Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. január 5., csütörtök

Tejfölös-lilahagymás babsaláta grillezett, főtt-füstölt sertésnyelvvel








Ez a fogás volt az újévi ételsor záróakkordja. Már előre beterveztem, hiszen tudtam, hogy a menü melyik alapanyagát, vagy végtermékét hogyan szeretném a későbbiekben hasznosítani.

A lencseleveshez szükségem volt füstölt alaplére, ennek az egyik fő alapanyaga volt a füstölt sertésnyelv. Mivel nem füstölt csülöklevet is készítettem hozzá, tudtam, hogy a füstölt alapléből annyit félretehetek, amennyi a tarkabab főzéséhez elegendő lesz.

Minden összefüggésben állt az újévi menüben, érdemes visszaolvasni. Készült lencseleves, malaccsülök pékné módra, sőt még a malaccsülök maradékát is hasznosítottam, hiszen pástétomot készítettem belőle és tésztaköpenybe bújtattam. Jalousie néven mutattam be.

Végül, de nem utolsó sorban pedig a megmaradt alapanyagokat hasznosítottam ebben a fogásban, ebben az egyszerű, de nagyon ízletes babsalátában, amihez a főtt-füstölt sertésnyelvet enyhén grillezve, tehát végül melegen párosítottam.

Természetesen „csak úgy” is elkészíthető ez az étel, ez esetben egyszerűen a füstölt sertésnyelv főzőlevében főzzük meg a salátababot. No, de következzék a recept, melyet egy egész sertésnyelv hasznosítását alapul véve 6-8 adagra adok meg.

Hozzávalók 6-8 adaghoz:

1 sertésnyelv 30-40 dkg
1 vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
8-10 szem feketebors
1,5 liter víz

60 dkg tarka- lila – salátabab
2 fej lilahagyma
4 dl tejföl, azaz körülbelül egy nagy pohárral
só, frissen őrölt bors

Ahogyan a lencseleves előkészítésénél már leírtam, a füstölt sertésnyelvet hideg vízben tettem fel főni a fűszerekkel és a hagymafélékkel és kuktában, durván 1 óra alatt puhára főztem. Hagytam a levében kihűlni, majd kivéve belőle, fóliával befedve betettem a hűtőbe.

A leszűrt, füstölt alaplében puhára főztem a salátababot. Hagytam a lében langyosra hűlni. Nem szabad teljesen kihűlnie, langyosan kell a babsalátát elkészíteni.
Langyosan leszűrtem a babot, elkevertem a félkarikára vágott lilahagymával, majd a sóval, borssal visszafogottan ízesített tejföllel, és fedetlenül hagytam szobahőmérsékletűre hűlni. Közben többször megkevertem, hogy a bab minél több tejfölt magába igyon. Utána felhasználásig betettem a hűtőbe. Ez másnap volt, hiszen másnapra érnek össze az ízek.








Másnap a főtt-füstölt sertésnyelvet mindkét oldalán 2-2 percig grilleztem, majd melegen felszeleteltem. A hideg babsalátával szolgáltam fel.

Nagy kedvencem ez a babsaláta, de évente csak egy-két alkalommal készítek, ezidőtájt. Valami fantasztikus összhangban van az ízvilága. Érdemes kipróbálni. 

Szerintem valamilyen meleg füstölt húsfélével a legfinomabb, legutóbb juhtúróval pirított főtt-füstölt csülökkel mutattam be. A sertésnyelv még egyszerűbb megoldás, és ha fogalmazhatok így, nem kevésbé finom. Talán még finomabb! 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails