Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. február 15., szerda

Rakott krumpli spanyol módra: baszk rántottával rakott krumpli, juhsajttal, füstös paprikával






Tulajdonképpen egy „ügyes fogással” kereszteztem a rakott krumplit és a spanyol torillát, ráadásul még a baszk rántottát is „belekevertem” a dologba.
A mi parasztrántottánkba is kerül krumpli, szerintem a tojás-krumpli összefüggés mesés íz élmény, különösen, ha friss zöldségek és szalonna vagy kolbász is kerül bele.

Már mutattam be spanyol tortillát, hiszen nagy családi kedvenc, amikor hirtelen szükséges valami finom, de egyszerű főtt ételt összedobnom, olyankor azonnal főszerepet kap. Baszk rántottából is nem is egyfélét.

Arról is írtam már, hogy szenvedélyesen rajongom a spanyol konyháért (itt és itt), szerintem számtalan hasonlóságot mutat a magyar konyhával, így szívesen keresztezem is. Ha így vesszük, akkor modern megfogalmazással ez egy fúziós étel. Minden esetre mérhetetlenül egyszerű az elkészítése, és nagyon finom.
Aki kedveli az olasz, az ázsiai vagy az indiai konyhát, az általában beszerez alapkészletet – fűszereket, sajtokat, más jellemző alapanyagokat - az ételek készítéséhez. Így vagyok én a spanyol konyhával is, bár hozzáteszem, kevesebb kurrens alapanyag beszerzése szükséges, mint gondolnánk.

Szinte egész Spanyolországot bejártam már, amikor tehetem, ellátogatok valamelyik szegletére. Ilyenkor sohasem hagyom ki, hogy hozzak egy-egy doboz spanyol füstös paprikát – Pimentón de la Vera. Van belőle édes, félédes és csípős, én az édeset használom előszeretettel. Természetesen magyar fűszerpaprikát is használhatunk helyette, de ez esetben a füstös íz nem jelenik meg az ételben.
A híres spanyol kolbász, a chorizo néhány fajtája kapható például a Metroban is, de nem érdemes lemondani egy-egy egyszerű spanyol étel elkészítéséről, mert nincs éppen chorizo készleten, jó minőségű magyar paprikás kolbásszal nyugodtan helyettesíthetjük.
A spanyol Manchego és Idiazabal sajt igen finom, és legalább annyira híres. Amikor tehetem, hozok egy-egy nagyobb darabot, de a Metroban Manchego sajthoz is hozzá lehet jutni.
Most éppen nem volt Manchego sajtom, így Pecorino Romanoval helyettesítettem, mely ugyancsak egy fantasztikusan finom juhsajt, csak éppen olasz eredetű. Ebből is látszik, hogy az összeillő ízek és alapanyagok összehozása csak találékonyság kérdése. Nem érdemes feladni!

Úgyhogy mindenképpen készítse el az ételt nyugodtan az is, akinek magyar fűszerpaprikája, paprikás kolbásza és valamilyen finom kemény vagy félkemény juhsajtja van kéznél, nem előfeltétel az eredeti spanyol alapanyag.

Hozzávalók 4 adaghoz:

4 db nagy Agria krumpli sós vízben, héjában főzve
8 (tanyasi) tojás
2 újhagyma felkarikázva
1 kápia paprika vagy fél kaliforniai kisebb kockára vágva
1 paradicsom, aminek lehúztam a héját kisebb darabokra vágva
10 dkg chorizo vagy jó minőségű magyar paprikás kolbász apró kockára vágva
Só, frissen őrölt bors
2 evőkanál olívaolaj

Finomra reszelt juhsajt (jelen esetben pecorino) és (füstös) fűszerpaprika a szóráshoz.

A krumpliról még melegen lehúztam a héját. A cseréptálat olívaolajjal kikentem és a krumpli felét vékony karikára vágva leraktam. Sóztam, meglocsoltam egy kevés olívaolajjal.
A tojást elhabartam, sóztam, borsoztam. A zöldséget magas hőfokon, serpenyőben enyhén átpirítottam 1 evőkanál olívaolajon. Külön serpenyőben, kevés olívaolajon éppen csak átpirítottam a kolbászdarabokat. A zöldséget és a kolbászt is az elhabart tojáshoz adtam. Így gyakorlatilag baszk rántottát kaptam nyers tojással.

Ráöntöttem a lerakott krumplira, majd befedtem a krumpli másik felével. Sóztam, meglocsoltam kevés olívaolajjal, majd juhsajtot reszeltem rá és megszórtam a füstös fűszerpaprikával.

180 C fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt sütöttem készre a rakott krumplit, amíg a sajt megpirult, a rántotta megszilárdult, és összesimult a krumplival. 
























Színes, ízletes, házias étel kerekedett ki belőle. Szeretem az ilyen hirtelen ötlettől vezérelve kikerekített ételeimet. Mindig sikeresek!
Jó néhány rendhagyó rakott krumplit mutattam már be, azt hiszem érik e téren is egy receptválogatás. Addig is érdemes körülnézni az oldalon rakott krumpli témában is!

Spanyol ihlettől vezérelt ételeimet itt, tapas ételeimet pedig itt gyűjtöm. 








4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta ez az egytálétel és bizonyára finom is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az! Nagyon szeretem a spanyol íz kombinációkat! :)

      Törlés
  2. Ibérian stuffed potatoes...

    A Wikipédia ugyan nem ismeri - de nekem bejön :-)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails