Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. január 23., hétfő

Ínycsiklandó ebéd 15 perc alatt: ementális-tejszínes szélesmetélt kakukkfüves pirított csiperkével







Az úgy történt, hogy hozzájutottam egy kiló friss, világos csiperkéhez. Nagyon örültem neki, mert nagyon szeretem a gombát. Mindenféle gombát. Számtalan gombás ételrecept van az oldalon, így ezt le sem tagadhatnám. Gombaszezonban, csak úgy tobzódok.

Jelen esetben ezzel a kiló, friss és ropogós világos csiperkével is rettentően boldog voltam, már reggel ráhangolódtam gondolatban a könnyű és egyszerű tésztaételre, amit ebédre akartam összedobni.
Valahogyan most nem annyira az olaszos íz összefüggések inspiráltak, mindenáron a kakukkfű tolakodott be a gondolataimba és egyszerűen le is cövekelt.
Ehhez választottam sajtot is, ementáli vagy ementáli típusú sajtom gyakran van készleten, így ez sem fogott ki rajtam.
Érdekes, hogy még egy íz jelentkezett be „tudat alatt”, amikor a gomba, az ementáli és a kakukkfű összefüggés már biztos volt, és ez a füstölt íz. Nem, nem harsogóan, csak annyira, hogy még egy csöppnyi csavar legyen az ízekben. Nos, így állt össze bennem ez a recept.


Hozzávalók 3-4 adaghoz:


50 dkg világos csiperke közepesen vastagra szeletelve
12 dkg sonkahagyma apróra vágva (2-3 kisebb)
2 gerezd zúzott fokhagyma
4 dkg vaj
1-2 teáskanál kakukkfű
1 dl fehérbor
2,5 dl habtejszín
10 dkg ementáli sajt finomra reszelve
8 dkg enyhén füstölt sajt finomra reszelve
1 merőkanálnyi a tészta főzőlevéből
só, frissen őrölt bors

20 dkg 8 tojásos szélesmetélt
2,5 liter víz
1 evőkanál tengeri só

Egy marék zsenge petrezselyem rügy a tálaláshoz.

A vajon megdinszteltem a hagymát, majd hozzáadtam a fokhagymát és a kakukkfüvet. Még dinszteltem 1-2 percig, majd hozzáadtam a gombát és együtt pirítottam a ragut. 
Amikor levet eresztett (még nem sóztam!) hozzáadtam a fehérbort, és élénk tűzön addig pároltam, amíg a leve többsége elpárolgott. Sóztam, borsoztam, felöntöttem a tejszínnel és forrpontig hevítettem, de nem forraltam. 
Ekkor hozzáadtam a sajtokat és közepes tűzön hagytam, hogy felolvadjanak a mártásban. Közben kifőztem a tésztát, melynek főzőlevéből adtam egy kanállal a tejszínes-sajtos gombához. Közepes tűzön addig rotyogtattam, amíg teljesen összeállt a gombás mártás és ekkor hozzáadtam a frissen kifőtt, forró tésztát.















Elkevertem és feltálaltam. Zsenge petrezselyem rügyekkel díszítettem, ízesítettem.

Nagyszerű, egyszerű ebéd volt. Szívből ajánlom kipróbálásra! 






Olaszos ihletésű ételeimet itt gyűjtöm. 

2 megjegyzés:

  1. "Nagyszerű, egyszerű ebéd volt."

    :-((( Megint lemaradtam :-P Ez a múlt idő nem tetszik :-)

    VálaszTörlés
  2. Rendszeresen készítem én is, csak kakukkfű helyett bazsalikomot és snidlinget szoktam belerakni. Tényleg nagyon finom, és olyan guszták a fotók, hogy én is megkívántam ebédre :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails