A klasszikus, gyümölcs - érlelt sonka párosítás számtalan mediterrán konyha közkedvelt fogása. Ez az összefüggés viszont nem merül ki a legnépszerűbb és legismertebb, sárgadinnye-pármai sonka párosításban.
Szerintem a lényeg az, hogy az alkalmazott gyümölcs kifejezetten édes és ízletes gyümölcsféle legyen, a végeredmény élvezeti értékét pedig kifejezetten emeli, ha minél nemesebb sonkaféle kerül felhasználásra.
Ezekhez a gyümölcsökhöz a sajt is kiváló párosítás, nekem az egyik fő kedvencem a brie, melyet királyi sajtnak, vagy a sajtok királyának is titulálnak. Nem ok nélkül.
A brie szerintem nem amolyan tolakodó sajtféle, se nem a harsogó ízével, se nem a harsogó illatával hódít. Sokkal inkább, azzal az összhanggal, melyet látványának, állagának és íz világának tökéletes harmóniája nyújt a kóstolónak.
Minél jobb minőségű a brie, annál krémesebb, annál érettebb és annál több az ízében a titok, a sejtelmesség. Szerintem hosszasan bontakozik ki az íze, nem akkor teljesedik ki egészen, amikor megízleljük, hanem egészen addig tart, amíg teljesen el nem olvad a szánkban és minden ízlelőbimbónknak jut belőle.
Azt hiszem, le sem tagadhatnám, hogy nagyra tartom és különösen kedvelem.
Ebből kifolyólag én szívesen veszem be a brie-t a triumvirátusba, a brie-vel fokozom a gyümölcs és az érlelt sonka összhangját, valamint élvezeti értékét.
Nem ez az első hasonló receptem, érett fügével és körtével is készítettem már ezt az ínycsiklandó fogást.
A fügét lágy kecskesajttal és Serranoval párosítottam. A körtét brie-vel és Serranoval, valamint akácmézzel meglocsoltam és pirított mandulával szórtam meg.
Most egy lényegesen egyszerűbb verziót kínálok, demonstrálandó, hogy nem kell lemondanunk erről az ínyencségről a hétköznapokban sem.
Sajnos a körte fajtáját elvétettem megjegyezni, de talán a képek segítségre lehetnek, mert mondhatom, édes volt, ropogós, valamint fantasztikusan zamatos.
Egy közepes árfekvésű, francia brie sajtból vettem ehhez a könnyű ételhez.
Ez esetben osztrák érlelt sonkát használtam, szerintem a spanyol és olasz sonka és szalonna "csodák" mellett az osztrák speck-ek és érlelt sonkák is nagyszerűek.
Egyszerűen közepes cikkekre vágtam a meghámozott és magházától megfosztott körtét, egy-egy vékonyszelet brie-t illesztettem hozzá és a sonkával feltekertem.
Nem csaptam nagy hűhót körülötte, mert ez egy gyors, könnyű, hétköznapi ebéd volt, amit a férjemmel költöttem el.
Nagyon megörült, amikor mondtam neki, hogy ezt készítek. Azt nem mondom, hogy vacsorára nem örült a cigánypecsenyének, mert azért valljuk be, hogy igazi ínyenc falat, de néhány óra elteltével jogosan éhezik meg utána a hétköznapi ínyenc! :)
Ez is gyönyörű, és biztos nagyon finom is :)!!
VálaszTörlésEgyszer húsvétkor készítettem ilyet.
VálaszTörlésDe Te olyan szépen csomagoltad a sonkába a körtét és a brie sajtot. A körtére kíváncsi vagyok, hogy milyen fajta volt, annyira guszta a képen. Ha kiderül majd megírod?