Tévedés, hogy a hamburger csak az amerikai gyorséttermek
étlapját „vezeti”. Mára már a fine dining és bisztró éttermek étlapján is
szinte kivétel nélkül megtalálható.
Természetesen jobban járunk, ha az utóbb
felsorolt éttermekben rendelünk hamburgert, de a legjobb minőségben, akár
otthon is könnyedén összeállíthatunk egy ízletes, mutatós és egészséges
hamburgert.
Jó példa vagyok magam erre, hiszen számtalanféle hamburgert
mutattam már be:
10 + 2 legjobb
házi hamburger és szendvics – hamburgerzsömle, és szendvicskenyér receptekkel
Nem is olyan régen rendeztem csokorba az utóbb készült
hamburgereket, máris itt egy újabb! J
Most Pretzel zsemlében és borjúhúsból készítettem.
Többféle Pretzel péksüteményt mutattam már be, valójában
bármelyik, alakjában hozzáillő zsemlében tálalhatjuk a borjúburgert:
Pretzel zsemlék
– hamburgerhez, szendvicshez, reggelire
Pretzel
péksütemények – perec, zsemle, stangli, csavar
Sokmagos Pretzel
bagel és zsemlék
A húspogácsa összeállítása egyszerű. Mindig jobb, ha magunk
daráljuk a hamburgerhúst, vagy a kiválasztott húsdarabot a hentes a
jelenlétünkben darálja.
Jobb, ha 15% faggyút is tartalmaz a húsmassza, de nagyon
finom, de kicsit szárazabb húspogácsát készíthetünk színhúsból, ami lehet
bélszín, hátszín, vagy borjúcomb, mint ez esetben.
A húspogácsa mérete is ízlésfüggő. A férjem kisebb, a gyerekek
és én nagyobb húspogácsával kedveljük. J
Hozzávalók 4 adaghoz:
40-60 dkg borjúcomb, attól
függően, hogy 10 vagy 15 dkg-os húspogácsákat szeretnénk
2 finomra vágott mogyoróhagyma és 1 finomra vágott fokhagyma
1 evőkanál vajon megdinsztelve
1-1
½ teáskanál Himalája só
10 tekerés frissen őrölt színes bors
1 evőkanál dijoni mustár
A húsmasszát összeállítottam és kerek formában tömörítettem.
Fóliába csomagoltam és betettem a hűtőbe 2 órára. Ez azért szükséges, hogy
összeálljon a húspogácsa.
Sütés előtt fél órával kivettem a hűtőből, olajjal megkentem
minden oldalán és oldalanként 3-4 perc alatt kontaktgrillen meggrilleztem.
Természetesen kerti grillen még finomabb, mert füstös is lesz! J
Előre elkészítettem a mézes-mustáros szószt, nálunk ez a házi készítésű füstös BBQszószt is megelőzi, de ez már ízlés kérdése. Mindkét szószra rendelkezésre áll
nálam recept (a kiemelésre kattintva).
Összeállítás:
A bageleket kettévágtam és még a hús sütése előtt a grillen
megpirítottam.
Megkentem az alapot mézes-mustáros szósszal és lefektettem a
saláta leveleket.
Erre következtek a paradicsom és lilahagyma szeletek, majd a
grillezett húspogácsa.
Erre ír vörös cheddar sajt és ropogós bacon szeletek
következtek.
A végeredmény önmagáért beszél! Tanácsom: vagy csak olyan
helyen fogyasszunk hamburgert, ahol mindent helyben készítenek, vagy készítsük
el magunk, otthon. Érezni fogjuk a különbséget! J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése