Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. január 2., hétfő

Újévi hidegtál: sonkatekercs egy kicsit másképp franciasalátával. Házi majonéz recept





Alaposan felgyűltek nálam a bemutatásra váró ételek. A receptválogatások mellett kevesebb újonnan készült ételt mutattam be. A receptválogatás folytatódik, számtalan témakörben várnak a legnagyszerűbb ételeim az újra bemutatásra. Az elmúlt egy hónapban készült, de még be nem mutatott ételeimet pedig folyamatosan pótolni fogom.

Úgy gondoltam, hogy ezzel az egyszerű, rendhagyó sonkatekerccsel és a hozzá készült klasszikus franciasalátával indítok, ahogyan az újévi menü is ezzel indult nálunk.

A hosszú szilveszteri ételsor után, mondhatni gyomorpihentető volt másnap, így mindenképpen telitalálat, hogy ezt készítettem újévindító ételnek.
Egyébként egy évben csak 4-5 alkalommal készítek, különös tekintettel szilveszterkor és húsvétkor, így nemigen ununk rá. Körülbelül 6 adagot készítettem.


Franciasaláta


25 dkg tisztított, kis kockára vágott édes, salátarépa
40 dkg zöldborsó
1 alma hámozva, kis kockára vágva
10 dkg csemegeuborka kis kockára vágva

A répát és a borsót külön-külön megfőztem. Hagytam kihűlni. A zöldségeket egy nagy keverőtálban elkevertem és az alábbi majonézes krémmel összekevertem. Fogyasztás előtt 1-2 órát pihentettem. Másnap a legfinomabb szerintem. 










3 dl házi majonéz
1,5 dl tejföl
1 evőkanál porcukor
1 evőkanál mustár

A hozzávalókat alaposan elkevertem. Nagyjából tartármártást kaptam, ezt adtam a kevert zöldségekhez.





4 dl házi majonéz

2 tojássárgája
1 teáskanál dijoni mustár (lehet magyar mustár is)
1 teáskanál fehér borecet
só, frissen őrölt bors
3,7 dl napraforgóolaj
1 evőkanál friss citromlé

A tojássárgáját a mustárral, borecettel, sóval, borssal alaposan kikevertem. Először óvatosabb sugárban, végül kicsit bátrabban adagolva az olajat folyamatos keverés közben (habverővel) majonézt kevertem. Ha az összetevők hidegek és a tojás nagyon friss és jó (tanyasi vagy mélyalmos), akkor egészen biztosan nem fut össze a majonéz. Szép fényes, jó tartású majonéz készül belőle. Végül elkeverem a friss citromlével.
Néhány perces művelet és nagyságrendekkel jobb, finomabb és olcsóbb majonéz készíthető így, mint bármelyik bolti termék.
Ebből az alapból nagyszerű mézes-mustáros szósz, tartármártás vagy éppen aioli készíthető. 








14 db sonkatekercs

14 vékony sonkaszelet
8 db keményre főzött tojás
2 zöldhagyma
¼ piros húsú kaliforniai paprika, vagy ½ piros kápia paprika
2 evőkanál tejszínes krémsajt
1 evőkanál majonéz
1 teáskanál só
frissen őrölt bors

A kemény tojásokat tojásvágóval először keresztben majd hosszában is összevágtam. Hozzáadtam az összevágott hagymát és paprikát, valamint a többi hozzávalót és botmixerrel krémet készítettem belőle.
Nem tettem most bele vajat, így mindenképpen lágyabb lett a krém, ezért fél órát hűtöttem a hűtőben mielőtt a sonkaszeleteket megtöltöttem. 









Miután megtöltöttem a sonkaszeleteket francia salátából „ágyat” készítettem, a sonkatekercseket elrendeztem rajta, majd a maradék krémmel kiegészítettem a sonkatekercs végeket.

A zöldhagyma és a piros húsú paprika kellemes, friss ízeket kölcsönzött a sonkatekercsnek, egészen húsvéti hangulatba hozott. Érdemes kipróbálni ezt a tölteléket, mert nem csak ízben, de színben is üde, friss, és roppant kellemes.

Jól sikerült az új év indítása ezzel az egyszerű, de annál finomabb hidegtállal.

Estebédre már tartalmasabb menüsorral készültem, erről legközelebb mesélek. 



3 megjegyzés:

  1. Egészségben, boldogságban, békességben gazdag új évet.
    Majonéz most kíméljen egy darabig.
    Puszi

    VálaszTörlés
  2. Ez igy nem oké hogy állandoan bizsergeted az ízlelő bimboimat valamivel.
    Boldog Uj Évet!

    VálaszTörlés
  3. Szépek, mutatósak, gusztusosak a hidegtál készítményeid!
    BÚÉK!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails