Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. május 31., csütörtök

Kentucky csirke wrap (tekercs) házilag





Ha az ember lánya bekever egy jó adag házi Kentucky fűszerkeveréket, akkor annak gyümölcsöző hozadékai vannak. Az egyik az, hogy már csak rá kell szórni a konyhakész húsdarabokra és mehetnek pácolódni a hűtőbe.
A másik, hogy az időhiányban szenvedő szakácsnőt kreatív megoldásokra sarkallja, mégpedig, hogy ugyanarra az ízvilágra milyen különböző ételek fűzhetőek fel, hogy ne legyen unalmas, vagy egysíkú a családi ebéd vagy vacsorakínálat.
Mindkét eset igaz most rám, azaz erre az ételre. Újfent ismételnem kell önmagamat, hogy a hirtelen ötlettől vezérelt megoldások néha a legjobbak.

A családi kedvenc Tex-Mex nálunk a csirke fajitas, mindig igyekszem megadni a módját, még akkor is, ha gyors változatban készül:

A kedvenc Tex-Mex: gyors csirke fajitas 1.

A kedvenc Tex-Mex: gyors csirke fajitas 2. Lépésről, lépésre!

A kedvenc Tex-Mex: színes csirke fajitas guacamoleval, salsával, és miegymással…


Tulajdonképpen ez a Kentucky csirke wrap a leggyorsabb és legegyszerűbb fajitas mintájára készült, csak éppen Kentucky fűszerezésű csirkemell steak felhasználásával.
Mondhatom, érdemes lejegyezni a receptet, mert szó szerint tarolt itthon ez a megoldás.

Hozzávalók 4 adaghoz:


3 db nagyobb fél csirkemell, összesen 50 dkg
Kentucky fűszerkeverék

olívaolaj

½ - ½ piros, sárga és zöld kaliforniai paprika (lehet egyféléből is készíteni)
2 db édes fehér hagyma

2 dl fokhagymás- snidlinges joghurt, ami lehet csak egyszerűen tejföl is

12 dkg vörös cheddar sajt

4 salátalevél – lollo bianco vagy jégsaláta

4 nagy búzalepény (tortilla)

Elkészítése:


Az egészben hagyott fél csirkemelleket alaposan megfűszereztem a Kentucky fűszerkeverékemmel, melyet a legutóbbi csirkeszárnyakhoz dupla adagban készítettem:

Kentucky csirkeszárnyak – fűszeres és ropogós


Hűtőben pácoltam két órán át, majd alaposan megsóztam és forró olívaolajon oldalanként 2-3 percig sütöttem vastag aljú serpenyőben. Lehúztam a tűzről és lefedve 4-5 percig így pároltam.
Ezáltal csodás kérget kapott a csirkemell steak, belül pedig szaftos maradt és omlósra párolódott.






A csíkokra vágott zöldségeket kevés olívaolajon nagyon forró serpenyőben megpirítottam.
Fontos a magas hő, hogy piruljon és roppanós maradjon, ne pedig párolódjon és összeessen!





A fokhagymás-snidlinges joghurt is a Kentucky csirkeszárnyakhoz készült, így ezzel már nem volt dolgom, mi több, jól össze is értek benne az ízek.
2 dl görög joghurthoz 1 gerezd zúzott fokhagymát és egy evőkanál összevágott snidlinget adtam.

A salátaleveleket megmostam, leszárítottam, összetépkedtem.

A cheddar sajtot durva lyukú reszelőn lereszeltem.

Most 4 db nagy lepényt készítettem a már jól bevált búza lepénykenyerem receptje alapján:

Egyszerű búza lepénykenyér – pita, tortilla vagy kenyér helyett 


A csirkemell steakeket hagytam pihenni deszkán pár percig (kb. 10 perc), ezért azért fontos, hogy a hús a sokkoló sütés után megnyugodjon, hiszen így az értékes és ízletes szaft a húson belül marad, amikor felszeleteljük. Pihentetés után ujjnyi érmékre/csíkokra szeleteltem.



A húst és a zöldségeket melegen, a salátát, sajtot és öntetet hidegen tálaltam fel. Mindenki maga töltötte meg a lepényét ízlés szerint az asztalnál.






Mivel most hatalmas tekercsek születtek, így középen kettévágtam és két részletben burkoltuk be.


Tarolt nálunk a Kentucky csirke wrap, biztos, hogy hamarosan további változatokkal is jelentkezem! ;)





2012. május 30., szerda

Tonhalsaláta





Előre bocsátom, hogy nem ez a sztenderd tonhalsaláta itthon.
A sztenderd tonhalsaláta egyszerű receptjét Thaiföldről, mégpedig Samui szigetén a Golden Sands hotel éttermének kínálatából honosítottam, és szinte mindig ugyanúgy készítem.
Jégsaláta, paradicsom, édes hagyma, főtt tojás, olajos tonhaltörzs darabok, melyet hol retek, hol zöldpaprika darabokkal szoktam kiegészíteni. Egyszerű, nagyszerű.
Többször nyaraltunk már ebben a szállodában, a déli hőségben mindig csak egy Tom Yam Goong levesre vagy egy ilyen tonhalsalátára neveztünk be az étteremben.
A tonhalkrémet sem szoktam túlbonyolítani, abba az édes hagymán kívül fokhagyma és kapribogyó is kerül, egy kis krémesítő anyag mellett, ami vagy tejföl, vagy mascarpone:

Karcsúsítás élvezettel – finom tonhalpástétom vajretek szeleteken tálalva


„Piros”, csípős pizza az uraknak, tonhalas, „bézs-lila” pizza a hölgyeknek



Ez most egy rendhagyó tonhalsaláta, de biztosan nem utoljára került a tányéromra. Maradék zöldségeket használtam hozzá, rukolát és háromféle színű kaliforniai paprikát, és most a hagymát el is hagytam. Női megérzés volt, és nem bántam meg.

Tanyasi tojást főztem keményre, szeletelővel 6 cikkre szeltem. A Szega Foods receptversenyre készült ételeim kellékeiből volt a maradék rukola, a kaliforniai paprika és még egy adag bazsalikomos vinaigrette:

Mediterrán csirkemell steak grillezett koktélparadicsommal, burgonya krémpürével – a Szega Foods kreatív receptversenyre


Komótosan rozéra sült borjúbélszín érmék grillezett kecskesajttal, színes paprikarőzsével, vargányás burgonya krémpürével – a Szega Foods kreatív receptversenyre


Omlós borjúbélszín és grillezett kecskesajt falatok mediterrán salátaágyon – a Szega Foods kreatív receptversenyre






Mélytányérba rukolát halmoztam, megszórtam a színes paprika darabokkal, meglocsoltam a bazsalikomos vinaigrettel. Elhelyezetem rajta a tojás cikkeket és a tonhaltörzs kupacokat, meglocsoltam a tonhal visszamaradt olajával, majd megszórtam kapribogyóval. Frissen őrölt borssal meg lehet szórni, de ez ízlés kérdése.
Mit mondjak? Nagyon, de nagyon finom, egyszerű, és nagyszerű maradékhasznosító saláta volt.

Hozzávalók 1 adaghoz:

4 dkg rukola
¼ cikk sárga, piros, zöld kaliforniai paprika
1 evőkanál bazsalikomos vinaigrette
1 db főtt tojás
1 kis doboz (8 dkg) Rio mare tonhaltörzs növényi olajban
10 darab kapribogyó



2012. május 28., hétfő

Kentucky csirkeszárnyak – fűszeres és ropogós





Fogalmam sincsen, miért vártam eddig ezzel a változattal.
Annyiféleképpen készítettem már csirkeszárnyat, hogy már egy külön gyűjtőt is létrehoztam itt a jobboldalon. Ráadásul ezt a fűszerkeveréket használom már jó ideje a saját Kentucky csirkeváltozataim fűszerezésére.
Talán az lehet az időzítés oka, hogy a legutóbbi, egyszerű fűszerezéssel, forró olajban sütött csirkeszárnyak különdíjat nyertek, mind a fő megrendelőnél, a kisfiamnál, mind a család többi tagjánál:

Extra ropogós fűszeres csirkeszárny – csak egyszerűen


Többször is el kellett készítenem így, ami nálam nagy szó, hiszen köztudottan szeretek variálni, azaz mindent, mindig kicsit másképpen elkészíteni.
A fejemhez kaptam, amikor a kilónyi csirkeszárnyat előkészítettem, hogy miért is ne a kedvenc Kentucky fűszerkeverékemben pácoljam és forró olajban, ropogósra süssem ki.
Nyerő szériában vagyok mostanság a konyhában, mert mondhatom, hogy most is ráhibáztam az egyik legfinomabb csirkeszárny „megoldásra”.

Kentucky csirkeszárny fűszerkeverék 2 kg csirkeszárnyhoz:

1 teáskanál koriandermag
½ teáskanál durva szemű színes bors
½ teáskanál őrölt kömény
2 teáskanál fűszerpaprika (most édes spanyol fűszerpaprikát használtam)
2 teáskanál őrölt chili
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál őrölt gyömbér
2 teáskanál finomszemcsés fokhagymapor
1 teáskanál őrölt rozmaring
1-1 teáskanál morzsolt kakukkfű, tárkony, majoránna

A borsot és a koriandermagot mozsárban őröltem, majd a morzsolt fűszereket is mozsárban még összetörtem. Összekevertem őket a többi fűszerrel.

A konyhakész csirkeszárnyakat három részre vágtam, a szárnyhegyeket eltettem alapléhez, ahogyan szoktam.
Alaposan megszórtam a fűszerkeverékkel a csirkeszárny darabokat, és lefedve, hűtőben pácoltam. Minimum 2 órán át pácoljuk, de lehet akár egy éjszakán át is.
Sütés előtt félórával megsóztam őket és visszatettem lefedve a hűtőbe.





Csak közvetlenül sütés előtt vettem ki a hűtőből, 190 C fokra előmelegített bő olajban 8 percig sütöttem egy-egy adagot ropogósra, nem érdemes a forró olajat túlzsúfolni, mert az lehűti az olajat.

Most ez a Kentucky csirkeszárny a kedvenc, nem menekszem egyhamar az ismétlésektől. 
Kivételesen finom változat, egészen biztosan bekerül a családi, kedvenc ételek recepttárba.

Házi BBQ szósszal és fokhagymás-snidlinges joghurt mártogatóssal tálaltam. 
Nekem most a joghurtos változat volt a nyerő: 2 dl görögjoghurthoz 1 gerezd zúzott fokhagymát, 1 evőkanál összevágott snidlinget és egy csipet sót adtam. Hagytam pár órán át összeérni.
 Egyszerű, nagyszerű, „hűsítő”.

Csirkeszárny forever. :)

Omlós borjúbélszín és grillezett kecskesajt falatok mediterrán salátaágyon





Nincs sok időm mostanában, de a Szega Foods receptverseny kiírása annyira megtetszett, hogy úgy döntöttem, élek az alkalommal.
Olyan összetevők felhasználásával hirdettek receptversenyt, ami felhívás volt keringőre. Szinte sugallta, hogy letisztult, egyszerű ételeket készítsek, melyeket a nagyszerű alapanyagok emelnek piedesztálra.

Az alábbi alapanyagokat választottam ehhez a recepthez a Szega Foods nagyszerű termékkínálatából:

-         Buche Chevre Blance kecskesajt
-         citromos olívaolaj
-         steakbors
-         Chardonnay borecet

Ez már a harmadik receptem, mellyel nevezek a versenyre, most, hogy már el is fogyasztottuk az ételeket, magam sem tudom, melyiket emelném a másik elé:

Mediterrán csirkemell steak grillezett koktélparadicsommal, burgonya krémpürével – a Szega Foods kreatív receptversenyre


Komótosan rozéra sült borjúbélszín érmék grillezett kecskesajttal, színes paprikarőzsével, vargányás burgonya krémpürével – a Szega Foods kreatív receptversenyre



Hozzávalók 4 adaghoz:

1 db borjúbélszín – 40-50 dkg-os
1 evőkanál olívaolaj
steakbors
frissen őrölt tengeri só

12 dkg kecskesajt

20 db koktélparadicsom
16 dkg rukola


Bazsalikomos vinaigrette:

1 teáskanál dijoni mustár
1 mogyoróhagyma, apróra vágva
1/2 teáskanál só
1 teáskanál nádcukor
1/2 csésze apróra vágott bazsalikom
1/4 csésze Chardonnay borecet
3/4 csésze citromos olívaolaj

A mustárt, a mogyoróhagymát, a sót és a cukrot turmixoltam a bazsalikom levelekkel. Csak gyorsan, mert a bazsalikomnak sem a hő, sem a levegő nem tesz jót, ha össze van vágva. Hozzáadtam a borecetet és azzal is alaposan turmixoltam, majd az olajat lassan adagolva turmixoltam. Természetesen gránit mozsárban is lehet készíteni, műkedvelőknek külön ajánlott!

A vinaigrettet zárt üvegben, hűtőben tároltam felhasználásig. 1 hétig felhasználható, de minél előbb, annál jobb.

A bélszínt lehártyázzuk, sózzuk, borsozzuk és az olívaolajon hirtelen körbepirítjuk minden oldalán. Cserépedénybe tesszük és 80 C fokos sütőben 2,5 órán át sütjük.

A sütőből kivéve 15 percig pihentetjük, majd nagyjából egyforma, falatnyi darabokra szeleteljük.

Tipp: Kiválóan alkalmas ez a saláta a borjúbélszín „leeső” részeinek felhasználására. Ez esetben a javából szeletelt érméket egy másik ételhez használjuk fel, például ehhez:

Komótosan rozéra sült borjúbélszín érmék grillezett kecskesajttal, színes paprikarőzsével, vargányás burgonya krémpürével – a Szega Foods kreatív receptversenyre



A kecskesajtot nagyobb kockára vágjuk és 2-3 perc alatt grillezzük grillsütőben vagy grill programon a sütőben.

Mélytányérba rukolát szedünk, elhelyezzük benne a 4-4 részre vágott koktélparadicsomokat és meglocsoljuk a bazsalikomos vinaigrettel. A salátán eloszlatjuk a bélszíndarabokat, végül a grillezett kecskesajtot.
Azonnal tálaljuk ezt az egyszerű salátát, melyet a kivételes összhangban lévő ízek és a hideg-meleg találkozása tesz ínycsiklandóvá és különlegessé.

Nem akarok hazabeszélni, de az egyik legnagyszerűbb étel, amit valaha készítettem. 

Komótosan rozéra sült borjúbélszín érmék grillezett kecskesajttal, színes paprikarőzsével, vargányás burgonya krémpürével







Nincs sok időm mostanában, de a Szega Foods receptverseny kiírása annyira megtetszett, hogy úgy döntöttem, élek az alkalommal.
Olyan összetevők felhasználásával hirdettek receptversenyt, ami felhívás volt keringőre. Szinte sugallta, hogy letisztult, egyszerű ételeket készítsek, melyeket a nagyszerű alapanyagok emelnek piedesztálra.

Az alábbi alapanyagokat választottam ehhez a recepthez a Szega Foods nagyszerű termékkínálatából:

-         Buche Chevre Blance kecskesajt
-         vargányás olívaolaj
-         steakbors
-         szerecsendió

Ez már a második receptem, mellyel nevezek a versenyre, most, hogy már el is fogyasztottuk az ételeket, magam sem tudom, melyiket emelném a másik elé:


Mediterrán csirkemell steak grillezett koktélparadicsommal, burgonya krémpürével – a Szega Foods kreatív receptversenyre


Hozzávalók 4 adaghoz:

2 db borjúbélszín – egyenként 50-60 dkg-osak melyből csak az érmére szeletelhető részét használjuk fel az ételhez - adagonként 20-20 dkg-ot. A „leeső” részeket egy másik ételhez kínáljuk fel.
1 evőkanál olívaolaj
steakbors
frissen őrölt só

15 dkg kecskesajt

1-1  piros, sárga, zöld kaliforniai paprika
4 szelet érlelt sonka – Pármai vagy Serrano

½ dl fehérbor a mártás sűrítéséhez


5 db közepes sárgaburgonya
2 dl tejszín
1 dl vargányás olívaolaj
frissen reszelt szerecsendió

A bélszínt lehártyázzuk, sózzuk, borsozzuk és az olívaolajon hirtelen körbepirítjuk minden oldalán. Cserépedénybe tesszük és 80 C fokos sütőben 2,5 órán át sütjük. 
Sütés közben, ha megnyomjuk a húst az ujjunkkal akkor érezzük, hogy mennyire rugalmas, ez jelzés, hogy mennyire sült át. Most a cél a rózsaszínre sült állapot volt, ehhez éppen megfelelő volt 2,5 óra a fiatal, de nagyobbnak számító darab bélszínnek. 

A sütőből kivéve 15 percig pihentetjük, majd a „javából” 3 cm-es érméket szeletelünk belőle. A maradékot egy másik ételhez használjuk fel. Például:


Omlós borjúbélszín és grillezett kecskesajt falatok mediterrán salátaágyon – a Szega Foods kreatív receptversenyre


A cserépből szűrőn át kiöntjük a hús szaftját és a fehérborral beforraljuk.

Héjában, sós vízben megfőzzük a krumplikat és még forrón lehúzzuk a héját, összetörjük. A tejszínt felforraljuk a vargányás olívaolajjal és kis adagokban elkeverjük a krumplival. Frissen őrölt szerecsendióval és sóval fűszerezzük.

A paprikákat vékony csíkokra szeleteljük és egy-egy keresztben kettészelt sonka szeletbe göngyöljük. Fogpiszkálóval rögzítjük.
A darabolt kecskesajtot és a paprika rőzséket tepsin 2-3 percig grillezzük. A paprikarőzsékből a fogpiszkálót tálalás előtt eltávolítjuk.

Tipp: aki jól átsütve szereti a bélszínt, annak grillezzük a bélszínérmékre helyezve a kecskesajtot. A férjem jól átsütve kedveli, neki így készítettem és tökéletesen puha, omlós, szaftos maradt a bélszín, csak jobban átsült.

A kecskesajt darabokat 3-3 bélszínérmére, a paprikarőzséket pedig a formára igazított krumpli krémpürére helyezzük. A bélszínérmékre egy-egy kiskanálnyi mártást csorgatunk és azonnal tálaljuk.









Felségesen finom étel. Egészen biztos vagyok abban, hogy jó kedvemben voltam, amikor megkomponáltam! :)



2012. május 26., szombat

Mediterrán csirkemell steak grillezett koktélparadicsommal, burgonya krémpürével




Nincs sok időm mostanában, de a Szega Foods receptverseny kiírása annyira megtetszett, hogy úgy döntöttem, élek az alkalommal.

Olyan összetevők felhasználásával hirdettek receptversenyt, ami felhívás volt keringőre. Szinte sugallta, hogy letisztult, egyszerű ételeket készítsek, melyeket a nagyszerű alapanyagok emelnek piedesztálra.

Az alábbi alapanyagokat választottam a Szega Foods nagyszerű termékkínálatából:

-         mozzarella di bufala DOP - bivalymozzarella
-         grillbors
-         szerecsendió
-         citromos olívaolaj
-         Chardonnay borecet

Nem akartam túlzottan hosszú címet, de most élek a kiegészítéssel. A grillezett koktélparadicsomhoz összedobtam egy remek bazsalikom vinaigrettet, illetve a burgonya krémpürét ez esetben olívaolajjal készítettem a mediterrán csirkemell mellé. A mediterrán csirkemell steak pedig szárított paradicsommorzsával, Pármai sonka és bivalymozzarella takarásában.

Hozzávalók 4 adaghoz:

4 db fél csirkemell – egyenként 15-8 dkg-osak
8 db szárított paradicsom – fűszeres olívaolajban pácolt
4 szelet Pármai sonka
40 dkg bivalymozzarella
2 evőkanál extra szűz oívaolaj
grillbors
frissen őrölt tengeri só

12 db fürtös koktélparadicsom


A csirkemellet megtisztítottam, majd fólia alatt nyújtófával megnyújtottam, hogy szaftos maradjon, de nyújtsak egy kicsit a rostokon.
Közvetlenül sütés előtt sóztam, grillborssal megszórtam és forró olívaolajban hirtelen, mindkét oldalán átsütöttem oldalanként úgy 1-2 perc alatt.
Üvegtálra helyeztem, meglocsoltam a visszamaradt zsiradékkal, megszórtam az összevágott szárított paradicsommal, befedtem Pármai sonkával és a 10-10 dkg bivalymozzarellával.  Mellé tettem a koktél paradicsomokat és grillprogramon néhány percig grilleztem.

Bazsalikomos vinaigrette:

1 teáskanál dijoni mustár
1 mogyoróhagyma, apróra vágva
1/2 teáskanál só
1 teáskanál nádcukor
1/2 csésze apróra vágott bazsalikom
1/4 csésze Chardonnay borecet
3/4 csésze citromos olívaolaj

A mustárt, a mogyoróhagymát, a sót és a cukrot turmixoltam a bazsalikom levelekkel. Csak gyorsan, mert a bazsalikomnak sem a hő, sem a levegő nem tesz jót, ha össze van vágva. Hozzáadtam a borecetet és azzal is alaposan turmixoltam, majd az olajat lassan adagolva turmixoltam. Természetesen gránit mozsárban is lehet készíteni, műkedvelőknek külön ajánlott!
A vinaigrettet zárt üvegben, hűtőben tároltam felhasználásig. 1 hétig felhasználható, de minél előbb, annál jobb.

Burgonya krémpüré 4 adaghoz:

5 db közepes sárgaburgonya
2 dl tejszín
1 dl olívaolaj
frissen reszelt szerecsendió

Héjában, sós vízben megfőztem a krumplikat és még forrón lehúztam a héját, összetörtem. A tejszínt felforraltam az olívaolajjal és kis adagokban elkevertem a krumplival. Frissen őrölt szerecsendióval és sóval fűszereztem.

A mediterrán csirkemell steaket a krumpli krémpüré mellé, a grillezett koktélparadicsomot bazsalikomos vinaigrett csíkra tálaltam. A pürét meglocsoltam a csirkemell steak bivalymozzarellától krémes szaftjával.

A férjem volt az első zsűri, nála győztes lettem! :) Nagyon, de nagyon ízlett neki ez a mediterrán ételkompozíció. Megkérdezte, hogy nem akarok-e gyakrabban ilyen típusú receptversenyekre benevezni?
Azt válaszoltam neki, hogy várja ki a végét, ugyanis nem csak egy recepttel készülök a versenyre. Izgatottan várja a folytatást! Úgyhogy még jelentkezem! … :)



Medvehagyma fűszervajas leveles pogácsa kétféle sajttal – maradékok hasznosítása





Mielőtt a receptre térnék, egy kicsit hadd meséljek. Aki csak a receptért jött, az görgessen.

Szeretett nagymamám a híres debreceni Schneider pék lánya volt, tehetős, középpolgári családból származott. Nagyapám szegény paraszti családban született, de a józan paraszti ésszel megáldott egyszerű emberek is elküldték egyetemre az eszes szegénylegényeket, így nagyapám ügyvéd lett. Nem is akármilyen, jó hírű, köztiszteletben álló jogtanácsos.
Amikor Nagyváradon praktizált, nagymamám nagy háztartást vezetett, természetesen személyzettel. Aztán jött a háború.
A nagymamám 3 fiúgyermekkel és eggyel várandósan maradt egyedül, nagyapámat orosz fogságba hurcolták el. Azért volt némi szerencséje, mert jól beszélt németül és a fogságban igyekezett minél gyorsabban megtanulni oroszul, így viszonylag gyorsan tolmács lett. Így Ő később hazajutott.
Addig viszont, amíg fogságban volt, addig a család nélkülözött. A festmények és értékes mű és használati tárgyak hamar és áron alul elfogytak, mi tagadás, több nap volt, mint kolbász. Azért nem nélkülöztek még jobban, mert nagymamám a semmiből is megfőzött a gyermekeinek. 
Édesapám órák hosszat szokott erről mesélni a családi ebédeken, a terülj, terülj asztalkám mellett.

Én már a nagymamám háború utáni konyháját ismertem meg, annyit emlegetem az oldalon, hogy tagadhatatlan ez irányú lelkesedésem. Pedig nagyon egyszerűen főzött, mindig friss, szezonális alapanyagokból, természetesen és ízletesen. 
Amit viszont már gyermekként megtapasztaltam, hogy a konyhájában soha semmi nem veszett el, csak átalakult. Megtanította velünk – nem hangos szóval, oktatással, „mindössze” példamutatással  – hogy minden falat étel érték, és bármilyenek a körülményeink, akkor sem szabad kárba veszni hagyni semmit, ami táplálékul szolgálhat.
Arra emlékszem, hogy ők mindig adtak és sosem kértek. Valahonnan, nekik mindig volt.
Nem fűzöm tovább a szót, szerintem a lényeg, amit szerettem volna elmesélni, az benne van a szösszenetemben.

A május elsejei hosszúhétvégét Erdélyben töltöttük (a részletes beszámoló már készül:) indulás előtti nap ki akartam mindent főzni a hűtőből. Jobban mondva valami harapnivalót kellett készítenem, de igazából „semmi” sem volt a hűtőben, mégis sok mindenféléből egy kicsi.

Így készült ez a medvehagyma fűszervajas leveles pogácsa, minden előzetes rákészülés nélkül. Amikor langymelegen beleharaptam az első pogácsába, akkor a nagymamám jutott az eszembe. Az, hogy büszke lenne rám, hogy bár nem a szükség visz rá, a semmiből is tudok ízletes, ínycsiklandó ételt varázsolni az asztalra a családnak.

Hozzávalók körülbelül 50 db pogácsához:

35 dkg rétesliszt
15 dkg finomliszt
2 dkg élesztő
1 dl langyos tej
1 dl tejszín
2 dl joghurt
1 tojássárgája
1 dl medvehagymás fűszervaj

A hajtogatáshoz:

½ dl medvehagymás fűszervaj
15 dkg füstölt sajt

A kenéshez, szóráshoz

15 dkg Gouda sajt
1 tojásfehérje

A medvehagymás fűszervajnak is története van. Ugyanis nem csak fűszervajat, hanem az előző nap készült medvehagymás fűszervajjal, cserépben sült csirke összes maradék fűszervajas szaftját felhasználtam a pogácsához. Tulajdonképpen ez a maradék vezetett arra rá, hogy medvehagymás pogácsát süssek:

Medvehagymás fűszervajban sült csirke – egészben, cserépben



Körülnéztem a hűtőben és nagyjából mindent találtam, ami egy jó leveles pogácsához szükséges.

A rétesliszt sem volt szándékos, mindössze 15 dkg finomliszt volt készleten. Először 20 dkg rétesliszttel pótoltam meg, de rájöttem, hogy akkor már elhasználom az összes fűszervajas szaftot és az egész doboz joghurtot, így fél kiló liszthez kipótoltam a mennyiségeket. Egyedül az élesztőből maradt benne kevesebb, de ez nem vált a pogácsa hátrányára.

Úgy készítettem a leveles pogácsát, ahogyan szoktam:

Tepertős leveles pogácsa. Most zöldhagymaszárral és füstölt sajttal.



40 percig kelesztettem és 30 perces időközökkel most csak kétszer hatogattam meg.

A fűszervajas szaft tetejéről lemertem a szín fűszervajat és ezzel kentem meg a tésztát a hajtogatáskor, és a füstölt sajttal szórtam meg.
Végül késsel berácsoztam a tésztát, megkentem a felvert tojásfehérjével, megszórtam a durvára reszelt Gouda sajttal és kiszaggattam.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, mire mindet kiszaggattam, már kezdtem is befűteni a sütőt 200 C fokra. 18-20 percig sültek a pogácsák.











Mivel most több készült, mint készíteni szoktam, így maradt másnap az útra is. Igazi útravaló, „hamuban” sült pogácsa volt.



Related Posts with Thumbnails