Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. február 27., hétfő

Egyszerű tavaszi tojássaláta (tojásos szendvicskrém) hagymás gyökérkenyérrel








Akik rendszeresen olvasnak, láthatják, hogy most reflektorfénybe kerültek nálam a tojásos ételek. Nem szándékos, de éppen felfoghatjuk úgy is, hogy már készülődök a húsvétra ételekkel, ötletekkel.
Az ezt megelőző időszakban kevesebb volt nálam a tojásos étel, illetve most valóban nagyszerű, tanyasi tojás áll a rendelkezésemre, így maguktól jönnek a lehetőségek egyre, másra.

Mostanában sok és sokféle kenyeret sütök, egyértelmű, hogy egy része valamilyen szendvicskrémmel, pástétommal kel el. A diós és hagymás gyökérkenyereim számtalanféle pástétomra, szendvicskrémre ihlettek, kettőt már be is mutattam:

Nutella házilag – most pörkölt dióval


Diós gyökérkenyér - pain paillasse természetes kovásszal, dagasztás nélkül






Rusztikus húspástétom – szendvicskrém - maradék sült húsból, hagymás gyökérkenyérrel


Sült hagymás gyökérkenyér – pain paillasse természetes kovásszal, dagasztás nélkül





A frissen kisült, ropogós kenyér elpusztítására az egyik legegyszerűbb és legfinomabb szendvicskrém a tojássaláta. Ahogyan a rusztikus húspástétomnál is kifejtettem, ezek a szendvicskrémek, pástétomok nem attól lesznek finomabbak, vagy különlegesek, hogy teletömjük sokféle hozzávalóval, sokkal inkább a friss nagyszerű alapanyagoktól és mindössze egy-két apró, „frissítő” hozzávalótól, fortélytól.

Kapribogyót mindig tartok itthon, mondhatom azt, hogy éppen a hasonló pástétomok, szendvicskrémek „frissítésére”. A tonhalkrémbe éppúgy kerül nálam, mint a körözöttbe. A szardellával – ajókával – vagyok még így, egy kevés belőle „észrevétlenül” emeli az íz élményt egy egyszerű ételben. A mértékletesség mindig a fő szempont.

Egyébként az egyik legnagyszerűbb saját receptem kapribogyóval az a selymes savanyú sertésnyelv tokány, mellyel bejutottam a Czifray versenykurzus amatőr fordulójának „döntőjébe” tokány témában.



Visszatérve, ez a tojássaláta a friss tanyasi tojástól, a házi majonézből készült tartártól és néhány szem kapribogyótól olyan friss és finom. Pillanatok alatt elkészíthető, még a házi majonéz készítésének idejét is hozzávéve. Az apróra vágott zöldhagymát nem kevertem a salátához, mert a férjem nem olyan nagy „hagymás”, inkább ízlés szerint szórtunk meg vele a szendvicseinket, már aki kért hozzá. Ez így jó megoldás.

Hozzávalók 3-4 adag tojássalátához, szendvicshez:

6 keményre főzött tanyasi tojás
2-3 evőkanál házi majonézből készült tartármártás
15 db lecsöpögtetett kapribogyó összevágva
só, frissen őrölt bors

1-2 zöldhagyma apróra vágva az utóízesítéshez, díszítéshez.
Apróra vágott csemegeuborkával is dúsítható, vagy tálaláskor hozzá kínálható. Mindkettő alapból is a salátához adható, de én most kifejezetten egy „sima” verzióra vágytam a hagymás gyökérkenyeremhez.

Kézzel is összevághatnám a tojásokat, de én találtam egy jó módszert. A tojásvágóba először kereszt, majd hosszanti irányban helyezem bele a tojást, így nagyjából egyforma darabokra tudom vágni, mindössze két mozdulattal.

Hozzáadtam a többi hozzávalót és alaposan elkevertem. Egy-két órára lehűtöttem tálalás előtt. 







Egyszerű, finom, friss reggeli, uzsonna, vacsora lett belőle. 




3 megjegyzés:

  1. ez is tervbe van véve!!! Talán már a tyúkok is rászánják magukat a tojásgyárra!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon fincsi reggelire, tetszik. :)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a receptet
    Régóta ketestem.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails