Ha az ember lánya bekever egy jó adag házi Kentucky fűszerkeveréket, akkor annak gyümölcsöző hozadékai vannak. Az egyik az, hogy már csak rá kell szórni a konyhakész húsdarabokra és mehetnek pácolódni a hűtőbe.
A másik, hogy az időhiányban szenvedő szakácsnőt kreatív megoldásokra sarkallja, mégpedig, hogy ugyanarra az ízvilágra milyen különböző ételek fűzhetőek fel, hogy ne legyen unalmas, vagy egysíkú a családi ebéd vagy vacsorakínálat.
Mindkét eset igaz most rám, azaz erre az ételre. Újfent ismételnem kell önmagamat, hogy a hirtelen ötlettől vezérelt megoldások néha a legjobbak.
A családi kedvenc Tex-Mex nálunk a csirke fajitas, mindig igyekszem megadni a módját, még akkor is, ha gyors változatban készül:
A kedvenc Tex-Mex: gyors csirke fajitas 1.
A kedvenc Tex-Mex: gyors csirke fajitas 2. Lépésről, lépésre!
A kedvenc Tex-Mex: színes csirke fajitas guacamoleval, salsával, és miegymással…
Tulajdonképpen ez a Kentucky csirke wrap a leggyorsabb és legegyszerűbb fajitas mintájára készült, csak éppen Kentucky fűszerezésű csirkemell steak felhasználásával.
Mondhatom, érdemes lejegyezni a receptet, mert szó szerint tarolt itthon ez a megoldás.
Hozzávalók 4 adaghoz:
3 db nagyobb fél csirkemell, összesen 50 dkg
Kentucky fűszerkeverék
só
olívaolaj
½ - ½ piros, sárga és zöld kaliforniai paprika (lehet egyféléből is készíteni)
2 db édes fehér hagyma
2 dl fokhagymás- snidlinges joghurt, ami lehet csak egyszerűen tejföl is
12 dkg vörös cheddar sajt
4 salátalevél – lollo bianco vagy jégsaláta
4 nagy búzalepény (tortilla)
Elkészítése:
Az egészben hagyott fél csirkemelleket alaposan megfűszereztem a Kentucky fűszerkeverékemmel, melyet a legutóbbi csirkeszárnyakhoz dupla adagban készítettem:
Kentucky csirkeszárnyak – fűszeres és ropogós
Hűtőben pácoltam két órán át, majd alaposan megsóztam és forró olívaolajon oldalanként 2-3 percig sütöttem vastag aljú serpenyőben. Lehúztam a tűzről és lefedve 4-5 percig így pároltam.
Ezáltal csodás kérget kapott a csirkemell steak, belül pedig szaftos maradt és omlósra párolódott.
Fontos a magas hő, hogy piruljon és roppanós maradjon, ne pedig párolódjon és összeessen!
A fokhagymás-snidlinges joghurt is a Kentucky csirkeszárnyakhoz készült, így ezzel már nem volt dolgom, mi több, jól össze is értek benne az ízek.
2 dl görög joghurthoz 1 gerezd zúzott fokhagymát és egy evőkanál összevágott snidlinget adtam.
A salátaleveleket megmostam, leszárítottam, összetépkedtem.
A cheddar sajtot durva lyukú reszelőn lereszeltem.
Most 4 db nagy lepényt készítettem a már jól bevált búza lepénykenyerem receptje alapján:
Egyszerű búza lepénykenyér – pita, tortilla vagy kenyér helyett
A csirkemell steakeket hagytam pihenni deszkán pár percig (kb. 10 perc), ezért azért fontos, hogy a hús a sokkoló sütés után megnyugodjon, hiszen így az értékes és ízletes szaft a húson belül marad, amikor felszeleteljük. Pihentetés után ujjnyi érmékre/csíkokra szeleteltem.
A húst és a zöldségeket melegen, a salátát, sajtot és öntetet hidegen tálaltam fel. Mindenki maga töltötte meg a lepényét ízlés szerint az asztalnál.
Mivel most hatalmas tekercsek születtek, így középen kettévágtam és két részletben burkoltuk be.
Tarolt nálunk a Kentucky csirke wrap, biztos, hogy hamarosan további változatokkal is jelentkezem! ;)