Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. december 13., kedd

Karácsonyi menüajánlat: négyféle sajttal töltött csirkemell rántva, göngyölési útmutatóval lépésről, lépésre!




Azt hiszem, én nem „szabályosan” göngyölöm a húsfilét (karaj, csirkemell, pulykamell stb.) de való igaz, hogy a végeredmény szép és „biztonságos”. Nem folyik ki a töltelék, szépen lehet szeletelni, tálalni. A sós töltött palacsintát, sőt a töltött káposztát is így tekerem fel.

Mivel többen kértétek, hogy képekben is mutassam be a technikámat, ezért készítettem egy újabb göngyölt csirkemell variációt, most sok-sok sajttal a töltelékben. A sajtokhoz tettem zöldfűszereket – még mindig a saját fűszerkertemből – snidlinget és oregánót.

Amikor tölteni akarok csirkemellet, akkor ennek megfelelően készítem elő a mellfiléket. Ehhez mindig nagyobb csirkemellet vásárolok. Ha csontosat, akkor lebőrözöm és kiveszem belőle a csontot.

A kis mell lebeny csíkot lemetszem, illetve a mell vastagabb végénél levágom a különbséget, hogy kiegyenlítsem, hogy a mellfilé szeletek vastagsága nagyjából egyforma legyen.

Két fólia között, lehetőleg sima talpú klopfolóval vékonyítok és terebélyesítek a melleken. Az sem jó, ha túl vastag, az sem jó, ha túl vékony, úgyhogy ezt okosan kell végezni. Ha túlverjük a húst, amikor kisül, akkor nem lesz olyan szaftos. Kiszárad.

Göngyölés előtt 10 perccel sózom, borsozom. A só kivon némi vizet a húsból, ez segítségemre van abban, hogy a jobban összeragadjon a hús az illesztéseknél.

A tölteléket keresztben helyezem a csirkemellre, a két végét enyhén behajtom, majd a felőlem lévő végétől egyszerűen a távolabbi vége felé felgöngyölöm.

Az illesztéseknél finoman lenyomkodom, hogy összeragadjon a hús az illesztéseknél.

Tipp: Nem jó a zsíros töltelékkel összemaszatolni mindenhol a húst, hiszen akkor az illesztéseknél nem fog összetapadni. A nyers, sózott hús ugyanis jól tapad. Zsírosan már nem annyira.

















Addig hagyom pihenni és a tapadni a göngyölegeket, amíg minden mellfilét meg nem töltöttem. Ekkor liszt, enyhén sózott, felvert tojás, házi morzsa sorrendben panírozom.

Most tettem a finomra őrölt kiflimorzsába egy kis durvára vágott tökmagot.




Négysajtos-zöldfűszeres töltelék:

Durvára reszelt füstölt sajt, edami és vörös cheddar sajt elkeverve göngyölegenként egy-egy kis kocka tejszínes krémsajttal valamint összevágott snidlinggel és oregánóval.

A töltelék jól tömöríthető, így rudat formáztam belőle és a fentiek szerint megtöltöttem vele a csirkemelleket.



Mutatós és nagyon finom verzió sikeredett. Érdemes kipróbálni.



Sajttal töltött csirkemell variációimat itt gyűjtöttem össze.

Más finomságokkal töltött csirkemell variációimat pedig itt.

5 megjegyzés:

  1. Köszönöm, köszönöm, köszönöm! Én is erre tippeltem, csak azt gondoltam a végén hústűvel vagy valamivel összefogod. No, akkor már meg is van a módszer. Hála érte!

    VálaszTörlés
  2. Szuper a töltelék és az útmutató is! :)

    VálaszTörlés
  3. Cupp, cupp!

    A többit már tudod... :-)))

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm! (azt hittem hústű nélkül nem tudom megcsinálni)

    VálaszTörlés
  5. De jó útmutató köszönöm! ☺ Holnap meg is csinálom ☺

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails