Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. február 26., vasárnap

Rusztikus húspástétom – szendvicskrém - maradék sült húsból, hagymás gyökérkenyérrel











Hétvégén tyúklakoma volt nálunk, egy majdnem háromkilós tyúkot nem eszünk meg a vasárnapi ebéd alkalmával. Még akkor sem, ha az aprólék a levesben elfogy, de egy egész, ropogósra sült tyúk kifog a gyomorkapacitásunkon.
Már előre gondolkodtam és vasárnap este összeállítottam a dagasztás nélküli gyökérkenyér tésztáját, hogy hétfőn reggel kenyeret sütök. Sült hagymás pain paillasse lett belőle. 








Arra spendíroztam, hogy a sült tyúk maradékából húspástétomot készítek, amit másnap a frissen sült kenyérrel kínálok fel. Már vasárnap este nekiálltam, hogy másnap már ne is kelljen bibelődnöm vele, illetve érjenek össze az ízek.

Semmiképpen nem akartam túlbonyolítani a pástétomot, mégis nem valami átlagosat készíteni. Arra gondoltam, hogy néhány csipet fűszer lesz ebben a segítségemre, minthogy mindenfélét a pástétomba keverjek.
A receptben utalok arra, hogy amennyiben sertés vagy marhasült maradékunk van, akkor milyen fűszerezést alkalmazhatunk.

Végül egy felsőcomb és egy fél mellehúsa maradt, természetesen tyúkra méretezve. A ropogós bőrét lehúztam és elropogtattam pástétomkészítés közben. A színhúst apróra vágtam.

Hozzávalók:

1 felsőcomb és egy fél sült tyúkmell bőr nélkül, apróra vágva
1 közepes fej lilahagyma apróra vágva
4 dkg vaj
2 keményre főzött tanyasi tojás finomra reszelve
1 evőkanál házi majonéz
1 evőkanál tejszínes sajtkrém (lehet akár mascarpone, medve sajtkrém, vagy Philadelphia)
1 finomra őrölt nagyobb szem szegfűbors
½ teáskanál morzsolt kakukkfű
só, frissen őrölt színes bors keverék
ízlés szerint mustár, én most elhagytam

A hagymát vajon dinszteltem a kakukkfűvel. A tapasztalatom az, hogyha a kakukkfüvet közvetlenül a vajhoz adjuk, akkor teljesedik ki legjobban az aromája. Hozzáadtam az apróra vágott sült húst, fűszereztem sóval, frissen őrölt színes, és szegfűborssal. Lehúztam a serpenyőt a tűzről, amikor hűlt kicsit, akkor keverőtálba tettem és hagytam, hogy teljesen kihűljön a hagymás-húsos ragu.

Amikor meghűlt, hozzáadtam a többi hozzávalót és alaposan elkevertem. Hűtőbe tettem, hogy összeérjenek az ízek.








A pástétom különleges ízét és illatát a szegfűbors-kakukkfű fűszerpárosítás adta. A lényeg, hogy a fűszerezéssel ne essünk túlzásba.
A házi majonéz olyan selymessé tette a pástétomot, hogy én még mustárt sem tettem bele, annyira kellemesnek éreztem az összhangot.
Gina csodás tojásaitól fantasztikus színt kapott mind a házi majonéz, mind a pástétom! Mondani szoktam volt, először a szemünkkel ízlelünk, és ez ebben az esetben is nagyon rendben volt.

Ha sertéssültünk van maradék, akkor a kakukkfüvet egyszerűen cseréljük le frissen őrölt korianderre és köményre. Ha marhasültünk, akkor morzsolt majoránnára. Fenti hozzávalókból más sült maradékkal is elkészíthető. A sertés és marha húspástétomból ne hagyjuk ki semmiképpen a mustárt!

Természetesen nem csak ez a húspástétom készült, hiszen két csodás - diós és sült hagymás - gyökérkenyeret is sütöttem, úgyhogy szolgálok még néhány egyszerű, mutatós, és finom pástétommal/szendvicskrémmel!







Érdemes bepillantani korábbi szendvicseim és szendvicskrémeim receptjeibe, itt. 

1 megjegyzés:

  1. Nagyon szuper recept a maradék malacsülttel fogom megcsinálni,köszi a receptet!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails