Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. január 20., péntek

BBQ csirkeszárnyak




Ez az étel a „gyorsan valami nagyon finomat” kategóriába tartozik. Még akkor is, ha a barbecue szószt házilag készítjük. Márpedig nálam házilag készült, éppen azzal a céllal, hogy sok-sok finom ételt készítsek vele. A recept itt olvasható.




Nem csak nyáron, grillszezonban, hanem télen a sütőben is elkészíthetjük ezt a finomságot. A barbecue szósz gondoskodik arról, hogy az ízek a helyükön legyenek.
Egy a lényeg, hogy a szósszal csak 20-25 percig érdemes pirítani a húsféléket, mert, ha túl sokáig pirítjuk vele a húsdarabokat, megég rajta a szósz. Pedig a szósznak csak enyhén szükséges karamellizálódnia, pirulnia a húsféléken. Ezért érdemes előpárolni a húst és utána felsütni.
A másik lényeges pont - szerintem - hogy bőrös, enyhén zsírosabb, vagy csontos húsféléket érdemes sütni barbecue szósszal, vagyis ezek lesznek a legfinomabbak, legszaftosabbak.

Véleményem szerint a csirkeszárny, a csirkecomb, a sertés és marha oldalas a legkiválóbb erre a célra. A csirke vagy pulykamell szerintem túlszáraz ehhez az eljáráshoz, de ízlés dolga.

Szinte gyerekjáték az étel elkészítése, ugyanis a szárnyhegytől megfosztott, további két részre darabolt és megtisztított csirkeszárnyakat annyi barbecue szószban - amennyi bőven bevonja - bepácoljuk minimum 2 órára, de egy fél napra még jobb. Én most reggel pácoltam és vacsorára sütöttem ki.
Olajozott cseréptálba leraktam a csirkeszárny darabokat és alufóliával lefedve, 180 C fokon 20 percig pároltam. Nem kell „túlfőzni”, csak előpuhítani, erre éppen elégséges 20-25 perc.
Utána levettem a fóliát és 200 C fokon 20-25 perc alatt aranybarnára pirítottam a szárnydarabokat. Nem kell izgulni, ha pirul, mert az a jó, ha a szósz rápirul a csirkeszárnyra. 







Kivettem a sütőből és azonnal feltálaltam.

Frissen, forrón igazán finom, úgyhogy nem érdemes sokáig hagyni, hűlni.
Lehet hozzá ezt-azt kínálni, de ez a verzió nem csípős szósszal készült, így nem szükséges a nyelvünket hűteni. Inkább jó sokat kell belőle készíteni, hogy köret nélkül is jusson elég mindenkinek.

Ha csípős szósszal készült volna, akkor egy hűsítő, uborkás raitat kevertem volna mellé.
Hamarosan bemutatok más hús és ételféleségeket is barbecue szósszal. 




5 megjegyzés:

  1. Imádom a csirkeszárnyat, legközelebb így fogom készíteni.

    VálaszTörlés
  2. Csongi: Nem fogsz csalódni benne, bár a kisfiam rendesen betermelte előlünk a készletet. Úgyhogy érdemes nagy mennyiségben készíteni.
    Máris érik a repeta nálunk! :))

    VálaszTörlés
  3. Megint nagyon finomat készítettél:-)))Én csípősen nem szeretem, de a fiúk imádnák:-))

    VálaszTörlés
  4. ha nem én készítem a BBQ szószt hanem bolti,akkor kell a csirkére valami fűszer?Meg grill rácson ki tudom sütni?

    VálaszTörlés
  5. Szia letudnád írni a szósz receptjét?

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails