Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. december 11., vasárnap

Tojással töltött ropogós, reggeli zsömlék sajttal, baconnel






A fiúk már korán reggel elmentek focibajnokságra, a lányommal kettesben maradtunk. Ezzel a rendkívül mutatós és ízletes reggelivel leptem meg.

Nem olyan régen készítettem töltött zsömléket így hétvégén az egész családnak, azok a zsömlék is nagy sikert arattak mind az oldalon, mind itthon. Szerintem érdemes ide is bepillantani.

Most sem volt ez másként, igazán jól eltaláltam – a sütési idő kivételével – mind az összetevőket, mind a formát, mind magát az ötletet. Abban az egyben „csúsztam meg”, hogy egy kicsit folyósabbra szerettem volna hagyni a tojások sárgáját, no de majd legközelebb.

Elég sokan vannak úgyis, akik jobban kedvelik a tojást keményebb állapotában, és bevallom, hogy így is rettentően finom volt. Minden esetre a receptben megadom az időt a különböző állagok elérésére, a lágy, közepesen lágy és erre a krémesen kemény végeredményre is.


Hozzávalók 2 fő részére:


2 császárzsömle

2 tojás

6 dkg vegyes sajt (most edami és füstölt sajt)

4 dkg vaj

2 vékony szelet bacon

só, frissen őrölt bors


Látszólag nem tűnik soknak1 töltött zsömle egy főre, de igen laktató, úgyhogy meggondolandó az adagot megduplázni.

A zsömléket egészen a tetejénél megskalpoltam, egy kicsit kivájtam a közepüket és a vaj felével kikentem. A sajt kétharmadát a kivajazott üregbe töltöttem és ráütöttem a tojásokat, sóztam, borsoztam.

A vaj másik felét megolvasztottam, meglocsoltam vele a nyers tojásokat. A zsömle kalapjára sajtot halmoztam és befedtem a bacon csíkkal. A kalappal a töltött zsömlét befedtem.

Porcelán salátástálba tettem külön-külön a megtöltött zsömléket.

Vízfürdőt készítettem elő, és előmelegítettem a sütővel együtt 180 C fokra és a tálakat a vízfürdőbe tettem.

Lágy tojás töltelékhez hozzávetőlegesen 20, közepesen lágyhoz 25, krémesen kemény végeredményhez 30 percig szükséges sütni.














Fantasztikus az íz összhatás, a látvány és az illat nyálcsorgatóan kellemes. Nagyszerű vasárnapi reggeli, és nem túl macerás.

Egészen biztosan hamarosan újra terítékre kerül, karácsonykor egészen biztosan!






2 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails