A házi nutellát a kisfiam névnapjára tervezett nutellás palacsintához készítettem el néhány nappal a „nagy nap” előtt. Mivel a nutellás - francia - palacsinta már aznap bekerült a menübe, így más édességen törtem a fejemet a családi ünnepi vacsorára.
A kakaós csiga jó választásnak tűnt, nagyon szereti az egész család. Szinte mindig teszek a töltelékbe diót vagy mandulát, ez esetben pedig házi nutella került a csigákba. A házi nutella receptjét már bemutattam:
Csokoládés mogyorókrém egyszerűen – házi nutella by David Lebovitz
Néhány kelt csiga receptem:
Mandulás-kakaós kelt csiga
Kakaós csiga. Most mézzel és friss dióval
Fehér csokoládés-mandulás kelt csigák
Kelt csigatorta marcipánnal, mandulával, és amarettoval
Húsvéti menüajánlat: kakaós-mandulás kalácstorta
Nagyjából ugyanazt a tésztát dagasztottam be, mint máskor, most 10 dkg vajat megfeleztem, a fele ment a tésztába, a fele pedig a töltelékbe.
16 db közepes csigához:
30 dkg finomliszt
1,2 dkg élesztő
1 teáskanál porcukor
5 dkg nádcukor
5 dkg nem meleg olvasztott vaj
1 tojássárgája
1 csipet só
A töltelékhez:
4-5 evőkanál házi nutella
5 dkg olvasztott vaj
Az élesztőt megfuttattam a porcukorral a langyos tejben. Összeállítottam a tésztát a hozzávalókból, 10 percig könnyedén dagasztottam a puha, de rugalmas és igazán selymes tésztát. Úgy 45 perc alatt duplájára kelesztettem ruhával lefedett kelesztőtálban.
Kinyújtottam a tésztát 3 mm magasra, téglalapformára.
Közben elkészítettem a nutellás krémet. A vajat megolvasztottam, elkevertem a nutellával. Betettem a hűtőbe 15 percre, míg elkezdett dermedni, ekkor lapáttal egyenletesen elkentem a tészta tetején és feltekertem.
Az így kapott rudat 2 cm vastag korongokra vágtam és a vágott felükkel felfelé – a közepét kissé kifelé nyomva – sütőpapírral bélelt tepsire raktam jókora távolságra egymástól, mert még alaposan megnőnek az utolsó kelesztés és sütés alatt.
Amikor vágom a rúdból a 2 cm-enként a korongokat, akkor minden egyes szelet után vizes ruhával megtörlöm a vastagpengéjű kést, hogy ne maszatolja össze a következő csigát.
Ez a tészta nem olyan lágy, így jól lehet vele dolgozni. A krém szinte dermedt állapotban kerül a tésztára, így szépen egyben van és könnyebb vele dolgozni. Mindössze a kés pengéjét kell „tisztán” tartani!
20 perc elteltével betettem az első tepsi csigát. 15 perc múlva meglocsoltam őket egy-egy evőkanál vaníliás tejjel, majd még 5-7 percre visszatoltam a sütőbe.
A második tepsi sütnivaló nálam mindig 1-2 perccel rövidebb ideig sül.
15 perc hűlés után frissen, melegen fogyasztható. Aznap a legfinomabb, ezért nem készítek kétnapi adagnál többet. Inkább dagasztok néhány nap múlva egy újabb adag kelt tésztát.
Finom és mutatós lett. A nutellás verzió is sikert aratott.
A többi vacsorafogás is mind a kisfiam kedvére készült, Kentucky csirkemell és káposztasaláta, BBQ csirkeszárny, és tökéletes, fűszeres-ropogós burgonyachips volt a menü. Nagyszerűen éreztük magunkat, és alaposan bevacsoráztunk.
Annyira jól néznek ki! Tetszenek az elkészítési fázisfotók is. Na és a házi nutella... a kisfiad biztos jóízűen falatozza. :)
VálaszTörlésZseniálisan méltattátok kiskorút!!! A nutellát is megcsodáltam, köszi!
VálaszTörlés