Az ihletadó keftedes – görög fűszerezésű fasírtgolyók – voltak, és olyan finomra sikerült, hogy másnapra is húsgolyókat terveztem vacsorára:
Keftedes - nyárson sült görög fasírtgolyók (tojás és lisztmentesen.) Lepénykenyérrel, tzatzikivel
Egészen hasonlóan készítettem el a sis köftét is, ami a nyárson sült keftedes török változata. A fűszerezésen és a szószon változtattam, a kenyérlepényt „megtartottam”. Még terveztem valami salátafélét, végül a „majdnem coleslaw”-ként bemutatott káposztasaláta készült a török ételhez:
Majdnem coleslaw – (amerikai) káposztasaláta házi majonézzel, egyszerűen
A hús fűszerezéséhez baharatot kevertem, amit nem olyan régen használtam egy keleti birkaragu elkészítéséhez, és mondhatom, igen csak jól szerepelt.
Keleti – Baharat - fűszerezésű gombás birkaragu vaníliás francia palacsintametélt-ágyon
A baharat fűszerkeverék receptjét is bemutattam már:
Házi fűszerkeverékek, fűszerpácok 1. rész: fajitas, cajun, gyros, baharat, Kentucky, tandoori
A keftedeshez használt gyros fűszerkeverék receptjét is ebben a bejegyzésben mutattam be.
Természetesen a bárányhús lenne a legideálisabb, az eredeti változat szinte mindig bárányból vagy birkából készül (illetve borjú vagy marhahúsból).
Beszerzési okokból azonban sertéshús és marhahús keverékéből készítettem.
½ kg darált sertéshús (lehet egy kicsit zsírosabb a grillezés miatt)
½ kg sovány darált marhahús (nyak, tarja stb.)
20 dkg fehér vagy vöröshagyma finomra reszelve
2 evőkanál baharat fűszerkeverék
2 evőkanál snidling
2 evőkanál petrezselyem
1 evőkanál finom tengeri só (ízlés szerint)
6 adag búza lepénykenyér (az alaprecept másfélszerese)
2 evőkanál ketchup
½ teáskanál tört chili
A húsmasszát összeállítottam és hűtőben pihentettem egy órán át. Diónyi golyókat formáztam belőle és nyársra húztam. Tálcára rendeztem, fóliával betakartam és még egy órára visszatettem a hűtőbe.
Olívaolajjal kikent tepsire rendeztem és grill programon 30-40 perc alatt megsütöttem. Mielőtt betettem a sütőbe megspricceltem a húsgolyókat kevés olívaolajjal. Félidőben egyszer megforgattam.
A tejfölt alaposan elkevertem a ketchuppel és a tört chilivel és behűtöttem néhány órára. Egyébként ezt a szószt szoktam gyroshoz is keverni.
Elkészítettem a lepénykenyereket és melegen tartottam tálalásig. A sült húsgolyókat nyárson, a csípős szósszal, lepénykenyérrel, káposztasalátával tálaltam fel.
Még nincs vége a fűszeres húsgolyó vacsoráknak, mert harmadjára is ismételnem kellett! Hamarosan erről is mesélek majd.
Ez piszkosul jó ételnek tűnik, szerintem hétvégén neki is állok...tapasztalatok hétfőn...
VálaszTörlésTökéletes leírás megint, fotókkal illusztrálva! :)
VálaszTörlés