Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. december 26., szerda

Tatárbifsztek



Majdnem hogy azt mondhatom, hogy ez egy rendhagyó változat. De csak majdnem.

Itt Magyarországon van egy tatárbifsztek változat, amit több-kevesebb sikerrel kevernek az éttermekben. Van benne fűszerpaprika és gyakran majoránna is alapfűszer. Só, bors, ketchup, mustár és tojássárgája, az általános ízesítők benne. Még fokhagymát is láttam már az alapízesítésben.
Szeretem ezt a változatot, amikor a pincér, aki frissen bekeveri, jól eltalálja az ízesítést.

Itton, a családnak mégis a nemzetközi változatot szeretem készíteni, hiszen „magyaros” tatárbifszteket bárhol ehetek a környékbeli éttermekben. A nemzetközi változat gazdagabb és különlegesebb íz világgal rendelkezik, én egészen oda vagyok érte.
Van azért néhány alapszabály tatárbifsztek téren, mely elengedhetetlen, hogy biztosan jó tatárbifszteket kapjunk végeredményében.

Az egyik az, hogy sokkal inkább a jó alapanyag, húsminőség adja az alapot, minthogy mondjuk mustáros vagy olajos pácban tartsuk a bélszínt. Érdemes egy hizlalt, nagy állat vesepecsenyéjéből készíteni, a bélszín esetében én úgy tapasztaltam, hogy ez a legjobb.

A másik fontos momentum, hogy a pástétomokkal ellentétben, ha bekeverve, fűszerezve áll a tatárbifsztek, akkor veszít a minőségéből. Ergo, tálalás előtt közvetlenül érdemes bekeverni.

Még egy fontos és alapvető szabály, hogy, ha van jó éles késünk, akkor azzal daraboljuk a bélszínt apróra, így lesz a legjobb a hús szerkezete a tatárban, vagy éles késsel rendelkező darálóban csak egyszer daráljuk le. Érdemes megfelelően megtisztítani a bélszínt, mert ettől lesz a hús szerkezete „krémes” nem pedig attól, hogy rommá passzírozzuk valamilyen módszerrel.

Hozzávalók 6 adaghoz:

50 dkg alaposan megtisztított bélszín apróra vágva, vagy egyszer ledarálva
1 tojássárgája
4 szardella filé elkaparva
4 dkg kapribogyó apróra vágva
4 dkg csemegeuborka apróra vágva
1 közepes fej fehér hagyma apróra vágva
1 kis csokor petrezselyem aprítva
½ dl mogyoróolaj
1 evőkanál Worcestershire szósz
2 evőkanál dijoni mustár (a tatárba érdemes dijonit használni)
3 evőkanál ketchup
½ teáskanál chilis só (Sárréti Chilifarm)
¼ teáskanál frissen őrölt bors
3 cl konyak

A hozzávalókat alaposan elkeverjük és azonnal tálaljuk. 



Volt szerencsém hozzájutni különleges minőségű normandiai vajhoz, ezt kínáltam mellé. No és természetesen a kenyér minősége sem másodlagos, ha egy ilyen adag különleges minőségű tatárbifszteket kevertünk be.


Egy csöppnyi mézzel gadasztott hagyományos, kovászos kenyérrel tálaltam, melyet enyhén megpirítottam. Ez a rusztikus kenyér jóféle vajjal és tatárbifsztekkel gazdagon megkenve igazán felséges, mondhatni ünnepi étel.
Igaz, a szilveszteri hidegtálra ajánlom ezt a felséges fogást, nálunk karácsonyi, ünnepi menüt színesítette. 



2012. december 24., hétfő

Karácsonyi üdvözlet



Békességet, boldogságot, a karácsonyi asztalra sok finomságot kívánok!

Már gyűlnek nálam az ajándékok, ha még nem is a fa alá, hanem a postaládámba ... :)

"Sziasztok!

Ma megsütöttem életem első kovászos kenyerét és ez alkalomból (mivel igen jól sikerült az útmutatásokat betartva) szeretnék köszönetet "mondani" az oldal létezéséért. Igazi kulináris élmény volt simán vajjal enni!! 
köszönettel:Robi"

Mindenkinek kellemes készülődést, finom ételeket, és élményekben gazdag Jézuskát kívánok! 


Kép: karacsonymania.mindnekilapja.hu)

2012. december 22., szombat

Bécsi stílusú sütemények – viennoiseries: croissant, csokoládés párna, fahéjas csiga, csokoládés fonat és társai





Nem mindenki olyan szerencsés, hogy megfordult már életében Párizsban, de aki igen, nem hiszem, hogy kihagyta volna, hogy egy eredeti francia pékségben, vagy kávézóban ne kóstolta volna a fent nevezett finomságok egyikét.

Azok, akiknek még nem volt szerencséje „helyben” megízlelni ezeket a méltán világhírre szert tett finom péksüteményeket, nem feltétlen, hogy ki kell maradniuk az élményből. Vonatkozik ez azokra is, akik hazatérve otthonukba is természetes vágyakozással tekintenek az elé, hogy mondjuk a helyi, sarki pékségben, vagy kávézóban szert tehessenek egy-egy ilyen finomságra.
A francia pékek által 1800-as években kikísérletezett, bécsi stílusú süteménynek – viennoiserie-ként elnevezett hajtogatott, vajas péksüteménye a legnépszerűbb a kategóriájában, így megérdemli a „védelmet” és a nyílt szót.
Tudjuk, nem könnyű a helyzet, hiszen valljuk be, a tömegcikként, szinte bárhol kapható croissantok legtöbbségének nincs köze az eredetihez.
Én már csak tudom, hiszen én azon kevesek közé tartozom, akik ez oknál fogva készítenek hagyományos croissant:

Töltött croissant variációk


Croissant by Michel Roux – könyvajánló


Úgy vagyok ezzel, mint a kenyérsütéssel, ha nem kapok olyat, amilyet elvárok, akkor megsütöm magam:

10 + 4 legjobb kovászos kenyér – hol terem a jó kenyér?






Természetesen egy hagyományos kenyér, vagy croissant elkészítése nem tartozik sem a gyors, sem a könnyű kategóriába. Vannak, akik kísérletet tesznek a „turbósításra”, de ez szerintem kicsit önbecsapás, hiszen mind a hagyományos kenyérnek, mind a hagyományos croissant-nak a lelke, ízének és végső állagának záloga a megfelelő alapanyag, technológia és az IDŐ. Ha bármelyikkel spórolunk, akkor a végső élvezeti érték sínyli meg. Gondoljunk csak a felfújt, harapásra széthulló, íztelen, margarinos "croissantokra", és a morzsolódó, adalékanyagokkal felfújt, csekély sikér vagy liszttartalmú kenyerekre, melyekhez viszont mondhatjuk, hogy bármelyik sarkon hozzájuthatunk.

Jó hírem viszont, hogy ezután azoknak sem kell kimaradniuk a valódi élményből, akik nem sütnek, vagy ilyen nehézségi fokú és időigényes konyhai tevékenységre nincs lehetőségük, ugyanis hamarosan, 2013 januárjától a Debrecenben és környékén élők, vagy az idelátogatók bármikor hozzájuthatnak egy hagyományos bécsi stílusú süteményhez, az eredetihez, az igazihoz. A minőségi garancia pedig erre, éppen magam vagyok. 



2012. december 21., péntek

Karácsonyi menü - 150 karácsonyi recept az előételtől a desszertig, házi kenyér és péksütemények


Ez a receptgyűjtemény egy komplett karácsonyi szakácskönyv. Kedvenc receptjeimet kötöttem csokorba, hogy megkönnyítsem, akár az utolsó percben a karácsonyi menü összeállítását.
Nem mindenki tervez hónapokkal előre, de úgy tűnik, ez most nem hátrány, ugyanis bármilyen fogásra – az előételtől a desszertig, a reggelitől a vacsoráig, a köretektől a házi kenyérig, vagy házi péksüteményig mindenre - van itt egy jól bevált recepttippem. Ha volna valaki, aki még bővebb receptválasztékra vágyna, ajánlom figyelmébe webszakácskönyvemet, ahol tematikusan gyűjtöm a blogon eddig megjelent receptjeimet.
Fogadja minden olvasóm sok szeretettel utolsó karácsony előtti receptes bejegyzésemet, mert holnaptól már másféle újdonságokkal jelentkezem.
Csodás francia vajas finom péksüteményekkel, különleges kovászos kenyerekkel és egy olyan üzlettel Debrecenben, ahol az efféle kenyér és pékáruk, az általam használt és ajánlott hétköznapi és különleges alapanyagok, valamint az ízlésemnek megfelelő ételek kaphatóak, készülnek majd napról, napra. Természetesen a közreműködésemmel.
Egy új fejezet kezdődik a blog életében is, ugyanis már az ünnepek alatt is ebben a témában jelentkezem.
Az újévben pedig a blogon is az itt kapható különleges finomságokkal és általam ihletett, itt készült ételekkel hallatok magamról.

Ezzel a végszóval kívánok BÉKÉS, BOLDOG KARÁCSONYI ÜNNEPET minden erre tévedő, és rendszeres olvasómnak, illetve mindenkinek!


Karácsonyi menüajánlat: 10 + 2 legjobb töltött zsömle, angol muffin - reggelire










Karácsonyi menüajánlat – 10 + 4 legjobb előétel










Karácsonyi menüajánlat: 10 + 2 legjobb ünnepi fogás











10 + 2 legjobb töltött hús – dagadó, csirke, kacsa. Karácsonyi, szilveszteri menüajánlat










Karácsonyi menüajánlat – 10 + 6 legjobb fogás bélszínből, hátszínből, borjúból










10 + 6 legjobb csirkeszárny karácsonykor is - fűszeres, ropogós, ragacsos, bundázott










10 + 12 legjobb köret – karácsonyra, szilveszterre










10 legjobb sós aprósütemény – karácsonyi és szilveszteri menüajánlat, vendégváró










Karácsonyi menüajánlat – 10 + 2 legjobb karácsonyi keksz és desszert











10 + 4 legjobb kovászos kenyér – hol terem a jó kenyér?











10 + 1 legjobb reggeli péksütemény házilag – kifli, zsömle, angol muffin









10 + 1 legjobb leveles pogácsa






Related Posts with Thumbnails