvára tört fenyőmaggal és bő, forró (
Saláta:
12 datolya paradicsom
4 marék zsenge spenót
1 ek Tokaji Aszú borecet
só, bors
Öntet: Tokaji aszús vinaigrette
1 mk só
2 ek Tokaji Aszú borecet
2 ek extra szűz olívaolaj
3 ek mogyoróolaj
Az ecetben oldjuk fel a sót, majd adjuk hozzá az olajat. Kézi habverővel addig keverjük, míg a mártás kivilágosodik és krémessé válik (emulgeálódik).
A paradicsomokat vágjuk ketté, enyhén sózzuk, borsozzuk és locsoljuk meg borecettel. A zsenge spenótleveleket locsoljuk meg viaigrette-tel és forgassuk át. A paradicsom darabokból készítsünk alapot, erre halmozzuk a spenótleveleket. A ropogós pontyrózsákat helyezzük a saláta mellé és tálaljuk. Citrom vagy lime cikket is kínálhatunk mellé.
Nem csak finom, de mutatós is.
VálaszTörlésKösz a rávezetést-ez fantasztikus!!!
VálaszTörlés