A kiemelt képaláírásokra kattintva lehet eljutni az aktuális bejegyzésekhez!
22 legjobb házi
kenyér - házi pékségemből
10 + 4 legjobb kovászos kenyér – hol terem a jó kenyér?!
12 legjobb
svájci gyökérkenyér (Pain Paillasse)
Kovász és
kenyér, élesztőmentesen. 1000. bejegyzésem
Házi kenyérsütés - mindenféle házi kenyér
Kedves Alexa!
VálaszTörlésA blogod alapján kedvet kaptam a békebeli kovászos kenyérhez, és örömmel jelentem túl vagyok az első próbálkozáson.:-) Sajnos a kenyerem kissé masszív (bár finom lett), és még nem jöttem rá az okára. Pataki tálban sütöttem, és 50 perc után sem volt még kész, pedig a megfelelő hófokot használtam, nincs valami tipped mi kehet a gond?
Illetve azt is szeretném kérdezni, hogy Te hol és milyen módon tárolod a kenyeret, hogy sokáig friss maradjon?
Köszönöm!
Emőke
Szia Emőke!
TörlésEz esetben magadnak kell kikísérletezned a sütési időt. Minden sütő más, a cseréptálak is különbözőek.
Amikor úgy látod, hogy a kenyér héja rendben van, akkor vedd vissza a hőfokot és az általam megadott sütési időt nyújtsd meg annyival, süsd tovább, amilyen fokban sületlennek érezted a kenyeret.
Ha biztosan teljesen kihűlt, damaszt ruhába csomagolom és műanyag zacskóban tárolom. Zárható kenyértartó is jó lehet fémből, fából.
"Ha biztosan teljesen kihűlt, damaszt ruhába csomagolom és műanyag zacskóban tárolom."
TörlésEnnél nagyobb szentségtörést életemben nem hallottam. Ettől lesz a kenyér olyan mint a szivacs. Ehetetlen.
Fúj! Inkább legyen kissé száraz!
Kedves Alexa ! Kerestem az üzletedet a Péterfia utcán, de nem találtam a megjelölt helyen !
TörlésA kieg Parancsnoksággal szemben csak egy ételbár és egy GYros üzlet valamint egy Húsbolt található. Írtd meg léghyszi, hol van a Kiskifli péküzleted ! Üdv: Julika
Kedves Alexa!
VálaszTörlésNagyon szuper a blogod, rengeteg ötletes receptet találtam itt. Az angol muffint és a reggeli töltött zsemléket már megsütöttem, s nemrég elkezdtem kovászt nevelni az útmutatásaid alapján. Azt hiszem jól sikerült, nem volt acetonos, mindig felhabzott, látszott, hogy aktív. Sima BL-55-ös lisztből készült. Tegnap volt 11 napos és megsütöttem belőle életem első kenyerét. Sajnos azonban nem egészen olyan lett, mint amilyenre számítottam. Ahogy az előttem szóló is írta, nem volt elég az 50 perc, sőt, közel másfél órát volt a sütőben és még így is nagyon "sápadt" maradt. És sajnos nem is lett kívül olyan igazi kenyér kinézete, nem lett cserepes, inkább a pizzatésztához, vagy az angol muffinhoz hasonlít. Hiába vágtam meg 3 helyen is sütés előtt, nem repedt ott tovább, ottmaradt a 3 éles vonal sütés után is. Nem találtam itthon megfelelő edényt, a cserép tálnak nem volt fedele, a kacsasütő edényünk pedig nem öntöttvas, hanem zománcos. Ezért a zománcos edénybe beletettem a cserép tálat, pont illeszkedett bele, és rá a zománcos fedőt. Alá tál helyett sütő méretű tepsibe tettem hideg vizet. Talán az lehetett a baj, hogy a tepsi felfogta a hőt? Vagy a zománcos edény rontotta el? Azt nem találtam sehol, hogy milyen fajta sütőben sütöd, nálunk gázsütő van, lehet, hogy nem a legjobb kenyérsütéshez?
Vagy esetleg mégsem volt jó a kovászom? Amikor a konyharuhával bélelt tálban pihent a tészta és onnan áttettem a forró sütőedénybe, akkor kicsit összeesett a teteje, ahogy belefordítottam a tenyerembe.
Esetleg tudnál segíteni, hogy mi lehetett a baj? Szeretném, ha a következő már jobban sikerülne. Válaszod előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Jasper
Szia Jasper!
TörlésNekem 300 C fokig melegítő sütőm van, ez nagy szerencse. Az első 15-20 percban nagy hő és pára kell a megfelelő héj kialakulásához. A cserép vagy öntöttvas edény pedig a hőtartást és a belső sütést optimalizálja.
1. Csak cserép, vagy hőálló fém tálkába tegyél vizet vagy jeget, ez a tepsis megoldás nem volt jó ötlet. A kenyeret lefedés előtt meg kell kicsit spriccelni, ha lezárod bent marad a pára.
2. Én cserépre és öntött vasra tudok tanácsot adni, mert ebben van gyakorlatom. Ha sokat sütsz, egy cserépedény - lehetőleg mázas - megéri a befektetést, mert mást is tudsz benne sütni. Nálam számtalan receptet találsz, amit cserépben sütök.
3. Ha a fenti tényezők hiányoznak, akkor lehet sápadt, sületlen a kenyér.
4. Ha túlkel a kenyér, akkor eshet össze, amikor hozzáérsz. Ki kell tapasztalnod, hogy nálad mikor kelt meg megfelelően a kenyér. A jól kelt kenyér megnő, feszes, de nem puffadt. Ha túlpuffad és hozzáérsz, akkor "kipukkan" és összeesik, és a belőle sült kenyér sűrűbb lesz.
Remélem mindenre tudtam válaszolni! :)
A legjobb tanácsadó pedig a gyakorlat! Én százával sütöttem már a kenyereket, így már érzem és látom a kenyértésztát, amivel dolgom van. Sokat tudok segíteni, de a gyakorlatot nem tudom pótolni! :)
Hajrá!
Üdv, Alexa
Köszönöm szépen a választ! :) Akkor most jön egy újabb kihívás, megpróbálom a hűtőben lévő kovászt újraaktiválni és ha sikerül, jöhet az újabb kenyérsütés. :)
TörlésEzúttal csak kisebb tálba teszek majd jeget és mindenképp cserépben fogom sütni. Már az első próbálkozás utáni napon beszereztem egy cserép tálat(Pataki Európa tál) remélem ez jó lesz hozzá, ez volt a hipermarketben az egyetlen, aminek mázas a belseje.
Ha elkészül az újabb kenyér, mindenképp megírom, hogy sikerült! :)
Mar az otodik kenyeremet sutottem, mindegyik irto finom lett, koszonom a jo tanacsokat!!!!
VálaszTörlésSzívesen! :)
TörlésMár én is a sokadiknál tartok, bár még mindig nem tökéletes, de egyre szebb és jobb lesz! Vettem rendes kenyérlisztet, most már azzal dolgozom. Sütöttem már azóta zöldfűszeres és tökmagos gyökérkenyeret is, valamint félbarnát is. A cserép tál bevált, és valóban a túlkelés volt még probléma, de azt hiszem sikerült kiküszöbölni. :) A sütőt pedig maximumra állítom, így a sütési idő is pont úgy jön ki, ahogy le van írva. :)És a legnagyobb öröm, hogy a legutóbbi sütésnél végre kicserepesedett a kenyér! Ahogy kivettem és befújtam, csak úgy recsegett. Eddig ezt nem tapasztaltam, így rendesen meglepett. :) Köszönöm a sok tanácsot, ami nélkül nem sikerült volna a már majdnem tökéletes kenyerem! :)
VálaszTörlésJa, és sütöttem szendvicszsömléket is, meg hamburgerzsemlét is, amihez elkészítettem a húspogácsát is sertéshúsból, szintén isteni lett! :)
Kedves Alexa!
VálaszTörlésAz útmutatásod alapján elkészített 8 napos kovásszal dagasztottam ma kenyeret. De valahogy nem tetszik, mintha túl kemény lenne a tészta. Gyermekkoromban édesanyám még sütött kenyeret, emlékeim szerint az ő tésztája lágyabb volt. Mindenesetre még várok kicsit, aztán beteszem a sütőbe, lesz ami lesz. Azért kíváncsi lennék a véleményedre. Azt hogy milyen lesz életem első kenyere ezek után nem tudom, de beszámolok róla.
Üdvözlettel: Magdi
Szia Alexa!
VálaszTörlésMegcsináltam a kovászt én is a leírtaknak megfelelően. Most járok a 11. napnál és az egyik üvegben (mivel az 5. napon nem kiöntöttem, hanem eltettem egy másik adagot is külön üvegbe és azt is etetem minden nap) a kovásznak ecetes illata van. Kissé meg is barnult a színe, nem nagyon csak egy leheletnyit, viszont az ecetes illat intenzívebb. A másik üvegben minden rendben történik, nagyon finom illata van(volt) viszont ma azon is éreztem nagyon minimális ecetes szagot. Kérdésem, hogy ezt mi okozhatja!?
A választ előre is köszönöm.
Ps: nagyon jó az oldal!
Üdv, Palkó.
Szia Palkó!
TörlésFogalmam sincsen, de ez az oka annak, hogy például a francia pékek (Francia országban óriási kultusza van a természetes kovásznak) kincsként őrzik a jól felnevelt kovászukat és ebből örökítik át a tartalék kovászaikat.
A kovász (olyan, mint) egy élőlény, számtalan hatás befolyásolja a fejlődését, pillanatnyi állapotát (hőmérséklet, páratartalom, esetleges szennyeződések a használt eszközökön stb.) így magam is csak annyit tudok javasolni, hogy fel kell nevelni egy adag kitűnő bázis kovászt és ezt kell több adagban tartalékolni és továbbnevelni. Én is ezt teszem. Kovásznevelős időszakban 6--8-10 adag kovász is csücsül a hűtőmben.
Üdv,
Alexa
Szia Alexa izléses blogodat látva azonnal megihletett a kovász készitése.Bár már sutöttem kenyeret de élesztövel,de azt gondolom a kovásszal készült kenyér csak az igazi.Sajnos elsö kovászom a kukában végezte nem voltam biztos benne hogy ok e löttyedt büdös készétme´ny volt.Na de -rögtön egy másikat készitettem és másnap már egy uj kép várt.Hála isten.Aztán elérkezett a kenyés sütésének ideje.Sjanos egy napi munka után egy rugo állagu kicsi gombocot huztam ki a sütöböl.Ize jo igazi de allaga nem jo.Nem is igazán kelt.Egy kis lusta kenyérkét kaptam.Megprobáltam minden ugy csinálni ahogyan azt ajánlottad.Szted mi lehet az oka.Mégiscsak a kovász a ludas?Köszönöm és üdvözlet ne´metországbol-Zsuzsa
VálaszTörlésKedves Zsuzsa!
TörlésAnnak már menet közben látszania kell, ha egy jól megdagasztott, formázott, kelesztett kenyér nem az igazi. Ha a tészta a dagasztások és hajtogatások után levegős és bársonyos, ha megfelelően megnő a kelesztések során, akkor abból jó kenyérnek kell sülnie.
Csak egy tanácsom van a számodra, türelmesen próbálkoznod kell. A kovásszal is és a kenyérsütéssel is. Nekem is évek kellettek a tökéletesítéshez közben pedig óriási gyakorlatra tettem szert. Türelmes és szorgalmas voltam és megérte.
Nektek már könnyebb, hiszen rengeteg tapasztalatot osztottam meg, de a kovász és a kovászos tészta önálló egyéniség, így ezzel számolni kell. Nálam is megvolt a 1%-os hibaarány, ez több száz kenyérre vetítve nem egyetlen próbálkozás eredménytelensége! :)
Készíts be még egy adag kovászt és hajrá! Úgyhogy, ne add fel!
Üdv,
Alexa
Kedves Alexa Christi Örömmel olvasom az oldalad, én is kedvet kaptam a kovász nevelésre, már 3 éve nem veszünk kenyeret, élesztősen szoktam sütni, de most ki szeretném próbálni a te általad kifejlesztett kovásszal. ! napos a kovászom, de nagyon sajnáltam kidobni a 3/4-ed részét, és összegyúrtam egy kis liszttel, hogy kenyértészta állagú legyen, kelesztettem, átdagasztás után egy kis jénaiban kisütve nagyon finom kenyérke lett belőle gyerekkoromat idézte az íze, amikor a falunkban egy maszek pék sütötte a 3-4 kg-s kenyereket. Ha ez ilyen finom lett kíváncsian várom a fejleményeket. Köszönöm, a sok útbaigazító és igazán szemléletes leírást. Üdvözlettel Éva
VálaszTörlésNagyon sok sikert kívánok és kérlek, hogy számolj be! :)
TörlésHu de profi vagy! Rengeteget olvasgattam kenyerrol harom nyelven is a Netten, de ez a csucs nekem!
VálaszTörlésMindenestre Alexa Christi egy oriasi GRATULA a munkassagodert kierdemelt! Koszunkjuk Neked!
Ma egy pek-butikba voltam itt Vancouverben. Hatha ad neked valami butikos_otletet: www.terrabreads.com
VálaszTörlésKukkants bele!
A kovász recepted müködik!
VálaszTörlés...
csak ügyes emberek tudnak ezzel készíteni kenyeret!!!
https://www.youtube.com/watch?v=39l9GKz4uvM
VálaszTörlésSzia!:)
VálaszTörlésÉn csak eddig, egy alap kenyeret sütöttem, gépben. Sajnos a sütőm megbízhatatlan (alul éget, felül nem süt...). A recepteket a gépben is meg lehet sütni? Vagy legalább is egy részét??? Annyira jó kenyérféléket találok, de nem merek próbálkozni a géppel!:((
Köszönöm a válaszod előre is!:))
Szia Adrienn! Nekem is ilyen sütőm volt! Tetőcseréppel kiraktam az alját (2 db pont elég is volt), majd mindig magasabb hőfokra kapcsoltam és gyönyörűen sütöttem benne!!!
TörlésSzia!
TörlésMár addig én is eljutottam, hogy beszereztem 2 cserepet! Még nem próbáltam ki, de most, hogy Te javaslod, mindenképpen megteszem!
Aztán próbálkozom!
Még visszanézek, hogy a hőfokokat írtad-e??
Nem egészen értem, hogy eleve magasabb hőfokra kapcsoltad, vagy csak menet közben?? Köszönöm a segítséged!!!:))
Évek óta sütök élesztős kenyeret hetente 2x2-t a családom legnagyobb megelégedésére, de annyit olvastam a kovászos kenyérről, gondoltam ki kéne próbálni.DE!!!!!!!!!!! nem egészen értem ezt a sok kovász etetést, a nagymamám kicsípett egy darabot a megkelt tésztából, megszárította majd azt adta a köbvetkező sütéshez! Gondolom csak a legeslegelső kovász készítés ilyen hosszadalmas.
VálaszTörlésKedves Alexa! gluténmentes kenyér ötleted is van? nagyon megköszönném.
VálaszTörlésSegítséget szeretnék kérni,nagyon kemény lett a héja a kenyérnek, nem tudom miért, sütés után bepermeteztem vízzel és cseréptálba tettem hülni, lefedtem.
VálaszTörlésHelló barátaim! Nemrég játszottam ezen a fantasztikus oldalon a nyerőgépek és online nyerőgépek - https://cаsino-weissbet-hu.com/ . Ajánlom nektek, hogy látogassátok meg ezt az oldalt és élvezzétek a játékot, mert ezen az oldalon vannak a legjobb nyerőgépek, amiket valaha is játszottam! Viszlát, és sok szerencsét.
VálaszTörlés