Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. november 26., hétfő

KFC - Korean Fried Chicken, azaz extra ropogós csirkeszárnyak




Nem viccnek szántam a címet, egy külföldi oldalon találtam a receptet.

Imádom a ropogós sülteket, a ropogós csirkeszárny pedig kifejezetten a család kedvence. Kivételes népszerűségnek örvend egy korábbi ropogós csirkeszárny receptem is:

Extra ropogós fűszeres csirkeszárny – csak egyszerűen


Ez esetben egy vékony bundázásnak köszönhető, hogy az így sült csirkeszárnyak valóban a ropogtatni való kategóriába tartoznak. Jelzem belül szaftosak és omlósak maradnak.
Nem szaporítom a szót, hiszen úgyis a recept a lényeg, az eljárás meglepően egyszerű, az ázsiai ételek és eljárások egyébként is egyszerűek és nagyszerűek.
Nem váltottam át a csésze mértékegységet, ígérem, egyszer majd lemérem dekára, de most csak csészében adom meg.
Mi a fűszeres csirkeszárnyat kedveljük, így egy nappal korábban fajita, száraz fűszerpácban érlelődtek a szárnyak. Az olajat és a citromlevet ez esetben elhagytam.

Hozzávalók 4 adaghoz:

1,5 kg csirkeszárny ~ 15 egész szárny (szárnyvég lecsapva és a szárny további két részre darabolva)


¼ csésze kukoricakeményítő
½ teáskanál sütőpor
2 teáskanál tengeri só

A hozzávalókat alaposan elkeverjük és megforgatjuk benne a szárny darabokat. Tálcán, lefedve minimum 30 percig, maximum egy éjszakán át tároljuk hűtőben.

½ csésze kukoricakeményítő
½ teáskanál sütőpor
2 teáskanál tengeri só
½ csésze hideg víz

(A receptajánlatban szerepel némi vodka hozzáadása is, melytől még buborékosabb lesz és gondolom még jobban ropog a csirkeszárny a bundában, de ezt most kihagytam, mert éppen nem volt itthon vodka.)

A fenti hozzávalókat alaposan elkevertem, majd felforrósítottam az olajat 190 C fokra. Csak akkor vettem elő a tálca csirkeszárnyat a hűtőből, amikor sütni szándékoztam.
Megforgattam a folyékony panírban, lecsöpögtettem és az olajban 8 perc alatt ropogósra sütöttem, 4 részletben. 
Házi hasábburgonya készült mellé. Agria krumpliból, extra ropogós. :)



Nos, meglepően ízletes és ropogós végeredményhez jutottam, úgyhogy nem ez volt az utolsó próbálkozásom ezzel a módszerrel. Na jó, valami hihetetlenül finom, szaftos és ropogós volt a csirkeszárny, a kisfiam ette meg a másfél kilónyi szárny felét.

Már tovább is gondoltam a receptet, úgyhogy újabb, immár saját verziókkal is egészen biztosan jelentkezem még! :)



Grillsajtos gyros csirkeburger






Ez mostanában a második gigantikus burger vacsorára, úgy hiszem a közeljövőben diétásabbra hangolom a menüt. Hamburger után egy gazdagra szabott csirkeburger volt soron, bár én burgerben marha párti vagyok, nem mondanám, hogy ez a csirkeburger kevésbé ízlett. Azért a Texas BBQ burger receptjébe is érdemes benézni.

Merőben más íz világra hangoltam ezt a szendvicset, a parmezános-oregánós hamburger zsömle már eleve dobott egyet a komplex íz hatáson:

Parmezános-oregánós hamburger zsömle






Nem bonyolítottam túl a dolgot: csinos, kisebb csirkemell steakeket szeltem az egész csirkemellből és bepácoltam a házilag kevert gyros fűszerkeverékemmel, melyet olívaolajjal kevertem el:

Házi fűszerkeverékek, fűszerpácok 1. rész: fajitas, cajun, gyros, baharat, Kentucky, tandoori


A gyroshoz többféle szószt szoktam keverni, ehhez a csirkeburgerhez most az egyszerű, csípős szószomat készítettem: görög joghurt, ketchup, házi darált csípős paprika (vagy őrölt chili) alaposan elkeverve és behűtve.


Kontaktgrillben megpirítottam a kettőbe vágott zsömléket, majd a pácolt csirkemelleket és a grillsajtot. Lehet ez stílusosan halloumi, vagy más grillsajt.
A fél zsömlére salátalevelet, szeletelt paradicsomot és uborkát fektettem, majd 2-2 szelet grillezett csirkemellet és 1-1szelet grill sajtot, végül befedtem a zsömle tetejével. Végül meglocsoltam a csípős szósszal, ami a képről lemaradt, hogy jobban érvényesüljenek a feltétek.
Egyszerű, nagyszerű csirkeburger volt, jó íz és látvány összhang uralkodott benne. 




Parmezános-oregánós hamburger zsemle




A szezámmagos és a parmezános-oregánós hamburgerzsömle itthon a legkelendőbb. Nem csak attól függően variálom őket, hogy éppen milyen kedvem van, hanem, hogy mivel akarom megtölteni.

Meséltem róla a kedvenc szendvicskenyerem receptjének bemutatásakor, hogy a Subway szendvicskenyér reprodukálása volt a célom. A parmezános-oregánós szórást igazából innen merítettem. Olyannyira családi kedvenccé vált, hogy nem csak a szendvicskenyér, hanem a hamburger zsömle, számtalanféle péksütemény vagy töltött kifli esetében is alkalmazom.

A parmezános-oregánós szendvicszsömlék most éppen úgy készültek, ahogyan a nem olyan régen bemutatott amerikai hamburgerzsömlék, csak a szóráson változtattam:

Amerikai hamburger zsömle - házilag





A szezámmagos zsömléket fűszeres marhahúspogácsával, cheddar sajttal, édes-ropogós hagymával, ropogós baconnal, friss zöldségekkel tömtem és házi készítésű BBQ szósszal locsoltam meg:

Texas BBQ burger - házilag




A parmezános-oregánós hamburgerzsömlébe merőben más, de nem kevésbé finom és attraktív töltelék került, de erről majd legközelebb mesélek.


2012. november 25., vasárnap

Mozzarellával és aszalt paradicsommal „duplán vasalt” tanyasi csirkemell olaszos kevert salátával




Nem ment könnyen a főcím meghatározása, hogy nagyjából körbe tudjam írni, hogyan is készült ez a finomság. Igen kreatív korszakomat élem, számtalan újdonság került ki a kezem alól mostanában a konyhában.

A kiindulópont a számtalanféle pácolással bemutatott ropogósra vasalt csirkemell és csirkecomb filé receptem volt. Amikor 10 perc leforgása alatt szeretnénk első osztályú ebédet vagy vacsorát készíteni - akár egy főre! - akkor nem létezik jobb megoldás, mint bedobni a kontaktgrillbe egy- két szelet pácolt csirkemell vagy csirkecomb filét, 8-10 perc alatt - a bőrét ropogósra sütve, míg a hús, omlós és szaftos marad – elkészíteni és egy, a pácolás jellegéhez passzoló salátával, vagy más egyszerű körettel feltálalni. 
A szelektív étkezésről szóló rovatomban számtalan ilyen vasalt csirkeétel sorakozik.

Hirtelen ötlettől vezérelve most úgy döntöttem, hogy úgy filézem ki a csirkemellet, hogy egészben maradjon, és 4 főre két egész, filézett csirkemellet duplán "vasalok" a kontaktgrillben. Egyből adta magát, hogy akkor már töltelék is kerül a csirkemellek közé.

Hozzávalók 4 főre:

2 egész tanyasi csirkemell filé (60 dkg)
1 gombóc - 10 dkg mozzarella
3-4 dkg apróra vágott szárított paradicsom
3-4 bazsalikomlevél
1-2 dkg frissen reszelt parmezán
só, frissen őrölt bors, morzsolt oregánó és úgy 2 evőkanál olívaolaj a pácoláshoz, fűszerezéshez

10 dkg olasz salátakeverék
12 db koktél cseresznye paradicsom
parmezánforgács


A csirkemell filézéshez adnék ötletet, ugyanis ehhez az ételhez bőrös, csontos csirkemellet érdemes vásárolni. Először a villacsontot emeljük ki - ezt egészben sült csirkénél is érdemes elvégezni, és akkor csodásan szeletelhető a sült csirke – majd két oldalról fejtsük le a mellet a csontról.








Alul-felül fólia alatt klopfoljuk egyenletesre a csirkemellet, majd pácoljuk be. Most egyszerűen oregánós pácot kapott a csirkemell. Sóztam, frissen őrölt borssal megszórtam, majd morzsolt oregánóval elkevert olívaolajjal átkentem a melleket.
A bőrével lefelé, fóliával bélelt deszkára tettem az egyik mellet és leraktam rá mozzarella szeleteket. Összesen 10 dkg mozzarellát használtam fel. Megszórtam bőven szárított paradicsom morzsával és összevágott friss bazsalikomlevéllel, majd frissen reszelt parmezánnal. Ráfektettem a másik csirkemellet úgy, hogy a bőre felfelé legyen.

Kontaktgrillben 10-12 percig sütöttem, míg a bőre ropogós lett, a húsa pedig teljes mértékben kifehéredett.










Egyszerű salátát kínáltam mellé: olasz saláta keveréket (lollo rosso, bébi spenót, rukkola) félbevágott koktél cseresznyeparadicsommal és parmezánforgáccsal. A salátához most egyszerűen csak balzsamecetet és olívaolajat kínáltam.
A ropogósra sült, gigantikus, töltött csirkemellet deszkán pihentettem 10 percig, majd csíkokban felszeleteltem. 

Nagy rohanásban voltam, így a képek nem sikerültek a legjobban, de sebaj, szerintem a recept önmagáért beszél!



2012. november 24., szombat

10 + 1 legjobb reggeli péksütemény házilag – kifli, zsömle, angol muffin


Következzen most a 10 legjobb péksütemény házi pékségemből. Igazán változatos a felhozatal, szerintem szép sorjában érdemes mindegyiket kipróbálni. Egytől egyig mind kedvencem, és mondhatom, hogy legalább annyira szeretek péksüteményt sütni, mint kenyeret.
Nincs jobb érzés, mint amikor a friss péksütemény illata körbelengi a konyhát, a családtagok pedig toporzékolnak, hogy mikor haraphatnak már bele …


Ropogós tejes kiflik: a sós-köményes egyenes









Finom tejes kiflik: a hagyományos, ropogós








Finom tejes kiflik: füstölt sajtos-lenmagos szendvicskiflik







Vajas péksütemények: szezámmagos, mákos, és parmezános - oregánós kiflik, mini sajtos bagettek







Hirtelen készült zsömlék, útravalóhoz







Szalonnás-lilahagymás őszi kalácskenyér és zsömlék dióval és más finomságokkal dúsítva







Házi rántott húsos szendvicsek: frissen sült sajtos bagett és szezámmagos csavart zsömle borjú bécsivel, tartármártással







Lusta asszony péksége: dagasztás nélküli (DNK) kenyér és péksütemények







Angol muffin (reggeli zsömle) - a legjobb








Mákos, szezámmagos és parmezános - oregánós óriáskiflik







Békebeli kovászos fehérkenyér és ropogós óriáskiflik. Néhány szó a természetes kovászról




Related Posts with Thumbnails