Most nagyobb mennyiséget készítettem belőle éppen azért, hogy jó néhány napig legyen kéznél valódi édesség, amiből egy-kettőt elropogtathatunk ebéd, vagy vacsora után.
Legutóbb mandulával és narancshéjjal készítettem, és mondhatom, nagy volt itthon a sikere. Az ismétléshez pedig vettem egy kevés aszalt vörös áfonyát a piacon, amit most dióval egészítettem ki, igazán jó párosításnak bizonyult.
Fantasztikusan jó az alaprecept, azt hiszem, télidőben gyakran előkerül. Már karácsonyra is van, nem is egy ötletem további ízesítésekre.
Kifejezetten kedvelem, ha egy jól bevált alapreceptet kedvemre változtathatok, egészíthetek ki, hiszen a változatosság gyönyörködtet.
A nagy mennyiségű masszát most kicsit dagibbra sikerült formáznom, így alaposan megnőttek sütés közben. Hátrányára nem vált, hogy maxi kekszeket sütöttem, mind az állaga, mind a fogyaszthatósága éppen megfelelő lett.
Így akár egy keksz is elég volt étkezés után a boldogsághoz.
Hozzávalók 36 db nagy kekszhez:
20 dkg jó minőségű vaj (legalább 80% zsírtartalmú)
28 dkg nád kristálycukor
30 dkg finomliszt
2 tojás
1 teáskanál só
1 púpozott teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
30 dkg jó minőségű, legalább 70%-os étcsokoládé
10 dkg dió
5 dkg aszalt vörös áfonya
Először is beáztattam az aszalt áfonyát aszúba.
A diót és az étcsokoládét durvára, de apróra vágtam. Amikor az áfonya megszívta magát, akkor leitattam és azt is durvára vágtam.
A szobahőmérsékletű vajat habosra kevertem kézi mixerrel. Hozzáadtam a cukrot és a sót, ezzel is alaposan elkevertem. Hozzáadtam a tojásokat, ezzel legalább 3 percig kevertem.
Végül hozzáadtam az átszitált lisztet, sütőport, szódabikarbónát, csokoládét, áfonyát, diót, és alaposan összekevertem.
Több réteg alufólián hengert gyúrtam belőle. Olyan 5-
Betettem 1 ½ órára a hűtőbe, majd ½ órára a fagyasztóba.
A kisült kekszet semmi szín alatt ne piszkáljuk, míg nem hűlt egy kicsit, mert plasztikus és sérülékeny. 20 perc elteltével viszont elnyeri nagyszerű állagát!
A széle ropog, a közepe rágós. Éppen olyan, amilyennek egy igazán jó keksznek lennie illik.
Egyszerű, de nagyszerű keksz, kiváló alapanyagokból!
Elnéztem a praktikus kis angyalcsomagocskákat :-)
VálaszTörlésAkár fára akasztva is! Bár az utóbbi években kerüljük a fáról ehető díszeket :-P Akkor tovább marad szép látványnak.
Viszont a fa alatt egy tálban...
Szia kedves Alexa Christi!
VálaszTörlésEz a világ legjobb keksze! Nálam most lett kész, és még soha nem sütöttem ilyen finomat, pedig régóta keresem valamit, ami a kedvencem lehetne.
Most megtaláltam, hálás köszönet érte!
Nem mellesleg a kenyereid is gyönyörűek, majd onnan is válogatok!:)))
Üdv:Éva.