Motiváció
Eljött a perc, amikor az elmúlt időszak kalóriagazdag étkezéseit vissza kell szorítanom, elhatároztam, hogy visszafogyok a néhány évvel ezelőtt
hordott nadrágokba. J
Nyilván könnyebb helyzetben van, aki nem éli az életét friss
házi kenyérillattól és a házi koszt semmivel össze nem hasonlítható illatától
és látványától övezve nap, mint nap, ha a kalóriák visszafogásáról van szó.
Ugyanakkor állandóan hangsúlyoztam eddig is a mértékletességet, hiszen eddig
sem sütöttem minden nap kenyeret vagy péksüteményeket és nem készítettem
horrorisztikusan nagy adag ételeket. Gyakran, ha körülnézek a világhálón
elborzadok attól a kenyér és sütemény mennyiségtől, ami naponta felkerül.
Nálam eddig sem ez volt a helyzet, mégis szakmai ártalomként, szép lassan, mindig csak egy kiló kúszott fel, ami mára már bosszantóan
kumulálódott. Ezt felismervén elhatároztam, hogy nincs mese, félre kell tennem az új kenyér
és pogácsa receptfejlesztéseket és át kell alakítanom az étkezésemet.
Két dolgot nem bírok elviselni az életemben (van több is, de
ezek vágnak a témába J), az egyik, hogy éhezzek, a másik, hogy ne ínycsiklandó ételeket egyek.
Szelektív étkezés
Már van egy karcsúsítás élvezettel rovatom, mely kifejezetten
a szétválasztásra épül:
Ez alapvetően azt jelenti, hogy a magas szénhidrát tartalmú
alapanyagokat/ételeket nem keverem a túlnyomóan fehérje tartalmú alapanyagokkal/ételekkel
egy étkezésen belül. Ezt most is szem
előtt tartom például az ebéd összeállításánál, valamint ha meleg ételt vacsorázom.
Egyes esetekben a reggelinél is, bár a kenyérfélét ritkán hagyom ki a reggeliből, hiszen ekkorra időzítem a szénhidrát bevitelt.
Én úgy tartom, hogy mindenféle táplálék fontos a szervezetem számára, mindössze az arányokat kell optimálisan beállítanom.
Koncepció
Most egy olyan diétát dolgoztam ki magamnak, melyben
megfelelő mennyiségben fordulnak elő jó szénhidrátok (összetett szénhidrátok) jó zsírok (telítetlen zsírsavak) is, természetesen sok benne
a zöldség és a fehérje, de alacsony, jobban mondva ideális a kalóriatartalma.
Koromhoz, testsúlyomhoz, és a naponta rendszeresen végzett
tevékenységeimhez nekem naponta 1500 kalóriára mindenképpen szükségem van, hogy
jól bírjam fizikailag és mentálisan is a terhelést. Ettől nem szándékozom sokkal
kevesebbel beérni, mert nem célom a fizikai és mentális
teljesítőképességem hanyatlása és a rossz közérzet sem.
Ahogyan számolom ez így is legalább 1000 kalóriával
kevesebb, mint amit eddig elfogyasztottam. Ergo, mindenképpen látványos eredményre
számítok. Természetesen ésszerű időhatárt szabva magamnak.
Nem szándékom semmilyen szuper diétát egy az egyben követni, ugyanakkor egyikkel sem célom konkurálni. Én mindössze körvonalaztam magamnak
egy étrend és ezzel összhangban életmódváltást, melytől jobb közérzetre és alakra szeretnék szert
tenni.
Nem hiszek a négy hét alatt fogyjunk 15 kilót megoldásokban, sokkal inkább szeretnék egy olyan hosszútávon tartható megoldást találni, ami életformámmá válhat különösebb lemondások nélkül.
Ami miatt ezt közkinccsé teszem az, hogy étrend mintákat
mutassak be azok számára, akiknek maguknak az ételeknek, alapanyagoknak az
összeállítása okoz fejtörést. Úgyhogy, ha valaki eltérő diétát folytat, vagy
másképpen gondolkodik a témában, óvjon meg a kioktatástól, hiszen én pusztán
nyilvánosan dokumentálom az általam követett étrendet és nem téríteni akarok. Ez szerintem nagy különbség! J
Nyilván megfelelő kutatómunka előzte meg étrendem és
napirendem összeállítását, ugyanis számomra továbbra is a legfontosabb, hogy
okosan, tudatosan és egészségesen étkezzem és éljek!
Mielőtt az étrend változtatásba belekezdtem elmentem egy nagy laborvizsgálatra, hogy minden rendben van-e a koleszterin és vércukor szintemmel illetve a szénhidrát lebontással. Mivel minden a legnagyobb rendben, így még nyugodtabban vághattam bele a kalóriafaló étrendváltoztatásba. J
Mértékletesség
Tudom, hogy sokak életvitele megnehezíti, hogy rendszeresen
és tudatosan étkezzenek, de minden feladat ráfordítást igényel. Amire akarunk,
arra időt és energiát kell szánnunk.
Amire fontos odafigyelni:
-
egy hétre előre tervezzük meg a saját
étrendünket (utána bármelyik nap ehetjük bármelyik ételt a héten belül, amelyiket éppen megkívántuk, csak legyen mindig középtávú terv)
-
csak egy hétre vásároljunk élelmiszert és
mindenből csak annyit, amennyit biztosan elfogyasztunk (ha megtehetjük, akkor
akár napról napra is vásárolhatunk, a lényeg, hogy kerüljük a felhalmozást)
-
pontosan egy adag ételt készítsünk magunknak,
vagy kettőt, ha vacsorára meg szeretnénk osztani (a maradék rájárásra
ösztönözhet)
-
estefelé legyen kéznél okos nasi (pl. egy szelet
sajt, aszalt gyümölcs, mandula) és egész nap elég folyadék (ásványvíz vagy
jóféle tea pl. gyömbér tea, mályva tea, zöld tea stb.)
-
készítsük elő előző este a másnapi reggelit vagy
akár a vacsorát, ha tudjuk, hogy sok lesz a dolgunk, hogy még véletlenül se passzoljunk
(együnk meg mondjuk egy kiflit) azért, mert nem volt időnk elkészíteni a terv
szerinti ételt (ilyenkor tervezzünk be például tonhal salátát, lágy tojás vagy
rántotta helyett főzzünk kemény tojást, olyat készítsünk, ami jól
előkészíthető)
-
legföljebb hetente egyszer álljunk a
mérlegre, én most kíváncsiságból az első hét után megmértem magamat, de két
hétig biztosan nem állok mérlegre (fölösleges frusztrálni magunkat azzal, hogy „eleget”
fogytunk-e, mert egy helyes étrend, helyes életmód önmagában jót fog tenni
akkor is, ha fél kilóval kevesebbet fogytunk a „vártnál”, ergo semmiképpen nem
veszíthetünk)
Még csak alig több mint egy hét telt el, hogy az általam
felállított minta szerint étkezem és jelentem: nem éhezek, nagyon jól érzem
magamat és már fogytam is több mint egy kilót! J
Tízparancsolat
Az én tizenkétparancsolatom:
-
napi ötszöri étkezés
-
minimum 2 liter folyadék/nap
-
több mozgás (a súlycsökkenéssel arányos intenzitással és nem fordítva)
-
nem iszom nyers tejet
-
nem iszom alkoholt és kevesebb kávét iszom (napi
3 kávé feketén)
-
minden reggelt 2 dl friss citrommal ízesített
vízzel indítok
-
minden uzsonnára megeszem egy kis pohár
joghurtot (de nem többet)
-
minden főétkezést 500 kalória alatt tartok
-
19 óra után csak egy-két falatot nassolok, ha
megéhezek
-
időben kelek, időben fekszem (elkerülöm a késő
esti éhséget)
-
gyümölcsöt csak délelőtt, 2 órával reggeli után
és 2 órával ebéd előtt, azaz kizárólag tízóraira eszem és csak egyfélét
egyszerre
-
reggelire, mint egy úr, ebédre, mint egy polgár,
vacsorára pedig mértékkel eszem J
Az átállás azonnal és
zökkenőmentesen megtörtént, nincsenek elvonási tüneteim, sokkal inkább eszem
időben azért, hogy a napba az öt étkezés beleférjen. J
Minden agyban dől el
Igaz, nem voltak félelmeim, hogy
őrjítő éhség fog kísérteni, hiszen szerintem minden agyban dől el. Azért nem
féléve vagy két héttel korábban kezdtem más étrendre áttérni, mert most ért meg
rá a tudatom, hogy így szeretném. Hiszem, hogy emiatt tudat alatt hátra soroltam
az étkezést a napi tevékenységeim sorában, így nem ekörül forognak a
gondolataim. A szervezetem pedig követi a tudatomat.
Kalóriaszámláló
A következő részben a
kalóriatáblázatomat teszem közzé, mely azokat az alapanyagokat, ételeket
tartalmazza, melyek a leggyakrabban fordulnak elő az étrendemben.
Ennek a testreszabott elkészítése
azért nagyon fontos, mert, amennyiben kalóriaszámláló étrendváltozást
alkalmazunk, úgy azt bizony számolni kell! Én számolom is, illetve minden
étkezésnél lemérem az élelmiszereket, a kész ételeknél (természetesen általam
elkészített) pedig összesítem és adagra bontom le.
Meg fogunk lepődni, hogy például
az a vaj mennyiség, amit eddig „csak úgy” a kenyérre kentünk hány dekának felel
meg! No és annak minden dekáját 75-el kell beszorozni, ha a kalóriaértékét
nézzük. Jó hírem viszont, hogy éppen itt van a kutya elásva, hogy ettől kezdve
odafigyelünk az adagra és azon fogunk meglepődni, hogy a vajas kenyér így is
éppen olyan finom, kevesebb vajjal. J
Érdemes vezetni a napi étkezéseket és azoknak kalóriaértékeit,
főleg eleinte. Akkor is, ha nem egészen tartottuk be, amit elterveztünk, de
legyen dokumentálva. Így majd szépen
látjuk, ha a gyomrunk visszaszűkült a normális mennyiségű táplálkozáshoz, hogy
jé, kisebb mennyiségű ételtől is jól lehet lakni! J
Karcsúsítás élvezettel
Fixa ideám, hogy a friss,
fűszeres ételek kevesebb mennyiségben is laktatnak, ugyanis az intenzív ízek
telítenek. Mindenképpen kedvenc ételeinkből és kedvenc alapanyagainkból
állítsuk össze a kalóriakövető napi étrendet, én legalábbis ezt teszem. Erről
szólnak majd a következő részek … J
A főcímképhez tartozó recept: