Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. december 6., kedd

Pikáns szűzérmék gorgonzola mártással, tagliatellével




Úgy félórás elfoglaltság egy ilyen ételt elkészíteni, főleg, ha csalunk egy kicsit, mint én tettem.

Ugyanis dupla mennyiségben készítettem gorgonzola mártást – nem mintha annyi időbe telne elkészíteni, mint megfőzni egy húslevest – mert előre rákészültem, hogy egyik nap gombával, másik nap szűzpecsenyével koronázom meg. A gombás változatot már bemutattam:

Tagliatelle selymes gorgonzola mártással, pirított barna csiperkével

Meséltem már, hogy a tagliatelle a kedvenc tésztafélém, örömömre szolgál, hogy a család is megszokta már a korábbi spagetti őrület után. Ez most nem tojásos tészta, de már készleten van a 8 tojásos széles metélt, amiből éppen ma készítek egy karakterében egészen más, mégis hasonló tésztaételt.

Úgyhogy éppen ideje volt, hogy a szerkesztendő anyagok közül végre a bejegyzések közé kerüljön ez az egyszerű, szemrevaló, még éppen különlegesnek is mondható étel.


Hozzávalók 4 adaghoz:


1 egész (kb. 50 dkg) sertésszűzpecsenye megtisztítva, 2 cm magas szeletekre vágva, durvára tört színes borssal enyhén megszórva

1 teáskanál olívaolaj

3 dkg vaj

2 gerezd fokhagyma

1 kisebb chili kimagozva, kettévágva

2-3 ág friss kakukkfű


4 adag gorgonzola mártás


32 dkg tagliatelle

4 liter víz

1 evőkanál só


zsenge petrezselyem rügyek a díszítéshez

Vastagaljú serpenyőben közepesen forróra hevítettem a vajat és az olívaolajat, beledobtam a „fűszereket” és hagytam 1-2 percig, hogy az ízük átolvadjon a zsiradékba. Beletettem a szűzérméket, frissen őrölt tengeri sóval fűszereztem. Nem piszkáltam 2-3 percig, amíg ¾ részt ki nem fehéredtek. Vigyázni kell a hővel, hogy ne süljenek túl, de megfelelően magas legyen a hő ahhoz, hogy kívül kérget süssünk, belül pedig rózsaszín és szaftos maradjon.

A szűzérméket kiszedtem és melegen tartottam.







A visszamaradt zsiradékba öntöttem a kész gorgonzola mártást és összeforraltam, de azonnal le is vettem a tűzről.




A frissen kifőtt tésztát a mártáshoz adtam, összekevertem, majd a szűzérmékkel megkoronáztam a sajtmártásos tésztát.

Végül friss petrezselyem rügyekkel díszítettem.






Azonnal tálaltam. Aki kért, az kapott rá frissen reszelt parmigiano reggianot.

Szemrevaló és isteni finom is volt egyben!




5 megjegyzés:

  1. Ezeket a pikáns szüzeket aligha átkoznák ki ;-)
    Legföllebb a bicsérdisták :-) Esetleg az érmegyűjtők...

    VálaszTörlés
  2. Hobbychef: Igen! :)

    Mormogi Papa: ... a pikáns szüzek mindig okot adnak egy kis elmélkedésre!

    Itt viszont fogyasztásra is alkalmasak! :))

    VálaszTörlés
  3. @NeVaMeSz: Méghozzá lelkiismeret-furdalás nélkül :-)
    Ókori szörnyeteg fején francia író - Gorgón Zola :-)))

    VálaszTörlés
  4. Mormogi Papa: Mindkét felvetésedre: ...Nana! ...:)))

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails