Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. február 14., kedd

Kakaós csiga - házi nutellával töltve










A házi nutellát a kisfiam névnapjára tervezett nutellás palacsintához készítettem el néhány nappal a „nagy nap” előtt. Mivel a nutellás - francia - palacsinta már aznap bekerült a menübe, így más édességen törtem a fejemet a családi ünnepi vacsorára.

A kakaós csiga jó választásnak tűnt, nagyon szereti az egész család. Szinte mindig teszek a töltelékbe diót vagy mandulát, ez esetben pedig házi nutella került a csigákba. A házi nutella receptjét már bemutattam:

Csokoládés mogyorókrém egyszerűen – házi nutella by David Lebovitz



Néhány kelt csiga receptem:

Mandulás-kakaós kelt csiga


Kakaós csiga. Most mézzel és friss dióval


Fehér csokoládés-mandulás kelt csigák


Kelt csigatorta marcipánnal, mandulával, és amarettoval


Húsvéti menüajánlat: kakaós-mandulás kalácstorta



Nagyjából ugyanazt a tésztát dagasztottam be, mint máskor, most 10 dkg vajat megfeleztem, a fele ment a tésztába, a fele pedig a töltelékbe.


16 db közepes csigához:

30 dkg finomliszt
1,2 dkg élesztő
1,5 dl langyos tej
1 teáskanál porcukor
5 dkg nádcukor
5 dkg nem meleg olvasztott vaj
1 tojássárgája
1 csipet só

A töltelékhez:

4-5 evőkanál házi nutella
5 dkg olvasztott vaj

1,5 dl cukrozott, vaníliás tej (tej házi vaníliás cukorral)

Az élesztőt megfuttattam a porcukorral a langyos tejben.  Összeállítottam a tésztát a hozzávalókból, 10 percig könnyedén dagasztottam a puha, de rugalmas és igazán selymes tésztát. Úgy 45 perc alatt duplájára kelesztettem ruhával lefedett kelesztőtálban.
Kinyújtottam a tésztát 3 mm magasra, téglalapformára.







Közben elkészítettem a nutellás krémet. A vajat megolvasztottam, elkevertem a nutellával. Betettem a hűtőbe 15 percre, míg elkezdett dermedni, ekkor lapáttal egyenletesen elkentem a tészta tetején és feltekertem.

Az így kapott rudat 2 cm vastag korongokra vágtam és a vágott felükkel felfelé – a közepét kissé kifelé nyomva – sütőpapírral bélelt tepsire raktam jókora távolságra egymástól, mert még alaposan megnőnek az utolsó kelesztés és sütés alatt.

Amikor vágom a rúdból a 2 cm-enként a korongokat, akkor minden egyes szelet után vizes ruhával megtörlöm a vastagpengéjű kést, hogy ne maszatolja össze a következő csigát.
Ez a tészta nem olyan lágy, így jól lehet vele dolgozni. A krém szinte dermedt állapotban kerül a tésztára, így szépen egyben van és könnyebb vele dolgozni. Mindössze a kés pengéjét kell „tisztán” tartani!
180 C fokra előmelegítettem a sütőt.

20 perc elteltével betettem az első tepsi csigát. 15 perc múlva meglocsoltam őket egy-egy evőkanál vaníliás tejjel, majd még 5-7 percre visszatoltam a sütőbe.

A második tepsi sütnivaló nálam mindig 1-2 perccel rövidebb ideig sül. 















15 perc hűlés után frissen, melegen fogyasztható. Aznap a legfinomabb, ezért nem készítek kétnapi adagnál többet. Inkább dagasztok néhány nap múlva egy újabb adag kelt tésztát.

Finom és mutatós lett. A nutellás verzió is sikert aratott.











A többi vacsorafogás is mind a kisfiam kedvére készült, Kentucky csirkemell és káposztasaláta, BBQ csirkeszárny, és tökéletes, fűszeres-ropogós burgonyachips volt a menü. Nagyszerűen éreztük magunkat, és alaposan bevacsoráztunk. 





3 megjegyzés:

  1. Annyira jól néznek ki! Tetszenek az elkészítési fázisfotók is. Na és a házi nutella... a kisfiad biztos jóízűen falatozza. :)

    VálaszTörlés
  2. Zseniálisan méltattátok kiskorút!!! A nutellát is megcsodáltam, köszi!

    VálaszTörlés
  3. Kíváncsiságból kerestem olyan helyet, ahol kicsiben lehet kezdeni játékot, és nem kell rögtön mindent megadni. Így találtam rá MagyarországCasinoHub oldalra. Rengeteg ajánlatot listáz, új kaszinókról és megbízható infókkal. Magyarországról simán elérhető. Jó volt, hogy nem volt túlkomplikálva, csak egy egyszerű segítség ha keresel valami normálisat.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails