2011. november 30., szerda
Nem vagyok mesterszakács receptválogatás: sertéskaraj sütve, rántva, göngyölve, cserépben ...
Gyors Kentucky csirke amerikai káposztasalátával
2011. november 29., kedd
Egyszerű étcsokoládés bonbonok paradió morzsával
Csak tátom a számat egy-egy világhírű bonbon műhelyt is meghazudtoló bonbon költemény láttán a blogokon. Csak gratulálni tudok, aki ilyen nagyon ügyes és türelmes, azt hiszem, én nem ez a típus vagyok. Még lehetek. Akkor beiratkozok valamelyik professzionális házi műhelybe.
Mivel nálunk a reggeli, ebéd, vacsora áll az étkezés fókuszában, az édesség és desszertgyártás csak a második helyre kerül, illetve annyi időt tudok rászánni, ami az ételkészítés után marad. Azért készül nálam egy-két szép, igényes édesség, sütemény, desszert, úgyhogy nem hiszem, hogy szégyenkeznem kellene.
Legutóbb például sablé diamant készült, vaníliás vajas keksz. Választékbővítés gyanánt megtöltöttem étcsokoládés ganache-al, azaz étcsokoládé krémmel. Valami olyasmit szerettem volna bemutatni, hogy házilag is készíthetünk egyszerű, de igényes édességet különösebb macera nélkül, valódi alapanyagokból, adalékmentesen.
Az étcsokoládés ganache-ból kifejezetten nagy adagot készítettem, mert szerettem volna ha marad belőle néhány egyszerű bonbonhoz. Nagyon finomnak bizonyult ez az étcsokoládé krém, az állaga is nagyszerű lett. Szobahőmérsékleten sem folyik el, mégis krémes és nagyon ízletes. Ebből, minden nagyobb macera nélkül újabb édesség sikeredett.
Egyszerűen kis bonbonokat nyomtam belőle zsírpapírra és megszórtam gömbölydedre őrölt paradió morzsával.
A csokoládé krémet szobahőmérsékleten hagytam krémesre melegedni, hogy szépen ki tudjam nyomni a nyomózsákból. Amikor megszórtam a paradió morzsával, akkor betettem a hűtőbe megdermedni. Természetesen dióval, mandulával, mogyoróval is készíthetjük, nekem most paradió volt kéznél.
Egy óra múlva már kínáltam. Tizenegynéhány bonbonra való csokoládékrémem maradt, hamar elkapkodták. Már vannak is újabb ötleteim, hogy legközelebb hasonló alappal milyen új bonbonokat gyártok majd a családnak.
Sorozat ajánló
Éppen szilveszterkor lesz másfél éve, hogy el kezdtem a blogot írni. Eddig 500-600 ételem került bemutatásra, egyértelműen vannak kedvenc ételféleségek, melyeket gyakrabban, vagy szívesebben készítek.
A blogot nem pusztán a magam, hanem mások örömére is írom, annak ellenére, hogy én is jó hasznát veszem, mert már nem a jegyzeteimet, vagy a kedvenc szakácskönyveimet kapom elő, hanem itt keresek rá korábbi receptjeimre, ételeimre.
Látom, hogy melyek azok a kedvencek, melyeket nap, mint nap keresnek az oldalon. Azt is látom, hogy bizonyos keresési kulcsszavakra nem is mindig a megfelelő vagy legmegfelelőbb ételt dobja ki a google kereső. Bár sokak szerint jól használható az oldalam, könnyű benne keresni, illetve én is igyekszem témakörök szerint is gyűjtőket létrehozni, mégis előfordul, hogy „hanyagul” címkézek, így egy-egy remek ételemre nehezebb az oldalon rátalálni.
Jönnek az ünnepek, érzékelem, hogy sokan keresnek karácsonyi és szilveszteri ételeket, illetve szezonális ajánlatokat állandóan.
Sorolhatnám még az okokat, ami miatt elhatároztam, hogy új sorozatot indítok, melyben összegyűjtöm a szerintem legjobban sikerült ételeimet egy-egy témakörben.
Lesz, ahol több részben is gyűjtögetek, hiszen egyes ételféleségek vagy alapanyagok tekintetében olyan nagy a kínálat, hogy egy részbe nem akarok minden kedvencet bezsúfolni.
Azt gondolom, hogy ez a sorozat ahhoz is hasznos lesz, hogy akik rendszeresen főznek tőlem – mert nagy boldogságomra egyre többen vannak - azok a sorozat által könnyebben, egyszerűbben, és koncentráltabban rátalálnak bizonyos alapanyag, bizonyos technológia, vagy bizonyos ételféleség szerint a keresett receptre.
Igyekszem a sorozatot a legnépszerűbb és legaktuálisabb témák szerint elindítani és folytatni.
Természetesen a sorozat mellett napról napra új ételekkel, új receptekkel jelentkezem, ahogyan eddig is tettem.