A húsvéti menü évről évre változik, a cipóban sült sonka és héjas tojással sült kalács pedig marad. J
Érdemes bepillantani korábbi megemlékezésembe, hiszen a recept ugyanaz, csak mindig kicsit szebbre, finomabbra sikerül:
Húsvéti menüajánlat: héjas tojással sült kalács
Se nem sós, se nem édes a kalács, de inkább kicsit édeskés, mert így illik a legjobban a főtt-sült tojásokhoz és a húsvéti sonkához.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
3,5 dl tej
3 dkg élesztő
2 tojássárgája
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 mokkáskanál só
1 tojássárgája egy kevés tejszínnel kikeverve a kenéshez
6 db keményre főzött tojás - most 4 tyúktojás és 4 fürjtojás
Az átszitált liszt közepébe fészket készítek. 1 dl langyos tejben 1 teáskanál porcukorral elkeverem az élesztőt és a fészekben felfuttatom. Kevés liszttel betakarom és konyharuhával lefedve duplájára kelesztem a lisztes kovászt. Hozzáadom a többi tejet, cukrot, sót, tojássárgáját, az olvasztott, de nem meleg vajat ész összeállítom a tésztát. 10 percig ruha alatt pihentetem, majd szép hólyagosra dagasztom. Kevés liszttel megszórva, ruhával letakarva huzatmentes langyos helyen duplájára kelesztem.
Lisztezett deszkán lazán átgyúrom a tésztát, három részre osztom és a részekből rudakat formálok. A rudakat megfonom és a vajjal kikent, sütőpapírral kibélelt formában elhelyezem. A fonatot körkörösen helyezem el, hogy a két vége a forma közepére kerüljön. Letakarva addig kelesztem, hogy a tészta belakja a formát, de ne érjen egészen a forma pereméig.
Közben a tojásokat két végén óvatosan tűvel felszúrom és beolajozom. A megkelt kalácsba szépen elrendezve, amennyi fér, belenyomkodok. A tejszínnel kikevert tojássárgájával a tészta felületét megkenem, de a tojásokat nem, azokat kihagyom.
200 C fokra előmelegített sütőben körülbelül 40 percig sütöm, ha nagyon pirulna, akkor fóliával lazán betakarom. Tűpróbával könnyen megbizonyosodhatunk arról, hogy a kalács átsült-e.
A formában hagyom hűlni, a húsvéti, reggeli asztalnál szegem meg.
Csodaszép látványnak is, és nagyon finom. A főtt-sült tojások pedig nagyon kapósak! Az egész család kedvence, így idén és jövőre is készül majd ... J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése