Ma csak egy rövid instrukcióval jelentkezem. Ma ugyanazt az
eljárást követjük, amit tegnap:
Harmadik napi teendőnk:
3. nap. A harmadik napon jó esetben már látjuk az erjedést
buborékok formájában. Ha rossz irányba fejlődik a kovászunk, akkor már ilyenkor
észrevehető. Az erjedésnek nincs rossz illata, egyszerűen kovász illata van. Tehát,
a harmadik napon újra elvégezzük azt a műveletet, amit a második napon is
megtettünk: a kezdeti keveréket 3 ½ evőkanál vízzel, villával elkeverjük, majd
hozzáadunk 4 evőkanál lisztet és ezzel is alaposan elkeverjük. Az üveget
visszazárjuk, és ugyanazokon a körülményeken tartjuk ismét másnapig.
Etetés előtt így fest, az én virgonc kovászom:
Következzék a meglepetés!
Azon követőimnek, akik a legelkötelezettebbek pedig
felhívom a figyelmét, hogy szerezzenek be teljes kiőrlésű búzalisztet és/vagy
teljes kiőrlésű rozslisztet, mert bekészítettem egy-egy adagot belőlük, és
holnaptól őket is nevelgetni fogjuk. Holnap elindítom a teljes kiőrlésű
búzakovászt, rá egy napra pedig a teljes kiőrlésű rozskovászt.
A kezdeti eszköz és alapanyagigény ugyanaz, mint kezdetben,
kizárólag a liszt mivoltában lesz különbség.
Természetesen nem „kötelező”, csak azok számára szeretném
elérhetővé tenni, akik a jövőben szívesebben sütnek félbarna, vagy teljes
kiőrlésű vagy rozskenyeret és speciálisan ehhez szeretnének kovászt nevelni.
Holnap folytatás következik! J
Na az Én kovászom nem ilyen virgonc :/ Alig van benne egy-két buborék. Folytassam az etetést vagy kezdjek inkább egy újabb adagot?
VálaszTörlésMilyen lisztet, milyen joghurtot használtál?
VálaszTörlésA sparból vettem kimérős natúr görög joghurtot és egri lisztet bl-80-as.
VálaszTörlésMég várj egy napig. Ha nem aktivizálódik egy kicsit jobban, akkor készíts be egy újat. Ha találsz a Sparban Bakoma Greek joghurtot, akkor vegyél egy dobozzal, mert nekem az összes kovászt úgy elindította, hogy csak na ...
TörlésA maradékból csinálhatsz fokhagymás joghurt öntetet, nálunk minden nap terítékre kerül! :)
Holnap meglátjuk! Jelentkezz, jó?
Olyat akartam venni, csak pont nem volt, ezért vettem a kimérőset, de az nagyon sűrű. Talán azért nem akar ejedésnek indulni? Mindenképpen jelentkezek! Köszi.
VálaszTörlésTök jó, már alig váron a teljes kiőrlésű kovászt! :)
VálaszTörlésHagyományos sütőben próbálkozzak a kenyérsütéssel? Abban is megsül ilyen szépen?
VálaszTörlésAlexa, akkor ma ne is etessem meg a kovászt?
VálaszTörlésKedves Alexa Christi!
VálaszTörlésÉn fél nap késésben vagyok, este vettem meg a joghurtot. Pár perce jött el az etetés ideje. Sajnos meg sem mozdul a kovászom. Teljesen sima, buborék nélküli. Nagyon kellemes joghurt illata van, az íze sem rossz.
Megetettem. Szerinted mit tegyek?
Kedves Alexa!
VálaszTörlésNagyra értékelem a tudásod és annak közzé tételét!
Az én kovászom B 55 nagyiból ma 3. estés, -nem sokára etetem- egy alkalommal a családom figyelmetlensége miatt felment 30 fokra a környezeti hőmérséklete, de úgy látszik kibírta. Kicsit sötétebb a színe, az az isteni illatot nem érzem, de a rosszat sem! megpróbálom végig csinálni, míg csak nem lesz egyértelmű h. újjal kell indítani. Holnap tescó, és veszem a liszteket. Cserpes joghurtot használok, nagyon jónak tartom. A jércés-sajtos nevű finomságot több féle hússal cserépben egy hét alatt 2x csináltam, isteni, köszi! üdv. és köszönet Kati
Elfelejtettem a 3. napon etetni, így a 4.-en pótoltam, látszólag pöffészkedik, nem viselte meg a böjt, sőt..:) jót tett neki. Előre parázok, hogy miért kell eldobnom a 70g -on felüli részt, mi az ésszerű magyarázat arra, hogy nem etethetem így tovább? előre is köszönöm a válaszodat:)
VálaszTörlés