Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. december 13., kedd

Fish & chips




Igazából egyszerűen vajjal, és mondjuk citromborssal kellett volna megsütnöm a laposhal filét, és papírhüvelyben sült zöldségekkel és krumplipürével feltálalnom. Most mit tegyek, ha mégis ropogós bundában kívántam meg, akkor meg már mindegy volt, hogy „stílusosan” sült krumplival tálalom.

A fish & chips egy egyszerű, Angliában őshonos étel, bár az eredetéről sokféle történet olvasható. Én azért nem misztifikálnám ezt túl, éppúgy, mint mondjuk a nálunk közkedvelt brassói eredetét. Szerintem az a lényeg, hogy ízletesen, jó alapanyagból és egyszerűen készítsük el. Úgy hiszem, én most így tettem.

A fish & chips tudtommal tőkehalból készül a ködös Albionban, most, hogy előkaptam ezt az elkészítési módot, valószínűleg lesz ismétlés, akkor a tőkehal is sorra kerül.

Egy biztos, hogy a fish & chips nem rántott hal, bármennyire is csípem a morzsás bundát, ez sörtésztában sül.


Hozzávalók 4 személyre:


4 bőrmentes halfilé (15-20 dkg-os még ideális egyben sütve)


A sörtésztához:

1 tojás

12 dkg liszt

2 dl sör


liszt, só, bors a halfilék előkészítéséhez, fűszerpaprika is játszhat, ezt én most elhagytam


12 db közepes sütni való krumpli hámozva, hasábra vágva

napraforgó vagy repceolaj a sütéshez

(Lehet sóval, fűszerpaprikával, fokhagyma granulátummal fűszerkeveréket készíteni a sült krumplihoz, nálam ezt a lehetőséget a fokhagymás aioli zárta ki.)


4 dl aioli snidlinggel dúsítva


Az elkészítésben a jó időzítés a lényeg, akkor egyszerre jutunk hozzá a frissen sült, forró és ropogós halhoz is, és a krumplihoz is.

A krumplit jéghideg vízben hagytam egy órán át ázni, hogy kioldódjon egy jó adag keményítő belőle, mert ettől lesz jó ropogós. Hosszú órákon át is áztathatjuk, ha van rá lehetőségünk.

Sütés előtt le kell öblíteni róla a visszatapadt keményítőt, majd konyharuhán alaposan le kell szárítani.

A halat is papírtörlőn alaposan leitattam, nem tesz jót neki a nedvesség, így például fagyasztott hallal nem is járunk jól ennél az ételnél. (A Metroban számtalan halfélét beszerezhetünk friss, jó minőségben, néha annyira kedvező akciók vannak kurrens halfélékre, hogy igazán kár kihagyni.)

Az aiolit is előre célszerű elkészíteni - 5 perc az elkészítési ideje - amíg a krumpli ázik, és a halat előkészítjük, addig éppen megfelelően meghűl a hűtőben, és összeérnek az ízek. Recept itt.





A krumplit (kisebb adagokban) 140 C fokon elősütöttem, úgy 6 percig, amíg olyan szalmasárgára nem sült. Kiemeltem az olajból és félre tettem, amíg a halat is elkészítettem.

Amíg a krumpli sült, addig elkészítettem a sörtésztát. Nem korábban, hiszen a sörtésztára frissen van szükségem, hogy a buborékok ne illanjanak el belőle.

A tojást elhabartam, hozzáadtam a sör felét, majd rászitáltam a lisztet és csomómentesre elkevertem. Hozzáadtam a sör másik felét és még egyszer elkevertem.

A halfiléket megforgattam lisztben, a fölös lisztet leráztam róla. Sóztam, frissen őrölt borssal megszórtam és megmártottam minkét oldalán a sörtésztában, alaposan. Nem célszerű a liszt előtt sózni, mert rögtön levet ereszt a hal, ami eláztatja a bundát.




A krumpli sütőolajában 190 C fokon mindkét oldalán 2-3 percig sütöttem a halat, csakis addig, amíg a bunda szalmasárgára nem sült és ropogóssá vált. Ekkor kiemeltem papírtörlőre.

A krumplit visszatettem immár a forró olajba és 2-3 perc alatt ropogósra sütöttem.

Azonnal tálaltam. Minden adaghoz egy-egy cikk citrom elengedhetetlen. Többféle mártással is fel lehet tálalni, nekem a snidlinges aioli az alapértelmezett. Ketchup kizárt.

Az olajban sütés miatt nem a legkönnyebb halétel, de hát egyes élvezetékért néha ettől még többet is beáldozok. Hiszen az evés nem pusztán a táplálékhoz való hozzájutásról szól, hanem annak élvezetéről is.



6 megjegyzés:

  1. Most találtam a blogodra, elképesztő ételek vannak itt, profi fotókkal! Én göngyölt csirkét szeretnék karácsonyra, sajtos töltelékkel, de sütőben sütve, nem rántva. Tartok attól. hogy kifolyik a sajt. Te ezt milyen sajtból ajánlanád? A mozzarellás töltelékedet láttam, valami másból esetleg?

    VálaszTörlés
  2. Éva:

    Itt számtalan sajtos tölteléket találsz, mind nagyszerű akkor is, ha nem bundázod végül:

    http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2011/12/nem-vagyok-mesterszakacs.html

    Az, hogy ne folyjon ki a töltelék, az a göngyölésen múlik, ez a módszer elég biztonságos, de 1000%-os garancia nincsen ...

    http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2011/12/negyfele-sajttal-toltott-csirkemell.html

    Lehet, hogy éppen ezt a verziót láttad, azért linkelem:

    http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2011/01/toltott-csirkecomb-es-gongyolt.html

    ... ezeket gondolom. :))

    Örülök, hogy rám találtál! :)

    VálaszTörlés
  3. Húúú, de jó!
    Így ezzel a krumplival lehet jobb, mint az eredeti szalma-burgonyával.
    Halra mindiíg vevő vagyok :-)

    VálaszTörlés
  4. Pupa: Azért jobb, mert eredetileg kétszer sült krumplival találták fel. A szalmakrumplit már az evolúció hozta ... :))

    Én legalábbis így tudom! :D

    VálaszTörlés
  5. aha, azt a kétszersült kolompírt megnéztem volna , hogy eszik kézzel-lábbal újságpapírból :-)

    VálaszTörlés
  6. Attól mert két időrészletben sütik, (hogy ropogósabb legyen) attól még ez egy egyszerű hasáb krumpli.
    Én meg a szalmakrumpli csipegetést néztem volna meg a hajógyár lépcsőjén ... :D

    Nyugodtan nézz utána. Én ezt tettem. :)

    Nyilván egyikünk sem volt ott, és még jó páran, akik elmélkedtek már a fish & chipsről! :))

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails