Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. január 14., szombat

Sajttal töltött szélű – cheesy bites – pizza egyszerűen, de nagyszerűen










Nem ez az első sorozat sajttal töltött szélű pizza nálam. A vékony pizza tésztát szeretjük, a sok és többféle sajtot és a gazdag feltét kombinációkat. Természetesen mindent nagyon vékonyra szeletelek, ami a pizzákra kerül, emiatt egyáltalán nem túlzás, az a sok finomság, amivel megpakolom a pizzákat. Az összhangra mindig, szinte kínosan ügyelek. Nem szeretem a káoszt sem a tésztán sem a pizzán.
Most a sajtra akartam a hangsúlyt fektetni, eszembe jutott, hogy most újra, de másképpen töltöm meg sajttal a pizza szélét.
Gondolatban természetesen már megterveztem hogyan készítem, és a képzeletem nem hagyott cserben, mert minden, talán még jobban sikerült, mint előre elterveztem.
Igaz, most is kapkodtam egy kicsit, mert későn tudtam a készítéséhez hozzákezdeni - a vacsoraidő nálunk nem tréfadolog -  úgyhogy lehettem volna precízebb is. Viszont annyira jól sikerült ez a fajta sajttal töltött szélű pizza, hogy máris készülök az ismétlésre, és akkor még szebben kidolgozom.
Most csak két adag pizza tésztát dagasztottam be, mert két nagy – 2 felnőtt és 2 gyermek részére elégséges – pizzához készültem.

15 dkg kenyérliszt BL 80
15 dkg finomliszt BL 55
1 dkg friss élesztő
2 dl hideg víz
3 dkg (olíva)olaj
0,8 dkg só
1 teáskanál porcukor

A vízben feloldottam az élesztőt a porcukorral, majd az összes hozzávalóval összeállítottam a tésztát. 10 perc múlva, olajos munkalapon könnyedén megdagasztottam. Fedett kelesztőtálban hagytam pihenni 10 percig, majd miután újabb szűk evőkanál olajat szétkentem a munkalapon újra, könnyedén megdagasztottam.20 perc múlva ugyanígy tettem, majd rá 30 perce újra, ugyancsak olajos felületen megdagasztottam.
A több, könnyed dagasztás olajos felületen nagyon jót tesz a pizza tésztának. Az olajat beissza, egyre könnyebb, levegősebb és bársonyosabb lesz a tészta.
Az utolsó dagasztás után is 30 percig pihent a tészta. (Ha nagyon sietünk, akkor az első dagasztás utáni 10 percet hagyjuk ki, így majdnem 15 percet nyerünk. Többet nem érdemes, mert a tészta minőségének rovására megy.)

Lisztezett deszkán két részre osztottam a tésztát és könnyedén, erőltetés nélkül - egyenként – addig nyújtottam kör alakúra, amennyit a deszkám mérete engedett. Akkora tésztát kaptam, amely egy tepsibe belefér.
A tepsit megspricceltem olívaolajjal (vagy ki kell kenni) és megszórtam kukoricaliszttel mielőtt a tésztát belefektettem.
Először 4, olyan 3-4 cm-es bevágást ejtettem, ami 4 részre osztotta a pizza szélét. Majd minden cikket bevágtam a közepén, így 8 bevágás lett. Újra bevagdostam a cikkek közepét. Készen állt a pizza tészta a töltésre, és a feltétekre. 











A két pizza szélének töltéséhez 2 db 10 dkg-os mozzarella golyót használtam fel. Egyszerűbb lett volna, ha mini golyók álltak volna rendelkezésemre, de most nem ilyen volt itthon.
A mozzarella golyókat a lapos oldalára fektettem, először két részre, majd 4 részre, majd – összesen – 8 részre vágtam. A két golyót természetszerűen 16 részre. 






Az óra mutató járásával egy irányban el kezdtem megtölteni a pizza szélét. A vágás alá helyeztem a mozzarella cikkeket és körbe öleltem a pizza tésztával őket úgy, hogy középen ne fedje a tészta a sajtot. Amikor körben megtöltöttem a pizza szélét, akkor megkentem a paradicsomszósszal. A napokban főztem egy egyszerű „téli” paradicsomszószt, most ezzel kentem meg. A napokban a szószt is bemutatom.










Az egyik pizzát mozzarella szeletekkel, csípős szalámival, piros kaliforniai paprika csíkokkal, megraktam. Néhány kocka ementáli sajtot is raktam rá. Durvára morzsolt chilivel és szárított oregánóval megszórtam, majd betoltam a 240 C fokra előmelegített sütőbe a tepsit, alsó bordamagasságra. 15 percig sütöttem.







A másik pizzára vékony sonka szeletek, vékonyra szelt lilahagyma, ementáli kockák, morzsolt oregánó és vékony bacon szeletkék kerültek.












A kis sajtos falatkákat könnyedén le lehetett csipkedni a pizza széléről. Ezt a formációt a pizza szélét kevésbé kedvelőknek különösen ajánlom, hiszen így ez a tésztarész sem vész kárba. Ropogós, a sajt finom olvadt benne, úgyhogy nagyszerű csemege!

Már kicsit uncsi, hogy állandóan a képek miatt aggódom, de megint nem készültek túl jó képek a sietség hevében. Nem rosszak, de közel sem adják vissza, hogy milyen rusztikusra, és szemgyönyörködtetőre sikerült az első cheesy bites pizza a konyhámban.

A célom az volt ezzel a formázással, hogy ne használjak fel sok plusz tésztát a sajtos falatkákhoz a pizza szélén (mint az „eredeti” Pizza Hut-os verziónál, nekem ott kicsit sok a plusz tészta). Inkább a sajt, mint a tészta legyen több.
Úgy hiszem, elértem a célomat, mert szép is és nagyon finom is lett! 






4 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails