Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. december 1., csütörtök

A kedvenc Tex-Mex: gyors csirke fajitas 1.







Más ételeket terveztem, kocsonyafőzésben és kenyérsütésben voltam benne. Ugyebár egyik sem villámháború, így jól kiegészítették egymást nem csak a vacsora asztalon, hanem időbeosztásban is.
Történt ekkor, hogy a férjem rám nézett és azt mondta, olyan régen készítettél fajitast, nem készítenél ebédre?
Persze férjuramnak halovány lila dunsztja nincsen arról, hogy a kocsonya főzés, a kenyér sütés és a fajitas készítés mennyi konyhai teendővel jár, így nem korholom az ötletért. Nem kenyerem a visszautasítás, mindössze annyi gondom volt, hogy nem készültem rá, így nem volt kéznél egy-két ide vonatkozó alapanyag, amit szokásosan használni szoktam hozzá.
Úgysem lett volna arra időm és lehetőségem most, hogy mindenféle kencét, amit ehhez az ételhez szokásosan feltálalok, mind elkészítsem. Benéztem a hűtőbe és a spájzba, és úgy döntöttem, lesz fajitas.
Gyorsan kevertem egy egyszerű fűszerkeveréket, úgy tűnik, hogy mostanában még inkább érzékem és ihletem van ehhez. Ez bátorított is, hiszen a Kentucky csirke fűszer a napokban, kiválóan sikerült.
Az avokadó krémet fokhagymás tejföllel váltottam ki, a salsát egy egyszerű chilis-lilahagymás paradicsomsalátával, cheddar helyett eidami sajtot reszeltem, a guacamolét és a babpürét egyszerűen elhagytam.
Olyan gyönyörűségesen előkészített csirkemell steakek álltak rendelkezésemre (göngyölni készítettem elő őket, hogy végre bemutassam a göngyölési technikámat:) hogy úgy döntöttem, nem csíkozom fel, hanem egyben sütöm meg és csak tálalás előtt vágom fel.
Készítettem már fajitast szendvics-köntösben is, de most ragaszkodtam a tortilla lepényhez.
Csak annyi kukoricalisztem volt itthon, ami maximum néhány pizzaforma kiszórásához elegendő, így a tortillát búzalisztből gyúrtam be.
Amikor mindez összeállt a fejemben, akkor nekikezdtem.

Fajitas fűszerkeverék/pác:

1 ½ evőkanál fokhagyma granulátum
1 evőkanál morzsolt oregánó
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál durvára őrölt chili
1 teáskanál édes fűszerpaprika (én spanyolt használtam)
¼ teáskanál kurkuma
5-6 evőkanál olíva vagy napraforgó olaj
1 lime vagy egy fél citrom leve

Ez a mennyiség körülbelül 1 kg húshoz elegendő.




Hozzávalók 4 adaghoz:

4 csirkemell steak egyenként 12-15 dkg-osak
A csirkemellet bekentem a fűszerpáccal és addig pácoltam, amíg elkészítettem a tortilla lepényeket. Ez nem egészen egy órát vett igénybe.


3-3 db zöld és piros kápia paprika és 2 nagy fej vöröshagyma hasonló méretű csíkokra vágva. Most ez volt a készletem, eredetileg kaliforniai paprika és fehér hagyma illett volna, de a készletem nem sült fel, mert első osztályú lett!



4 dl tejföl
1 evőkanál olívaolaj
1-2 gerezd zúzott fokhagyma

Összekevertem a hozzávalókat és hűtőben hagytam kicsit összeérni az ízeket tálalás előtt


3 kemény paradicsom szeletelve
1 lilahagyma szeletelve
1 kimagozott chili összevágva
lime vagy citromlé
frissen őrölt zöldbors

Paradicsom, lilahagyma, chili sorrendben összeállítottam a salátát, meglocsoltam lime lével, borsoztam.


16 dkg eidami sajt
A sajtot durvára reszeltem.



Hozzávalók 8 tortilla lepényhez:

2 csésze liszt
¾ csésze forró tej
1 ½ teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
1 evőkanál olaj

A hozzávalókból tésztát gyúrtam, 2 percig dagasztottam. Lefedve 20 percig kelesztettem.
Könnyedén átgyúrtam, 8 részre vágtam és kis cipókat formáztam. 2-3 percig letakarva pihentettem, majd egyenként vékonyra kinyújtottam olajos felületen. Lehet lisztes felületen is.
Közepesen forró serpenyőben mindkét oldalán körülbelül 30 másodpercig sütöttem, amíg felhólyagosodik, és barna pöttyökben megbarnul.
A kisült tortillákat ruha alatt tartottam melegen.









Forró, grill serpenyőben néhány perc alatt megsütöttem a csirkemell steakeket. Csak akkor fordítottam meg, amikor már ¾ részt a hús kifehéredett. Csak akkor sóztam – frissen őrölt durvaszemű tengeri sóval – amikor a serpenyőbe tettem, majd, amikor megfordítottam.
A kisült hús szeleteket 180 C fokra előmelegített, de üzemen kívüli sütőben melegen tartottam. Jót tezs neki, ha áll, mielőtt megvágjuk, sőt, az egyben sült húsokat minden esetbe pihentetni kell, mielőtt megvágjuk! Ez alapszabály!





Amíg a hús pihent, addig vastagaljú, forró serpenyőben, kevés olívaolajon megsütöttem a paprikát és hagymát. A paprikát tettem először a serpenyőbe, 1-2 perccel később adtam hozzá a hagymát.



Forró kínáló tálra rendeztem a hagymás sült paprikát, a vágódeszkán felszeletelet húsokat pedig a tetejére rendeztem. Végül meglocsoltam a húslével, amit kiengedett pihenés közben.
Azonnal, forrón tálaltam, nem tesz jót neki, ha meghűl.










Mit mondjak? Egyszerű, de nagyszerű fajitas ebéd sikeredett belőle, a család megnyalta utána mind a tíz ujját. A kisfiam úgy tömte, hogy azt hittem, megfullad.
Megkért, hogy gyakrabban legyen nálunk fajitas, úgyhogy kineveztük kéthetente a szerdát, fajitas napnak.
Most nem vártunk vele két hetet, rögtön az első szerdán fajitast készítettem. Persze egy kicsit másképp, de mondhatom nem lett kevésbé ízletes.
Hamarosan bemutatom a gyors csirke fajitas második részét is!

4 megjegyzés:

  1. Fantasztikus íz és szín kavalkád.

    VálaszTörlés
  2. Fuuuu! Ez milyen jo kaja!
    Neha en is csinalom,..guacamoleval (avokado kremmel) es chipotleval (fustolt paprikaval).

    Jo volt olvasni a leirast, mert az orromban ereztem a grillezett kaja illatat :o)
    Koszonom!

    VálaszTörlés
  3. No és hol lehet ilyen fájintos csirkét kapni? :-P

    VálaszTörlés
  4. Szia! Ma sütöttem meg a lepénykéket a recepted alapján. Saját fűszerezésű csirkével csináltam ugyan, de nagyon nagy sikert aratott itthon, még a válogatós édesapám is úgy falta, mintha kötelező lenne. :) Köszi :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails