Kérdés, hogy mit vagyunk hajlandóak „beáldozni” alkalomadtán azért, hogy valamit tökéletesen készítsünk el.
Az esetek többségében előpárolom a csülköt rövid, ízes
főzőlében, majd cserépben vagy tepsin a krumplival pirítom össze. Mondhatom,
hogy nagyszerű mindig az íz összhatás, a csülök puhára fő, a puhára párolt bőr szépen
megpirul, a krumpli is alatta többnyire szépen megsül.
Igaz, nagyon ügyelni kell, hogy csülök alatt a krumpli ne
ázzon el, illetve elég jól be kell lőni a főzési, pirítási időket ahhoz, hogy
egyszerre és tökéletesen készüljön el az étel.
Az előfőzéssel sok időt nyerek, a főzőléről nem is beszélve,
amit levesekhez használok fel. Talán a csülök alaplevet (nem füstölt alapléról
van szó) szeretem a legjobban leves alaplének, krumpli, bab és gombalevesekhez.
Tényleg csodaszép, sovány, tiszta hús csülköt kaptam, szépen
meghagyott bőrrésszel (gyakran találkozom mostanában azzal, hogy a zsíros
részeket eltávolítják a csülökről az értékes bőr egy részével együtt, de jó tudni azt,
hogy jobban járunk az egészben hagyott csülökkel, mert a csülök többi része is
zsírosabb lesz, ha már előre lekanyarintották róla a „fölösleget”, így
pontosabban tudunk választani, ha eredeti mivoltában látjuk a csülköt).
Úgy döntöttem, hogy most egy hagyományos verziót készítek
el, és igyekszem a csülöksütést és pékné módra történő továbbkészítését a már
ismeretes „buktatók” kiküszöbölésével a lehető legtökéletesebben véghezvinni.
Szerintem sikerült.
A
csülköt bepácoltam. Nagyon egyszerű pácot készítettem: 5-6 nagy gerezd
fokhagymát átnyomtam és elkevertem egy evőkanál sóval. Amikor
megtaknyosodott, elkevertem ½ evőkanál frissen tört köménnyel és
egy teáskanál frissen őrölt vegyes borssal.
A 1,5 kilós csülök bőrét
hosszában bevagdostam és kívül belül (a csontnál és a csülökhús
rétegződéseinél is alaposan kentem a pácból) majd lefedve pácoltam a
csülköt 5-6 órán át, ami egy éjszaka is lehet. Ne hagyjuk el ennél a
pácnál a sót, hiszen az egészben hagyott csülök nem fog kiszáradni, viszont, ha nem pácoljuk
sóval, akkor az értékes húsos részek ízetlenek lesznek.
Cserépbe tettem a csülköt, ráöntöttem fél liter sört, hozzáadtam egy négy cikkre vágott vöröshagymát és két kisebb babérlevelet.
Cikkekre vágtam 1,5 kg sárga krumplit és 4 sonkahagymát (már lehet kapni sonka és mogyoró hagymából is háztájit a
piacon), a csülök főzőlevének zsírosabb tetejéből rámertem keveset,
átforgattam, NEM fűszereztem, és betoltam a közben 200 C fokra felmelegített sütőbe, felső bordamagasságra. A csülök a másik cserépben
alulra került, és külön cserépben ugyan de a krumplivak egyszerre továbbkészült.
Fél óra múlva a csülköt kivettem a sütőből és a krumplit középső bordamagasságon sütöttem tovább, 1-2 szer átforgattam, hogy egyenletesen előpiruljon a végső egyesítés előtt.
Úgy 20 perc múlva kiemeltem a csülköt a cserépből, ekkor már omlott le csontról. 6-8 darabra felvágtam.
A szaftját leszűrtem és
kéznél hagytam, hogy ezzel még meglocsolhassam a piruló csülökdarabokat.
A már pirult krumplit sóztam, borsoztam, átforgattam és bőrével lefelé a csülökdarabokat elhelyeztem rajta.
20 perc után a csülökdarabokat bőrével felfelé fordítottam és addig pirítottam200 C fokon, amíg a bőre
tökéletesre nem pirult. Úgy 15 percenként megcsorgattam a visszamaradt
szaftjával, de csak óvatosan, hogy a krumpli ne ázzon el a fölösleges
folyadéktól.
A visszamaradt, leszűrt pecsenyelevet serpenyőben sűrítettem és a kész csülökhöz kínáltam.
A már pirult krumplit sóztam, borsoztam, átforgattam és bőrével lefelé a csülökdarabokat elhelyeztem rajta.
20 perc után a csülökdarabokat bőrével felfelé fordítottam és addig pirítottam
A visszamaradt, leszűrt pecsenyelevet serpenyőben sűrítettem és a kész csülökhöz kínáltam.
Összességében 7,5 óra alatt
készült el a csülök, éppen vacsorára, ahogyan terveztem.
A csülök fantasztikusan ízletes,
omlós, a bőre pedig ropogós lett. Nem lett gumis, vagy kemény, minden falatja
élmény volt. A krumpli ugyanígy belül omlós, kívül kellően pirult volt. Nem
ázott el, nem esett szét, a kíméletes elkészítésnek köszönhetően, éppúgy, mint
a csülök sem.
Mind ízében, mind állagában, mind
esztétikailag úgy érzem tökéletes csülköt sütöttem.
Azt hiszem, hogy legközelebb
akkor kerül csülök terítékre, ha lehetőségem lesz ezzel a módszerrel
elkészíteni.
Káposztasalátát kínáltam mellé, édeset, ropogósat!
A férjemnek meg sem merem mutatni ezeket a fotókat... :))))
VálaszTörlésA receptet viszont mentem, és egyszer meglepem vele.
:)) Biztos siker! :)
TörlésSzia! Füstölt csülökből is meg lehet csinálni a fenti finomságot? Ha nem, akkor füstöltből mit ajánlasz, milyen étel? Válaszod előre is köszönöm :)
VálaszTörlésTudom, elkéstem egy pár hónapot... :) A füstölt csülök nem jó sütve, még ha előre meg van főzve akkor sem. A füstölés lényege, hogy a hús a lehető legtöbb nedvességét elveszítse, ezáltal tartósítva azt. (Mondjuk ez manapság nem jellemző a bolti, egyenletesen világosbarna, gyorsérlelt csülkökre!) Éppen a füstölés miatt, nagyon száraz (nyögvenyelős), szálas lesz az egész. (Próbáltam!) Füstölt csülök vagy simán főzve, még sóletbe (pl.: római tálba), bab, lencse főzelékbe vagy levesbe az igazi. Vagy még esetleg főzve, majd cipóba sütve, tormával.
Törlésmegcsináltam,istenkirály köszönöm,imádom
VálaszTörlésKellett nekem ezt most éjjel 3-kor elolvasni?
VálaszTörlésMegyek kifosztom a hűtőt :)
Nagyan,de nagyon szeretném,ha megírná nekem Kedves,hogy melyik Bp.-i piacon vásárol mogyoróhagymát.Üdvözlettel:Vattay Dénes. dvatta@gmail.com
VálaszTörlésÜnnepi menünek tökéletes!!
VálaszTörlésAzért egy receptben leírni azt, hogy "megtaknyosodik"... Mit mondjak, nem a legszerencsésebb megfogalmazás. :(
VálaszTörlésKülönben tetszik a recept, és ma vszleg meg is csinálom. :)
Azért egy receptben leírni azt, hogy "megtaknyosodik"... Mit mondjak, nem a legszerencsésebb megfogalmazás. :(
VálaszTörlésKülönben tetszik a recept, és ma vszleg meg is csinálom. :)
ugyes vagy buzikam!
VálaszTörlésMost talaltam meg ezt a nagyon guszta csülök receptet olvasás kozben meg a nyálam is összefutott a számban.
VálaszTörlésHamarosan meg is alkotom remelem sikerul
Iğdır
VálaszTörlésAdana
Karabük
Diyarbakır
Antep
ZNH
Ankara
VálaszTörlésVan
Hakkari
Edirne
Yozgat
XZ5İAE
düzce
VálaszTörléssakarya
tunceli
van
bayburt
2Wİ26E
89291
VálaszTörlésYalova Lojistik
Antep Parça Eşya Taşıma
Aydın Evden Eve Nakliyat
Van Parça Eşya Taşıma
Muğla Parça Eşya Taşıma
5FDE6
VálaszTörlésmobil sohbet bedava
mobil sohbet
samsun sohbet chat
Adana Chat Sohbet
mobil sohbet odaları
afyon rastgele görüntülü sohbet uygulamaları
çanakkale telefonda sohbet
Amasya Goruntulu Sohbet
amasya canli goruntulu sohbet siteleri
034E0
VálaszTörlésKripto Para Madenciliği Nedir
Coin Kazanma Siteleri
Dlive Takipçi Satın Al
Bitcoin Oynama
Coin Nasıl Üretilir
Twitch İzlenme Hilesi
Dxgm Coin Hangi Borsada
Binance Referans Kodu
Xcn Coin Hangi Borsada
rgtryhgtfretreytryy
VálaszTörlésشركه مكافحه حشرات بالاحساء
gtjhtyj
VálaszTörlésشركة صيانة افران بجدة
عزل اسطح بالجبيل tSc7eIXO40
VálaszTörlésشركة تسليك مجاري بالهفوف w0MG8HXMtm
VálaszTörlésشركة صيانة افران بعنيزة 1G3y7eqZjL
VálaszTörlés