Ritkán sütök macerás süteményeket. Most elhatároztam, hogy
keresek egy testhezálló vajas tésztát, ami egyszerűen elkészíthető, ami
felhasználás előtt tárolható (hűtőben, mélyhűtőben), aminek sokoldalú a felhasználhatósága,
és amit a későbbiekben már „csípőből” bedagasztok, és csak gyártom a sütiket.
A gyors leveles tészta mellett, amit a napokban mutattam be - amiből először marcipánkrémes-csokoládés majd marcipánkrémes- vörös áfonyás bécsi süteményeket mutattam be - bedagasztottam egy adag dán vajas
tésztát Nigella Lawson igen népszerű receptje szerint.
Nem vagyok édesszájú, a csokoládés sütik a gyerekeknek, a vörös áfonyás a férjemnek, ezek az olívás-magvas kiflik pedig saját részre készültek ... J Persze mindenki mindent megkóstolt.
Hozzávalók:
350 g kenyérliszt
1 csomag (7 g) porélesztő
600 ml meleg víz
125 ml tej
1 nagy tanyasi tojás szobahőmérsékleten
1 teáskanál só
30 g barna nádcukor
250 hideg vaj kis kockára vágva (miután összevágtam még visszatettem hűlni a hűtőbe)
15 szem zöld olívabogyó összevágva
6 evőkanál vegyes magvak a szóráshoz: tökmag, napraforgómag
durvára vágva, szezámmaggal és lenmaggal elkeverve
1 felvert tojás a kenéshez
Összekevertem a vizes hozzávalókat: tejet, vizet, tojást.
Összekevertem a száraz hozzávalókat: sót, cukrot, élesztőt, lisztet. Ugyanúgy,
mint a leveles tésztánál a lisztes keverékbe beledolgoztam a vajat úgy, hogy
borsónyi darabokban jelen legyenek a morzsalékban, majd apránként beledolgoztam
a folyadékot, de csak éppen addig, hogy felvegye. Nem kell nagyon kidolgozni. Fedeles tálba tettem és
betettem a hűtőbe. Másnap akartam felhasználni, de harmadnap lett belőle.
Elővettem a tészta ¾
részét és kinyújtottam 50x50 cm-es négyzet alakúra. A tészta felső
harmadát a középsőre hajtottam, majd az alsó harmadát is a középsőre hajtottam.
Mindkét oldalról a szélső negyedet a második negyedre hajtottam, majd a két
negyedet összehajtottam, úgy, hogy baloldalon legyen a zárt rész.
Még kétszer
kinyújtottam és meghajtottam pihentetés nélkül, az utolsó hajtogatásnál megszórtam az összevágott
olajbogyóval és a magkeverék ¾ részével.
30 percig hűtőbe tettem majd megformáztam a kifliket.
Kinyújtottam téglalap alakúra a tésztát és olyan
háromszögeket vágtam ki a tésztából, aminek az alapja feleakkora, mint a
magassága. Úgy, mint a croissant esetében.Az alapot kicsit bevágtam és feltekertem a kifliket.
45
percig letakarva kelesztettem, addig alaposan befűtöttem 180 C fokra a sütőt. Megkentem a felvert tojással, alaposan megszórtam a maradék magvakkal és 16-18 percig sütöttem.
A tészta ¼ részét félretettem máskorra, végül egy roppant
egyszerű süteményt sütöttem belőle a vasárnapi ebéd után. Ha ezt is bemutattam,
összegzem a vajas tésztákról alkotott tapasztalataimat. J
Azt a 600 ml vizet,jó lenne kicserélni 60 ml-re,egyébként a tészta tökéletes!
VálaszTörlés