Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. február 13., hétfő

Ízorgia egyszerűen: érlelt sonka, meleg alma-brie kanapé gyökérkenyéren
A hétvégét Erdélyben töltöttük, indulás előtt dobtam össze ezt az egyszerű, de annál ízletesebb szendvicset, hogy ne éhezzünk meg az út feléig. Számtalan élménnyel tértünk haza, de erről külön bejegyzésben mesélek.

A „zsebes” tarja pecsenyéhez vásárolt alapanyagokból maradt ki néhány szelet érlelt sonka és néhány deka brie sajt. Ahogyan benéztem a hűtőbe, azonnal tudtam, hogy ebből készítek harapnivalót.

Ezek az alapanyagok kívánnak valamilyen hozzáillő gyümölcsöt is, ez esetben almát találtam hozzá a készletemben. Bemutattam már néhány igazán jó megoldást érlelt sonka-brie-gyümölcs összefüggésben, ezekben az esetekben a kenyérféle elmaradt.

Körte és brie cikkek Serranoba göngyölve akácmézzel, pirított mandula morzsával


Mézédes füge spanyol kecskesajttal, Serranoba göngyölve


Egyszerű, de különleges előétel vagy reggeli - könnyű ebéd vagy vacsora: körte és brie cikkek érlelt sonkábanMost szendvicsre szavaztam, amihez olívabogyós gyökérkenyeret szeleteltem. Ha éppen szárított paradicsomos vagy zöldfűszeres, vagy sütőtökös gyökérkenyerem lett volna, az is éppen megfelelő lett volna ehhez a szendvicshez, de még az egyszerű, dúsítás nélküli paillasse is akár félbarna, akár kovászos, akár dagasztás nélküli, „egyszerű” fajta.
Szerintem a paillasse – svájci gyökérkenyér az egyik legalkalmasabb kenyérféle az ilyen szendvicsekhez.

Két főre 6 szelet olívás gyökérkenyeret, egy almát, 8-10 dkg brie-t, 6 szelet érlelt sonkát és egy kevés friss, tejszínes krémsajtot használtam fel.
A kenyérszeleteket megkentem vékonyan a tejszínes krémsajttal, elrendeztem rajta az alma szeleteket és befedtem egy-egy szelet brie-vel. Grill programon csak addig sütöttem, hogy átmelegedjen és enyhén megolvadjon a brie.
Lazán ráhalmoztam egy-egy szelet sonkát és azonnal feltálaltam.

Egyszerűsége ellenére azért nagyszerű ez az összeállítás, mert különböző ízek és állagok találkoznak a szendvicsben: az egyik ropogós, a másik krémes, a harmadik gyümölcsös-édes, a negyedik sós. Nagyszerűen simulnak egymásba mind az ízek, mind az állagok.

Amikor feltálaltam az járt az eszemben, hogy télen is milyen nagyszerűek ezek a mediterránnak mondható falatok. 

Érdemes bepillantani szendvicseim receptjeibe, ahol számtalan mediterrán szendvics variáció is található. 
4 megjegyzés:

  1. Hű, ez nagyon jól néz ki! Nagyon guszta kis szeletkék! :)

    VálaszTörlés
  2. Jó az álmodozás... :-)))
    Most éppen ilyenről álmodom. Au canapé :-) Ez bizony nem szófa beszéd :-)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails