Szögezzük le, hogy szeletben, bőrös sertéskarajt sütni nem a legideálisabb vállalkozás. Ez egy száraz húsféle, egyben sütve is a körülbelül kétkilós darab az, amikor esély van arra, hogy a bőre megpuhul és ropogós lesz, a hús pedig viszonylag szaftos marad.
Most viszont arról beszélünk, hogy van 4 szelet, egyenként 15 dkg-os bőrös sertéskarajunk és ízletes ételt szeretnénk készíteni belőle.
Ez esetben úgy hiszem, hogy kihoztam belőle a maximumot. A bőre elég jól megpuhult, ha nem is lett ropogós, hiszen jelen körülmények között erre esélyünk sincsen anélkül, hogy csonttá száradjon a karajhús. Végeredményében a hús rendkívül ízletes lett, sőt mi több, kifejezetten ínycsiklandó. A bőre is kellemesre sikeredett, kevéssé zsíros és kifejezetten puha volt.
Az egészben vásárolt bőrös sertéskaraj nagyobbik részét itt már bemutattam:
Rozmaringos, fokhagymás bőrös karaj, vele sült almával, krumplival - Arista di maiale al forno – Toscana
Nem ez az első alkalom, hogy a narancs helyett mandarint használok, mint előnyös citrusfélét. Ilyenkor igazán szezonja van, és számomra van az ízében valami, ami még egzotikusabbá teszi, mint a narancsot.
Csirkéhez és libacombhoz is használtam már hasonló pácot, úgyhogy mondhatom azt is, hogy jól bevált eljárást alkalmaztam.
A fűszereket átírtam sertésre és hozzáfogtam.
Hozzávalók 4 adaghoz:
4, egyenként 15 dkg-os bőrös sertés vagy malackaraj
A páchoz:
4 nagy gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál összevágott zöldfűszer (szárított fűszerrel kiváltható) rozmaring, kakukkfű, zsálya
1 mandarin héja
½ teáskanál durvára őrölt chili
½ teáskanál durvára őrölt színesbors
1 mandarin leve
A sütéshez 4-5 dkg vaj és egy evőkanál olívaolaj
2 dl, lehetőleg száraz, cserszegi fűszeres
2 dl, lehetőleg száraz, cserszegi fűszeres
A karaj szeletek bőrét bevagdostam és a pácban 20 percig hagytam érni.
Vajat felforrósítottam kevés olívaolajjal és hirtelen átsütöttem mindkét oldalán a húsokat.
Csak éppen 1-2 percig.
Cserépedénybe tettem az összes páccal együtt, felöntöttem 2 dl cserszegi fűszeressel és fólia alatt 35-40 percig 160 C fokos sütőben pároltam.
Leöntöttem alóla a szaftot és 200 C fokon mindkét oldalán 10-10 perc alatt megpirítottam. A szaftját magas lángon besűrítettem és a kész húsokra visszaöntöttem.
10 perc pihentetés után héjában sült, töltött krumplival tálaltam fel. Érdemes ennek a receptjébe is bepillantani.
Mutatós, ízletes, és nem hétköznapi ízeket kínáltam fel vacsorára, az biztos. Nagyon finom volt. Szilveszterre, meleg ételként különleges, ünnepi fogás.
Érdemes benézni alábbi receptválogatásaimba, ahol további szilveszteri disznóságokat és marhaságokat szedtem csokorba ... :)
Szilveszteri menüajánlat: csülök pékné módra, valamint más ropogós disznóságok és malacságok 1. rész
Szilveszteri menüajánlat: csülök pékné módra, valamint más ropogós disznóságok és malacságok 2.rész
Receptajánlataim szűzpecsenyére - karácsonyra, szilveszterre, vasárnapra, hétköznapra. 1 rész
Karácsonyi menüajánlat: elegáns ebéd és vacsorafogások marhából, borjúból
Nem vagyok mesterszakács receptválogatás: egyszerű és különleges töltött húsok melegen, vagy hidegtálra
Nem vagyok mesterszakács receptválogatás: kedvenc sültek, egytálételek, levesek savanyított káposztával
Nem vagyok mesterszakács receptválogatás: sertéskaraj sütve, rántva, göngyölve, cserépben ...
Karácsonyi menüajánlat: klasszikus hideg előételek
Érdemes benézni alábbi receptválogatásaimba, ahol további szilveszteri disznóságokat és marhaságokat szedtem csokorba ... :)
De jól néz ki, és biztos finom is :)
VálaszTörlés