Ez a baguette a természetes kovász mellett csipet élesztővel
készült, a francia pékek számtalan kenyérfélénél ötvözik a kétféle kelesztő anyag
keverésének előnyeit. A kovásztól sokkalta jobb lesz az íze és levegősebb lesz,
a kevéske élesztő pedig rásegít a kovászra, hogy 2-3 óra alatt elkészüljünk
vele.
Hasonlóan, kovász-élesztő kombóval készülnek ezek a francia
ciabatták is:
Nem rossz ez sem, ugye? J
Szóval, a ciabatta sikere után kipróbáltam ezt a csúcsos
francia baguettet, vagyis baguette Mongue-t.
Hozzávalók 4 baguettehez:
375 g finomliszt
125 g kenyérliszt
½ teáskanál élesztőpor
270 ml víz
1 ½ teáskanál só
A kovászt elkevertem a vízzel, a lisztet a sóval és az
élesztővel, majd mindent összekeverve tésztát dagasztottam belőle. 5 perc múlva
könnyedén, újra megdagasztottam.
1 órán át kelesztettem lefedve. 4 részre vágtam és rudat formáztam
belőle, majd baguettet, itt van hozzá segítség. 1 ½ óráig kelesztettem, közben
260 C fokra előmelegítettem a sütőt. A sütő aljába, pástétom formában vizet
tettem.
220 C fokra visszavettem a hőt és betoltam a tepsit a
sütőbe. 10 perc után megfordítottam a tepsit és még 15 percig sütöttem.
½ órán át hagytam hűlni, ekkor vágtam meg.
Ropogós, könnyű bélzetű, igazi baguetteket sütöttem. Kicsit
nagyobb „egérlyukakra” számítottam, de így is könnyű levegős lett a bélzete.
Isteni finom volt! J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése