Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. február 4., szombat

„Route 66” tojásrántotta








A történet az, hogy, úgy 15 éve, amikor a Route 66 gyorsétterem/söröző megnyitott, akkor időnként elmentünk vasárnap délelőtt ide reggelizni.
Érdekes, hogy Magyarországon nem divat étteremben/bisztróban/ kávézóban reggelizni, pedig Istenem, milyen nagyszerű dolog!
Párizsban nem győztem betelni azzal, amikor a szemközti sarkon lévő bisztróban kikértem a leggazdagabb reggelit, ami az étlapon szerepelt. A szó minden értelmében.
Kaptam egy ropogós frissen sült mini bagettet kettévágva és  mézsárga házi vajjal megkenve, ham & eggs-t 3 tojásból, egy könnyű és ropogós croissant lekvárral, 3 dl frissen facsart narancslevet, zöldteát mézzel és friss citrommal. Igaz, amikor ez történt, akkor éppen várandós voltam a kisfiammal és már félidőn is túl voltam, úgyhogy fékezhetetlen volt az étvágyam.
Minden esetre az energiaforrás rendben volt, mert első ízben másztam meg gyalog a Notre Dame harangtornyát. A kisfiam pedig 4.535 gramm súllyal született. 

Visszatérve, mindketten látástól mikulásig dolgoztunk a férjemmel, még szombaton is, úgyhogy volt, hogy vasárnap reggel összenéztünk az ágyban, és szavak nélkül is értettük egymást, hogy összekapjuk magunkat és a Route 66-ban reggelizünk.
Már nem emlékszem a többi ételre pontosan, de nem volt rossz a konyha, egy biztos, hogy én vasárnap reggelire mindig csak egyfélét kértem, egy gazdag tojáslepényt.
Sajnos nincs fent az étlap az interneten, úgyhogy nem tudom megnézni, hogy Texas, vagy Buffalo, vagy milyen más módra készült ez a lepény, de minden benne volt, amit már akkor is kedveltem: bacon, piros húsú paprika, paradicsom, hagyma, sajt, omlett körítésben.

Mostanában a baszk rántotta volt az egyik hasonló, kedvenc, reggeli tojásétel itton. Készítettem nem olyan régen egy válogatást is a reggeli tojásos kedvencekből. Itt lehet bepillantani a receptekbe.
Ez esetben viszont, amikor késői reggelihez készültem a férjemmel, felrémlettek a régi élmények.

Két személyre készítettem, így esélyem sem volt arra, hogy tekercsként összeálljon, úgyhogy egyszerűen rántotta készült belőle.

Összevágtam a hozzávalókat: húsos füstölt szalonnát, kaliforniai paprikát, zöldpaprikát, fehérhagymát, paradicsomot, valamint volt egy kis gombaszáram, amit úgy döntöttem, hogy most felhasználok. Gouda sajtot durvára reszeltem és 7 tanyasi tojást egy kevés sóval éppen csak elhabartam.

Olívaolajon megsütöttem a szalonnát, majd minden zöldséget egyszerre hozzáadtam. Frissen őrölt borssal fűszereztem. Kevés ideig pirítottam, majd felöntöttem a tojással. A sajtot eloszlattam rajta, és lassú tűzön vártam, hogy megszilárduljon a tojás. Ekkor egy kicsit átforgattam és feltálaltam. 











Megszórtam egy kevés zsenge petrezselyem rüggyel.


Az utolsó 4 szeletet a félbarna svájci gyökérkenyeremből megpirítottam és ezzel tálaltam.
 Nosztalgikus reggeli volt. Tele színekkel, friss ízekkel, tartalommal és egyszerűséggel.

Jó – vasárnap – reggelit mindenkinek! :)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails