Olyan gyönyörű, sovány csülköt kaptam a piacon, hogy
felhívás volt keringőre J
Gyorsan elmentem a kedvenc káposztásomhoz is és vettem 1 kg enyhén savanyított
szálas káposztát. Enyhén füstölt mangalica szalonnám volt még otthon, hagymán,
fokhagymán, borsféléken és babérlevélen kívül nem is kellett más a boldogsághoz
és egy jó kis komótosan készült ropogós bajor csülökhöz savanyú káposztával J
Hozzávalók 2-3 adaghoz
1 nagyobb, sovány bőrös hátsó csülök
1 kg enyhén savanyított szálas káposzta
5 dkg mangalica kolozsvári szalonna
1 fej vöröshagyma
1 fej fehér hagyma
1 fej fokhagyma
10 szem fekete bors
3 szem szegfűbors
3 babérlevél
2 evőkanál Himalája só
A csülköt alaposan lesikáltam, mély cserépbe raktam,
felöntöttem a cserép 2/3-ig hideg vízzel. Hozzáadtam a csak külső héjától
megfosztott, felül kereszt alakban bevágott vöröshagymát, 2 gerezd kivételével
a megtisztított fej fokhagymát, borsokat, 2 babért, sót. A cserepet alufóliával
szorosan befedtem és rátettem a cserépedény fedelét.
160 C fokra előmelegített sütő aljába tettem a cserepet és
óránként a csülköt megforgatva összesen 4 órán át pároltam légkeverésen.
Az utolsó fordításnál kimertem a csülök párolólevéből 2-3
dl-t.
Az utolsó forgatás után előkészítettem a káposztát.
A mangalica szalonnát felkockáztam és mély fazékban félig
kisütöttem a zsírját. Hozzáadtam a vékony fél karikára vágott fehérhagymát és
megdinszteltem. Hozzáadtam a két gerezd zúzott fokhagymát és végül az előre
kissé átmosott és nagyon alaposan kinyomkodott szálas káposztát.
A káposztát folyamatos keverés mellett kissé megpirítottam,
majd hozzáadtam a csülöklevet és fedő alatt előpároltam. Nem kell teljesen
megpárolni, mert még a csülökkel együtt megy vissza a sütőbe.
Végül levettem a fedőt és magas hőn elpárologtattam a
maradék levet alóla.
Egy másik, alacsony peremű cseréptálba kanalaztam a
káposztát, majd két lapáttal óvatosan átemeltem a közben puhára párolt csülköt
úgy, hogy a húsos fele kerüljön alulra.
Közben 220 C fokra bemelegítettem a sütőt és betoltam a
csülköt a káposzta ágyon a sütőbe, közepes bordamagasságra.
A csülök párolólevét leszűrtem és hagytam ülepedni, hogy a
tetejéről le tudjak merni úgy egy dl zsírosabb levet, mert ezzel akartam
kenegetni sütés közben.
Úgy 15-20 percenként szilikon ecsettel megkenegettem a
csülök bőrét és hagytam, hogy pirosra, ropogósra süljön a bőre. Úgy 50-60 perc
alatt sült körbe.
Ahogyan a káposztára folyt a csülök kiolvadó zsírja valami
fantasztikusan bebalzsamozta a sült-párolt savanyú káposztát.
A csülök bőre egészen vékonyra és fantasztikusan ropogósra sült,
míg belül puha, omlós és ízes lett a párolástól. Viszont, a hosszadalmas
cserépben történő párolástól teljesen épen maradt a hús textúrája, nem lett főtt
hús belőle, nem roncsolódtak a rostok.
Mondjam azt, hogy tökéletes lett? Nos, igen! J
Örülök,hogy írtál😊
VálaszTörlésKi fogom próbálni
Én is örülök :)
VálaszTörlésRemekeltél, ez látványra is fantasztikus!!! Én többnyire elektromos kuktában klszítem, de az nem lesz ilyen csábító sült-színű, bár omlós, finom, szinte tökéletes és szintén jó sok fokhagymával szeretem :)
Ezt a kaját ettem Fertőszéplakon a Polgármester vendéglőben. Akkora volt az adag, hogy a maradékot becsomagoltattam, s még kétszer jóllaktam belőle, pedig köztudott, hogy "beles" vagyok.
VálaszTörlésMost sütom a csülkot meg a kaposztat jo recept
VálaszTörlésAs stated by Stanford Medical, It's really the one and ONLY reason women in this country live 10 years longer and weigh 19 kilos less than us.
VálaszTörlés(By the way, it has totally NOTHING to do with genetics or some secret-exercise and EVERYTHING to "how" they eat.)
BTW, What I said is "HOW", not "what"...
Tap on this link to uncover if this easy test can help you unlock your real weight loss potential
Nagyon jól hangzik!
VálaszTörlésHolnap próba!
Nagyon finom lett!
VálaszTörlésNagyon finom lett.Érdemes kipróbálni!
VálaszTörlés