Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. január 3., kedd

Újévi ropogós malaccsülök - pékné módra


Az újévi ételsorból nem maradt ki nálunk sem a ropogós malacsült. Azért döntöttem a malaccsülök mellett, mert nem csak stílusos szilveszter tájékán, hanem kevésbé zsíros is, ugyanakkor éppen olyan kellemes ropogósra sül, mint a sertéscsülök.
Ebben az évben, valahogyan érzetem, hogy kicsit vissza kell fogni az ételkínálatot, mert nem vágytunk a sokfogásos traktákra.
Azért így sem szűkölködtünk a finomságokban, az újévi hidegtál, a tartalmas lencseleves és a ropogós malaccsülök nem adott okot arra, hogy utána nyitogassuk éjszaka a hűtőajtót.

Van, hogy előpárolom a csülköt a péknéhez, van, hogy nem. Legutóbb nem pároltam elő, cserépben sütöttem-pároltam készre (a recept itt található). Most számítottam a csülöklére is a lencseleveshez, így ez meghatározta, hogy most elő lesz párolva.
Ahogyan a lencselevesnél bemutattam, hagymával, fokhagymával, babérral és szemes feketeborssal előfőztem a két csinos malaccsülköt.
Nem főztem túl, hogy ne omoljon szét a hús, de azért átpuhítottam, mert már csak a krumplival együtt, egyszerre akartam készre sütni.
Akkurátusan kicsontoztam úgy, hogy 4 darabban jussak hozzá a csülökfilékhez. A bőrét kockásra bevagdostam. Sóztam, borsoztam (frissen őrölt tengeri sóval és 5 bors keverékével) majd hagytam kicsit állni a csülköket, hogy pácolódjanak a fűszerekben egy kicsit. 







Hozzávalók 4 adaghoz:

2 malaccsülök előpárolva, kicsontozva, 4 darabra vágva
6 nagy Agria burgonya hámozva, hasábra vágva
1 nagy fehérhagyma cikkekre vágva
2 alma magházától megfosztva, héjasan cikkekre vágva
4 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
2 evőkanál libazsír


A krumplit a libazsírban előpirítottam, majd hozzáadtam a hagymát és az almát és együtt is pirítottam néhány percig. Tepsibe borítottam, a csülökdarabokat bőrével lefelé elrendeztem rajta, majd 200 C fokra előmelegített sütőben 20-25 percig pirítottam.
Leemeltem a csülökdarabokat, a krumpliágyat átkevertem, sóztam, borsoztam, újra átkevertem, majd visszahelyeztem a csülökdarabokat, immár bőrével felfelé. Így sütöttem 35-40 perc alatt készre. Az utolsó 10 percben 220 C fokra emeltem a hőt, hogy szép pirosra süljön a csülök bőre és a krumpli teteje. 










Azonnal, forrón tálaltam. Most a torma vagy a savanyú, illetve lilakáposzta elmaradt, hiszen nem olyan régen hasonlóan kínáltam, a karácsonyi sült libát illetve oldalast és malaccsülköt.
Egyszerűen csemegeuborkával csúsztattuk most a ropogós csülköt a pékné burgonyával.
Egy kevés maradék így is lett, a visszafogott adagok ellenére, ezt másnap felhasználtam egy másik, izgalmasnak mondható ételhez.
A lencseleveshez készült füstölt alaplével babsaláta is készült, amihez a lében főtt füstölt finomságokból tálaltam fel. Úgyhogy az újévi menüsor bemutatásának még mindig nincs vége. Ezekkel hamarosan jelentkezem. 


2 megjegyzés:

  1. Nagyon, nagyon guszta! Mire a képek nézésével végére értem teljesen megkívántam! Nem tudom hogy jártam-e nálad, de inkább kétszer mint egyszer sem.Nagyon boldog Új Évet kívánok !

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű! Boldog Új Évet kívánok!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails