Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. február 6., hétfő

Házi nutellával töltött „francia” palacsinta





Annyiféle nagyszerű palacsinta töltelék létezik, de a gyerekeknél általában a kakaós vagy a csokoládés palacsinta a legnépszerűbb. Legalábbis én ezt tapasztalom magam körül.
A csokoládés verziók közül, pedig a nutellás, azaz a mogyorós csokoládékrémmel töltött. 

Ahogyan meséltem róla, már egy ideje készültem rá, hogy elkészítek egy jóféle házi nutellát, hogy a kisfiam kedvében járjak. Ez mostanában megtörtént, már be is mutattam a házi nutella receptemet:

Csokoládés mogyorókrém egyszerűen – házi nutella by David Lebovitz



Jómagam eltérő arányokkal sütöm a palacsintát, mint „megszokott”, amolyan francia palacsintát sütök, több tojással, kevesebb liszttel és olaj helyett olvasztott vajat használok.

15 palacsintához:

3-4 (tanyasi) tojás
20 dkg liszt
2 dkg (házi) vaníliás cukor
csipet só
3 dl tej
2-2,5 dl szódavíz
6 dkg olvasztott vaj

A tojásokat kézi habverővel alaposan elkeverem a cukorral és a sóval, hozzáadom a tejet, ezzel is alaposan elkeverem, majd beleszitálom a lisztet és csomómentesre keverem. Ekkor hígítom a szódavízzel, majd 2 órán át pihentetem.

Sütés előtt adom hozzá a meleg, olvasztott vajat. A serpenyőt csak az első sütéshez kenem ki vékonyan vajjal, ezt követően nem szükséges több zsiradék.

Nagyon vékony, ropogósszélű palacsinták sülnek ebből a tésztából!

Ez esetben házi nutella töltelék került bele.

Általában dupla adag készül a palacsintából különösen, ha sós palacsintát is sütök belőle. Ilyenkor csak akkor adom hozzá a cukrot, amikor a megfelelő mennyiségű sós palacsintát kisütöttem.
Gyakran tervezek pörköltfélét, ha palacsintasütésre adom a fejemet, ugyanis ennek a maradékával sós palacsintákat is töltök meg. Az édes palacsinta pedig a pörkölt, vagy a pörkölt alapú leves utáni desszert.

Egy kis tervezéssel energia befektetést spórolok meg! :)


1 megjegyzés:

  1. Nagyon ötletes ez a palacsinta megjelenítés, nem az unalmas, megszokott:)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails