Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. január 12., csütörtök

Melegszendvics (duplapirítós) füstölt marhanyelvvel, házi kovászos kenyérrel





Mostanában kétszer is főztem füstölt sertésnyelvet (kocsonyához, lencseleveshez és lucskos káposztához) és egy ízben marhanyelvet. A főtt-füstölt marhanyelvet nem mutattam be, mert a belőle készült ételek jó részét nem fotóztam be.

Történt ugyanis, hogy a születésnapomra készültem. Meghívtam kedves barátainkat is szűk körben, melyre egyszerű, házias, de gazdag menüsorral készültem.
Kedvenc hentes2-nél kaptam egy gyönyörűséges növendék füstölt marhanyelvet, azonnal tudtam, hogy a levéből lencseleves lesz. A lencselevest pirított főtt-füstölt marhanyelvvel szolgáltam fel. A békebeli kovászos kenyeremet sütöttem meg a lencseleveshez.

Vendégvárónak fűszeres sült sütőtökös-tökmagos levelespogácsát készítettem, a gazdag lencseleves után pedig kakaós csigát sütöttem. A kakaós csigák közepébe ez esetben egy-egy paradiót nyomtam. Jól nézett ki és különleges is volt. 
Biztonsági tartalékként készítettem még egy kellemes, gombás őzpörköltet, ehhez is a kovászos kenyeret kínáltam.
Minden frissen, és „egy kézben” készült, így esélyem sem volt arra, hogy közben még fényképezzek.

A szépséges növendék marhanyelvet hideg vízben tettem fel főni fokhagymával, vöröshagymával, babérlevéllel és néhány szem feketeborssal. Kuktában úgy másfél órán át főztem, hogy amikor a levében kihűl és felszeletelem vajpuha legyen.
Amikor a léből kivettem, akkor a felső kemény burkot megvágtam és kihámoztam belőle a nyelvet.
Azonnal befalatoztam belőle, a friss, ropogós tejes kiflimmel és az éppen akkor Erdélyből kapott édes, kibédi lilahagymával. 








Ebből a nagyszerű főtt-füstölt marhanyelvből maradt meg egy kisebb darab, ebből készült másnap ez az egyszerű, de mutatós és nagyon finom melegszendvics.

Bevallom őszintén, hogy nálam, akinél általában sajthegyek állnak rendelkezésre, egy nyúlfarknyi sem volt ekkor itthon. Így egyszerűen az előző nap sült kovászos kenyeret megvajaztam, megraktam szeletelt marhanyelvvel és karikára vágott kápia paprikával.
Kontaktgrillben megsütöttem, és jóízűen befalatoztuk. Finom volt. 




2 megjegyzés:

  1. Finom lehetett!Ezek az összecsukós szendvicsek (Bazsim mondja így) nálunk is nagy kedvencek.:)

    VálaszTörlés
  2. Innét már csak egy (ksi) lépés a collstok szendvics :-)
    (Avagy Zollstock homokboszorkány :-P )

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails